Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Hőség van: 17 tipp, hogy hogyan hűsölhetünk

2017. 06. 25. 10:00
Forrás: hazipatika.com
Egészség
Vannak, akik egész nap a hűvös lakásban vagy a légkondicionált irodában lehetnek, de mit tehetünk a hőség ellen, ha mégis ki kell mennünk? Íme 17 tipp, hogy hogyan hűthetjük le magunkat.

Feküdjünk a földre

A meleg levegő felfelé száll. Ha tehát le akarunk hűlni kissé, akkor a legjobb, ha minél alacsonyabban vagyunk. Erre a legjobb - bár talán nem a legkényelmesebb - módszer, ha lefekszünk a földre. Itt elkerülnek majd a meleg hőhullámok.

Lélegezzünk mélyeket

A lélegzés segíthet megelőzni az átforrósodást. A jógában használatos légzési technikának van hűsítő hatása: hajtsuk hátra a nyelvünket, és lélegezzünk egyenletesen a szánkon keresztül. Ez egyrészt megnyugtató, másrészt tényleg hűsít. Ha a szánkon vesszük a levegőt, a nyálunk lehűti a levegőt, mielőtt a tüdőnkbe érne.

Öltözzünk föl

Sokan furcsán nézhetnek erre a tanácsra, hiszen a hőségben nem felöltözni, hanem levetkőzni szoktunk, hogy minél kevesebb ruha melegítsen minket. Nézzük meg azonban a trópusi, legmelegebb országok lakóit! Sokszor tetőtől talpig beburkolóznak; ezzel védik a testüket a napfénytől. A legjobb tehát, ha hőségben vékony, természetes anyagokból készült, hosszú és laza ruhát veszünk föl.

Ne legyezzük magunkat

Ne legyezzük magunkat, és főleg ne a puszta kezünkkel. Ilyenkor ugyan a levegő, amelyet a mozdulatainkkal felkavarunk, pillanatnyi enyhülést ad, de az az izommozgás, amivel sikerül fölkavarnunk a levegőt, felmelegíti a testünket hosszabb távon. Ha mindenképpen legyezni akarjuk magunkat, akkor használjunk papírlapot, vagy valamilyen könnyű, de nagy felületű tárgyat, amivel nem olyan nagy erőfeszítés felkavarni a levegőt.

Használjunk gyógynövényes készítményeket

Van néhány gyógynövény, amelyet úgy tartanak számon, hogy hűsítő hatásuk is van. Ezekről a gyógynövény-szakértők úgy tartják, hogy alkalmasak arra, hogy a hőségben is hűsítsenek. Fogyasszuk ezeket a gyógynövényes készítményeket,vagy kenjük a bőrünkre krém formájában. A menta és a citrom például kiváló választás. Kevesebben tudják, hogy a kamilla, a gyermekláncfű, a hibiszkusz és az eperlevél is jót tehet a nagy melegben.

Együnk chilit

A csípős, fűszeres étel talán az utolsó, amit megkívánunk a nagy melegben. Pedig nem véletlen, hogy a világ legforróbb tájain készítik a leginkább csípős, fűszeres ételeket. Ennek az az oka, hogy a csípős, fűszeres ízek hatására izzadni kezdünk, ami lejjebb viszi a testhőmérsékletünket, azaz végső soron hűt.

Tegyünk jeget a ventilátor elé

Ha van elektromos ventilátorunk, de úgy érezzük, hogy már csak a forró levegőt kavarja, tegyünk elé több tálnyi jeget. Ahogy olvad, a jég lehűti a környező levegőt, amit aztán a ventilátor megforgat, így hűsítő légmozgások indulnak. Ezzel a módszerrel akár a legnagyobb forróságban is le lehet hűlni!

Hűtsük le a párnánkat!

Ha már éjszakára sem enyhül a hőség, az alvás is nagy gondot okozhat. Erre van egyszerű megoldás: rakjuk be a párnánkat a hűtőszekrénybe, és hűtsük le. Lefekvés előtt vegyük csak ki, és erre a jó hideg párnára fektessük a fejünket. Fontos, hogy a halántékunk le tudjon hűlni, itt ugyanis az erek nagyon közel vannak a bőr felszínéhez, itt tehát könnyű lehűteni a vért, és innen már hűvösebben áramolhat tovább a testünk többi része felé.

Ne együnk sokat

Ne együnk egyszerre sokat, ha nagyon melegünk van, ugyanis attól még inkább melegünk lesz. Az emésztés ugyanis sok energiájába kerül a szervezetnek, és a lebontás folyamán hő szabadul fel, ami tovább melegíti a testünket. Ha ezt el akarjuk kerülni, inkább együnk többször kevés és hideg ételt.

Kapcsoljuk ki a ventilátort

Ha elmegyünk otthonról, mindenképp kapcsoljuk ki a ventilátort. Nagyon kellemes, hűsítő érzés, amikor a ventilátor megmozgatja a levegőt, valójában azonban nem hűti le, hanem felmelegíti. Az a mozgás, amit a ventilátor indukál, csak tovább melegíti a levegőt, így nem érdemes napközben bekapcsolva hagyni, amíg nem vagyunk otthon. És még energiát is spórolunk így.

A ventilátor az óramutató járásával ellenkező irányba forogjon

Ha van a mennyezeten ventilátor, az nagyon hasznos tud lenni a hőségben. Érdemes azonban odafigyelni, hogy az óramutató járásával ellentétes irányba forogjon a lapát, az ellentétes irányú mozgás ugyanis lefelé nyomja a meleg levegőt, és fölfelé a hideget.

Víz!

A víz mindig segít lehűlni. De ha nincs közelben egy strand, akkor sem kell nélkülözni: érdemes minél többször minél több testrészünket bevizezni,így az egész szervezetünket lehűthetjük. Különösen fontos, hogy a halántékot, a csuklót, a könyököt vizezzük.

Vegyünk föl világos színű ruhát

A sötét színek sokkal több energiát (fényt) szívnak magukba, mint a világosak. Érdemes tehát a fekete és a sötét ruhákat a hűvösebb, felhősebb napokra félretenni.

Kapcsoljuk ki az elektromos kütyüket

Az elektromos árammal működő tárgyak hőt termelnek. Lehet, hogy egy-egy led nem tűnik olyan nagynak, de együttesen egy lakásban már igenis számít, ha minden fölösleges elektromos kütyüt kikapcsolunk.

Szellőztessünk

Nyissuk ki az ajtókat és az ablakokat, igyekezzünk kereszthuzatot csinálni.

Fessük a falat fehérre

Ha olyan lakásban lakunk, amely nagyon hajlamos átforrósodni nyáron, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a plafont és a falakat fehérre fessük. A fehér ugyanis visszaveri a napfényt, így a szoba kevésbé melegszik át.

Szívjunk jeget

Egy csésze jeget kézben tartani is nagyon jó hűsítő élmény. Ennél már csak az a jobb,ha közel tartjuk a szánkhoz, és így szívjuk be a levegőt. Egy pillanatra úgy érezhetjük, hogy a sarkvidékre költöztünk.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...