Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hét ok, amiért álmatlanul telhet az éjszaka

2023. 02. 14. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Éjszaka forgolódás és a plafon bámulása, nappal koncentráció zavarok és aluszékonyság. Ismerősek a tünetek? Ha álmatlanságban szenved, nincs egyedül: a felnőttek közel 40 százaléka képtelen kipihenni magát éjszaka. Az alvászavarnak sokféle oka lehet, összegyűjtöttük a hét leggyakoribbat.

1. Ha nem mozog eleget

Kutatások bizonyítják, hogy aki nem mozog eleget, nem fárasztja le a testét, nem alszik jól éjszaka. Ha csak az agyunk merül le, a testünk viszont még éber, nem tudunk pihenni. Napi 15-30 perc mozgásra van szükség, hogy szervezetünk nyugodtan pihenjen éjszaka, hogy könnyebben mély álomba szenderülhessünk.

2. Ha túl sokat nézzük az órát

Ha éjszaka túl sokat nézünk az órára, ha minden egyes alkalommal, amikor felébredünk rápillantunk a kijelzőre, az egészségtelen alvásmintákat eredményezhet. Első hallásra pitiáner problémának tűnhet, de ha mindig, amikor felébredünk megnézzük az órát és elkezdjük számolni, hogy mennyit alhatunk még, azzal kiverjük az álmot a szemünkből. Takarjuk le vagy fordítsuk el az óra kijelzőjét éjszakára, a telefont pedig tegyük messzebb az ágytól, hogy ne tudjuk érte nyúlni. Próbáljunk nem pillantani az órára a reggeli ébresztőig.

3. Ha túl sok a stressz

A stressz okozta feszültség az egyik leggyakoribb oka az álmatlanságnak. Ha munkahelyi vagy családi gondokkal, pénzügyi kérdésekkel van tele a fejünk, nem fogunk tudni elaludni, hiszen ezeket a gondokat nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra elkergetni. Az esti stressz elűzésében sokat segíthet a szauna, a fürdő vagy egy jó inhalálás, de hatékony a nyugtató zene vagy a jóga is. Kemikáliák helyett érdemes teákkal és vitaminokkal próbálkozni.

4. Műszaki berendezések a hálószobában

Sokszor hallottunk már arról, hogy a bekapcsolva hagyott televízió vagy számítógép milyen rossz hatással van az alvási periódusunkra. Ma már ennél sokkal nagyobb probléma a mobiltelefon. Sokan ugyanis, ha éjszaka felébrednek, szinte azonnal, kényszeresen a mobiljukért nyúlnak, hogy megnézzék, mi a helyzet a közösségi portálon, esetleg kaptak-e üzenetet. Hagyják a másik szobában a telefont, vagy legalább tegyék nem elérhető távolságba. A televíziót és a számítógépet pedig – ha mód van rá – száműzzék abból a szobából, ahol alszanak.

5. Nem megfelelő alvási szokások

A lefekvés és az ébredés ideje nagyon fontos része a napi rutinnak. Aki teheti, próbáljon kialakítani egy tartható napirendet és minden nap ugyanakkor lefeküdni és hasonló időpontban felkelni. Fontos, hogy csak akkor szunyókáljunk napközben, ha nagyon muszáj és egy óránál többet akkor se aludjunk, az alvás ideje az éjszaka. Fontos, hogy teremtsük meg az alváshoz megfelelő körülményeket: szellőztessünk lefekvés előtt, és ne sajnáljuk a pénzt egy jó matracra és párnára.

6. Ha túl sok koffeint fogyaszt a nap végén

Sokan gondoljuk úgy, hogy kávé és tea nélkül lehet élni, de minek. Nem is kell lemondani a koffeinről, csak ügyeljünk rá, hogy mikor fogyasztjuk. A fekete kávét és teát időzítsük inkább a reggeli és déli órákra, a délután második részében már ne fogyasszunk ilyesmit. Estére sokkal jobb egy kellemes gyümölcstea vagy gyógytea, a kamilla vagy a citromfű például kifejezetten jótékony hatással van az éjszakai pihenésre.

7. Ha nem elég sötét a szoba

Akkor alszunk jól, ha sötét van a hálószobában, erről nem is érdemes vitát nyitni. A legkisebb fény, a kis lámpa, a tévé vagy a beszűrődő utcai világítás is zavaró lehet, ha az ember nem tud elaludni. Testünk csökkenti a melatonin, az alvást segítő hormon termelését, ha fényt érzékel, ezért van az, hogy világosban nehezebben tudunk elaludni. Érdemes tehát behúzni a függönyt és áramtalanítani az elektronikus készülékeket elalvás előtt.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem