Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Hogyan hatnak az online játékok testi-lelki jólétünkre?

2024. 04. 25. 18:27
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A digitális technológia növekvő térnyerésével az online játékok évről évre népszerűbbé válnak. De ez a tendencia nem csak a tengerentúlon, hanem Magyarországon is megfigyelhető. Egyre több magyar választja ugyanis ezt a szórakozási formát a a kikapcsolódás hagyományos formái helyett.

Az online játékokkal kapcsolatban azonban gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen hatásuk van a testi-lelki jólétünkre.

Online játékok Magyarországon

A magyar játékosok számos online játék közül választhatnak, amelyek mind-mind izgalmas szórakozási lehetőségeket kínálnak a rajongóik számára. A legnépszerűbb játéklehetőségek közé tartoznak a többen játszható ügyességi játékok, az asztali játékok online változatai, a stratégiai játékok az FPS-ek és a szerepjátékok. De néhány szolgáltató pár különleges játéktípust is tartogat azok számára, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak. Azok, akik nagyon erős adrenalinlöketre vágynak, akár egy kaszinójátékot is kipróbálhatnak, ha tisztában vannak a kockázatokkal. Ha kíváncsi rá, hogy melyik a Legjobb Online Kaszinó Magyarországon, megbízható oldalakat találhat a bestcasinosites.net/hungary weboldalon. Az ott felsorolt kaszinókban játszva nem kell aggódnia a biztonságot illetően, mivel engedéllyel rendelkező, jó hírnevű operátorokról van szó.

Hogyan hatnak ránk a játékok?

Legtöbbünk számára az online játék sok esetben egy igazi érzelmi hullámvasút, ugyanis nemcsak adrenalinlöketet, de komoly versengési vágyat is adnak nekünk játékosoknak. Egy nyereség után úgy érezzük, hogy miénk az egész világ. Aztán egy kicsivel később elég elvesztenünk egyetlen egy fogadást, és már felül is kerekedik bennünk a düh, a csalódottság vagy épp a reménytelenség érzése.

 

Természetesen minden játékos másképp éli meg ezeket a helyzeteket. Vannak, akik könnyebben kezelik az érzelmek gyors váltakozását. De vannak olyanok is, akiket komolyan megviselnek ezek az események. Épp ezért nehéz előre megjósolni, hogy az adott játékost pozitívan vagy negatívan fogja-e majd befolyásolni a játék.

 

Ezenkívül az online játékok testi-lelki jólétünkre gyakorolt hatásai nagymértékben függhetnek egészségi állapotunktól, játszási szokásainktól és anyagi helyzetünktől is.

Az online játékok egészségünkre gyakorolt lehetséges káros hatásai

A rendszeres vagy túlzásba vitt játék komolyan befolyásolhatja mind testi, mind lelki egészségünket. Ha hosszú órákon át csak a képernyő előtt ülünk és játszunk, ez mozgáshiányhoz, derékfájdalomhoz, valamint különböző szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet. Mindezeken túl a rendszeresen játszó játékosok gyakran alvásproblémákra (például, álmatlanság és fáradtság) és étkezési szokásaik romlására panaszkodnak.

 

Súlyos esetben ezek a játékok függőséget is okozhatnak, amely teljes vagy részleges elszigetelődéssel, magánnyal és az általános életminőség megromlásával járhat. Ez esetben a játékos állandó késztetést érez arra, hogy újra és újra a gép elé üljön és játsszon, még akkor is, ha ezek a játékok már károsan hatnak az egészségére.

 

Hosszú távon az online játékok az arra hajlamos egyéneknél önbizalomhiányt, depressziót, szorongást és stresszt is okozhatnak.

A játékok pozitív hatásai

A fent említett potenciális káros hatások kétségkívül eléggé ijesztően hangzanak. De ne felejtsük el, hogy ezek a következmények csak bizonyos egyéneknél jelennek meg. Elsősorban azoknál, akik nem ismerik a mértékletességet.

 

Szerencsére az online játéknak több pozitív hatása is lehet. Lássunk néhányat ezek közül.

Kikapcsolódás, stresszoldás

 

Hogyan hatnak az online játékok testi-lelki jólétünkre?
Kép forrása

 

Az online játékok kiváló lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra és a stresszoldásra. Elég ha belegondolunk, hogy milyen jó érzés lehet egy stresszes munkában töltött nap után lehuppanni a kanapéra, és játszani pár kört kedvenc játékainkban. Mivel a legtöbb platformon több száz vagy akár több ezer izgalmas játék közül is választhatunk, biztosan nem fogunk beleunni a játékba. Minden alkalommal találhatunk valami kedvünkre valót a játékkínálatban.

Szem-kéz koordináció fejlesztése

Az internetes játékokhoz nélkülözhetetlen a szem és kéz összehangolt irányítása és mozgása. Így a játékkal töltött idő hozzájárulhat a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez is. Persze itt is fontos, hogy ne vigyük túlzásba a játékot és gyakran tartsunk szünetet. Így elkerülhetjük, hogy ez a pozitív hatás negatívumba forduljon át (pl., romolhat a látásunk vagy szemszárazság léphet fel).

Társas interakció

A legtöbb online játékban lehetőségünk van társas interakcióra is. Mindez azért van, mert az operátorok gyakran élő osztós játékokkal, chat funkciókkal, vagy más módokon keresztül teszik lehetővé a kaszinó alkalmazottaival és más játékosokkal történő kommunikációt. Az élő osztós játékokban például videóközvetítés segítségével egy valós személlyel játszhatunk épp úgy, mint egy hagyományos kaszinóban tennénk.

 

A társas interakció lehetősége egyértelműen pozitív hatással lehet mentális egészségünkre. Segítségével nem csak a magány és az elszigeteltség érzését csökkenthetjük, de akár új barátokra is lelhetünk.

Mentális stimuláció

A szórakozás mellett a játékok lehetőséget kínálnak az agyműködésünk stimulálására is. Egyes játéktípusok próbára teszik azon képességünket, hogy stratégiailag gondolkodjunk, mérlegeljük az esélyeinket, és gyors döntéseket hozzunk. Így hosszú távon segítségünkre lehetnek matematikai és analitikai képességeink fejlesztésében, valamint mentális egészségünk megőrzésében.

A felelősségteljes játék fontossága

Az online játékok káros hatásai könnyen elkerülhetők mértékletességgel. Játsszon felelősségteljesen és ismerje fel időben a függőség kialakulásának első jeleit!

 

Az alábbiakban adunk pár tippet a felelősségteljes játékhoz:

 

  • Csak annyi pénzt tegyen kockára, amennyit nem sajnál elveszíteni!
  • Soha ne hajszolja a veszteségeit!
  • Ha szerencsejátékkal játszik, de már nem élvezetből, kérjen segítséget! Az sztfh.hu oldalán megtalálja a szerencsejáték-függőség kezelésével foglalkozó szervezetek elérhetőségét.
  • Legyen tisztában a játékok szabályaival!
  • Tartsa szem előtt a játékkal töltött időt és az elköltött pénzösszeget!

 

Természetesen az online platformoknak sem érdeke, hogy tönkretegyék az életünket. Épp ezért a legtöbb platform a felelősségteljes játékot támogatja. Az ezeket az oldalakat működtető operátorok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a játékosok jól érezzék magukat játék közben és rendszeresen visszatérjenek hozzájuk. Sok helyen a játékosoknak még arra is lehetőségük van, hogy különböző limiteket állítsanak be.

 

 

Nyitókép forrása

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...