Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Így gyógyulhatunk ivókúrával

2016. 08. 28. 08:28
Forrás: hazipatika.com
Egészség
Milyen betegségre, milyen gyógyvizet igyunk? Mire kell figyelnünk, mire számíthatunk a kúra alatt? Vajon micsoda, és milyen tünetekkel jár az ivókúra-reakció? Minden kérdést megválaszolunk az alábbiakban.
Az ásványvizek, gyógyvizek a földfelszín alatti vízrétegből származnak, szennyeződésmentesek, és nagy mennyiségben tartalmaznak oldott ásványi anyagokat. Az összetételük, hőmérsékletük is viszonylag állandó. Nagyon sok gyógyvizet lehet palackozva kapni, de esetenként a gyógyvizeket közvetlenül a forrásból is érdemes fogyasztani. Ez azért is célszerű, mert sok gyógyvíz idővel elveszíti a jótékony hatásait, vagyis a palackozás csak ront annak minőségén – olvasható a HáziPatika.com oldalon.

Használjuk ki a termálvizek erejét

Az úgynevezett ivókúrák lényege, hogy a gyógyvizeket, termálvizeket nemcsak külsőleg, fürdőként alkalmazhatjuk, hanem belsőleg is kihasználhatjuk gyógyító hatásaikat. Ennek azonban nagyon szigorú szabályai vannak, és mindenképpen orvosi javallatra és felügyelet mellett szabad csak alkalmazni.
Az ivókúrát nagyon gyakran összekötik fürdőkúrákkal, ez ugyanis mindkét módszer hatását javíthatja, erősítheti - ilyenkor a vizet közvetlenül a forrásból vehetjük magunkhoz, és mindig csak annyit, amennyit egy-egy nap elfogyasztunk. Az ivókúra általában egy-két hónapig tart, mely idő alatt naponta előírt mennyiségű gyógyvizet kell elfogyasztani, lehetőleg étkezések előtt, apró kortyokban, gyakran séta közben.

Milyen betegségre, milyen gyógyvizet igyunk?

Egyes termálforrásoknál speciális üveg- vagy porcelánpoharat ajánlanak az ivókúrákhoz, a műanyag poharak használata nem ajánlott. Más esetekben a gyógyvíz palackozott formában kerül hozzánk, ezt felbontás után hűtőszekrényben kell tartani, és két napon belül meg kell inni. Az ivókúra ideje alatt mellőzni kell az alkoholfogyasztást és a dohányzást. A gyógyvíz elfogyasztása rituálé, melyet teljesen ellazult állapotban, nyugodtan, kapkodás nélkül kell végrehajtani, és nem illendő ivás alatt másokat zavarni, beszélgetni. Higiéniai okokból az ivókutakhoz nem szabad kézzel hozzáérni, azokat összefogdosni, megtapogatni, csak az edényünket tarthatjuk a vízsugár alá.

Az ivókúrákat alkalmazhatjuk az emésztőrendszer gyógyítására (a nyelőcső, a gyomor, a bélrendszer betegségeinek kezelésére és megelőzésére, epebetegségek vagy krónikus bélproblémák esetén); a légzőszervi panaszok gyógyítására; húgyúti megbetegedéseknél és veseproblémáknál. Az ivókúránál már az is jótékony hatással lehet a szervezetünkre, hogy a megszokottnál több folyadékot veszünk magunkhoz. A gyógyvizeket (különösen a közvetlenül a forrásokból származókat) gyakran melegen isszák, ez tovább fokozza a hatását.

Az ivókúra-reakció és tünetei

Az ivókúráknál (akárcsak a fürdőkúráknál) időnként megfigyelhető egy furcsa, ellentmondásos reakció, melynél a panaszok átmenetileg jelentősen fokozódnak, vagyis a beteg hirtelen sokkal rosszabbul kezdi érezni magát, mint a kúra megkezdése előtt. Az ivókúra-reakció tünetei közé tartozik például a rossz közérzet és általános rosszullét, a fáradékonyság, álmatlanság, a fejfájás, az étvágytalanság, a hangulatzavarok, a hőemelkedés, az ízületi fájdalmak.
Ezek a tünetek általában csak néhány napig tartanak, de ha ennél tovább elhúzódnak, akkor a kezelőorvosnak kell eldöntenie a tények ismeretében, hogy a beteg folytathatja-e az ivókúrát, esetleg változtatnia kell-e valamin, például az elfogyasztott víz mennyiségén.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...