Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Így lehet legbiztonságosabb a napozás

2020. 07. 29. 10:19
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Végre tombol a nyár. Ilyenkor legszívesebben azonnal rohannánk a vízpartra, hogy átadjuk testünket a szikrázó napsütésnek, hogy elnyújtózzunk a parti fövenyen és reggeltől estig élvezzük az éltető sugarakat. Na de tehetjük mindezt büntetlenül? Megfelelő védelemmel és odafigyeléssel igen.
 
Mi is az az UV? Mi a különbség az UV-A és az UV-B sugárzás között? Mit jelent a fényvédő termékeken feltüntetett SPF faktor? Mivel ápoljuk bőrünket napozás után? A felelősségteljes napozás kérdéseit jártuk körbe.

Mi is az az UV?

Az UV-A és UV-B védelemről sokat hallunk, bár nem mindig ismerjük a tanácsok mögött megbúvó tudományos magyarázatot. Az UV az ultraviola szó rövidítése, ami magyarul ibolyán túli sugárzást jelent. Az emberi szem számára is érzékelhető, látható fény színeit mindenki ismeri, az ennél rövidebb hullámhosszúságú sugárzásokat azonban a szemünk már nem érzékeli, innen kezdődik az ultraibolya sugarak tartománya. Az UV-A és az UV-B sugárzás hullámhosszában tér el egymástól, az UV-A hullámhossza nagyobb, ezért kevésbé veszélyes, de ha nem figyelünk, csúnyán leégetheti a bőrünket, míg az UV-B hullámhossza rövidebb, ez a veszélyesebb, mert szemgyulladást, bőrpírt, bőrhólyagosodást, bőrrákot okozhat.

Kombinált védelem és megfelelő faktorszám

Ahhoz, hogy megóvjuk bőrünket a napsugárzás ártalmaitól és a csúnya és fájdalmas bőrpír vagy a még nagyobb bajok helyett csak az üdítő barnaság maradjon, kombinált védelemre van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy a naptejek nem csak a leégést okozó UV-B sugárzást, hanem a bőrt öregítő UV-A fényt is szűrik. Figyeljünk, hogy mindenképp a saját bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú fényvédőt használjunk. 

Mit jelent a termékeken feltüntetett SPF?

Ez tulajdonképpen az az érték, amely a köznyelvben faktroszám néven terjedt el. Az angol kifejezés (sun protecting factor) rövidítése a szűrő teljesítményének mértékét jelöli. Arról informál, hányszor tovább tartózkodhat az ember “védve” a napon, azaz megmutatja, hogy hányszorosára nő bőrünk UVB elleni védekezőképessége. Ha mindenféle védelem nélkül pl. 10 perc alatt bőrpír jelentkezne bőrünkön, akkor egy 30 SPF napkrémmel 10x30=300 percig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ha közben zuhanyoztunk, vagy csobbantunk a hűsítő tengervízben, akkor napkrémünk elveszíti a fényvédő hatását, s újra kell kennünk magunkat. 

Használjuk rendszeresen

A legnépszerűbb általában a 30-as faktorszámú naptej. Jól tesszük, ha a krémet napozás előtt 15-20 perccel egyenletesen felvisszük a bőrre. Fürdés, zuhanyozás vagy nagyfokú izzadást eredményező sport után nem szabad elfelejteni újra bekenni magunkat. Az ennél erősebb, 50-es fényvédő faktorú naptejek még a kisgyermekek fokozottan érzékeny bőrét is védi a napsugárzás égető és szárító hatásával szemben.
 

Napozás után is kell a törődés

Nagyon sokan elfeledkeznek a napozás utáni bőrápolásról. Pedig a bőrünknek a megfelelő UV védelem mellett „utókezelésre” is szüksége van, hiszen a napfény, a víz és a homok kiszárítják a bőrfelületet. Az After Sun elnevezésű készítmények rendszerint hidratáló és öregedést gátló hatóanyagokban rendkívül gazdagok, helyreállítják a bőr nedvességsorompójának működését. Ha a napozást követő tisztálkodás után bekenjük magunkat, hatóanyagai hidratálják és regenerálják az igénybe vett bőrt, amely kellemes tapintású lesz. 

Fontos a tudatosság

A megfelelő krémek használata persze önmagában nem elég. Nem csak ismerni, betartani is érdemes a szabályt: 11 és 15 óra között nem szabad napozni és 35-40 percnél többet nem jó egyfolytában a napon lenni. Nagyon sokan azért fekszenek ki mégis ebben az időszakban a napra, mert gyors barnulásra vágynak. Nem éri meg türelmetlennek lenni, a rendszeres, rövid napozás meghozza majd a várt eredményt. A bőrünk védelme mellett a megfelelő folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni, talán nem szorul magyarázatra, miért van szükség a strandon, a nyári forróságban dupla annyi folyadékbevitelre, mint egy átlagos napon. Sose várjuk meg a szomjúság érzést, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a cukros üdítők, a kávé és az alkoholos italok nem hidratálják a szervezetet, hanem elvonják a nedvességet.  Válasszuk inkább az ásványvizet és a friss gyümölcslét szomjoltásra.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...