Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Így fogják messze elkerülni a szúnyogok és a kullancsok

2022. 06. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Évről évre egyre több veszélyes vérszívó leselkedik ránk és bár nehéz ellenük védekezni, természetesen nem lehetetlen. Ehhez gyűjtöttünk össze egy-két tanácsot.
Amennyire örülünk a jó idő, a tavasz és a nyár eljövetelének, annyira aggódunk a vele együtt járó kullancsveszély miatt. A kullancsok az általuk hordozott vírusok miatt nagyon veszélyesek. Az agyhártyagyulladás és a lyme kór óriási mumus, amely sokszor visszatartja a kirándulókat természetjárástól. A szúnyogok is sok esetben terjesztenek betegségeket, de a veszély jóval kisebb, mint a kullancsok esetében. Azonban a kis zümmögő vérszívók számos kerti partit és romantikus vízparti estét képesek tönkretenni, ha nem védekezünk ellenük.

Ne feledjük a jól bevált védekezési mechanizmust

Ha szabadtéri programra indulunk, fordítsunk fokozott figyelmet a megfelelő ruházkodásra, amely legyen zárt, nadrágunkat pedig lehetőség szerint tűrjük be. Használjunk testre és a ruhára permetezhető riasztószereket, de vásárlás előtt olvassuk át a vásárlói tájékoztatót, nézzük meg, milyen hatóanyagokat tartalmaz a készítmény. Győződjünk meg arról, hogy elég kíméletes-e a bőrhöz és nem tartalmaz-e számunkra káros allergén anyagot. Természetjárás, séta után vizsgáljuk át a testünket és családtagjaink bőrét. Minden esetben figyelni kell a házi állatok vizsgálatára is. Ha kullancsot találunk, próbáljuk eltávolítani, ha nem megy, forduljunk orvoshoz. Nem érdemes házi csodaszerekkel és vegyi anyagokkal próbálkozni, még mindig a jól bevált csipesz a legjobb eszköz.

Próbáljuk ki a természetes módszereket is

Többféle illóolajból is készíthetünk szúnyog vagy kullancs riasztót, vagy akár keveréket is. A napjainkban leghatékonyabbnak kikiáltott illóolaj a geránium, amelyet a rózsa muskátli virágából és leveléből készítenek. A riasztószerhez 30 ml olíva olajhoz kell 10-15 csepp geránium olajat cseppenteni, ezt pedig utána testhajlatainkra, valamint kezünkre, bokánkra kenni. Aki nem szereti a bőrén a zsíros növényi olajokat, készíthet belőle vizes permetet is. Az olaj illata egyébként kellemes és egyáltalán nem erős, de a kullancsok valamiért kifejezetten kellemetlennek találják. Hatékony még a levendula, borsmenta és citromolaj alkalmazása is a bőrön, hajon. A szúnyogok ellen nagyon sok fűszernövény hatékony lehet, akár a balkonon vagy ablakban elültetve is. A kis vérszívók ki nem állhatják a citromfüvet és a levendulát, de hatékonyan távolt tartja a szúnyogokat a bazsalikom, a rozmaring és a menta is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...