Aktuális akciók
Szezonindító fürdőzésSzezonindító fürdőzés Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

Miért olyan egészséges a tél kedvenc íze, a fahéj?

2019. 02. 21. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Csökkenti a vércukorszintet, növeli a koncentrációt, gyulladások, emésztési gondok ellenszere és még bőrfiatalító hatásáról is ismert kedvenc téli fűszerünk.

Mit kell tudnunk a fahéjról?

Már az ókorban is nagyon keresett volt a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb fűszere, a fahéj, melyet már 2000 éve exportálnak Indiából, Sri Lankáról, Kínából. A fahéj valóban a “fa héja”, a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer, amely a trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készül.

Egészségre gyakorolt hatásai

1. Egyik legismertebb előnye a test vércukorszintjének csökkentése a glükóz véráramba kerülésének mérséklésével. Segít a szervezet inzulin és a glükóz egyensúlyának szabályozásában. De növelheti a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát is, ebben az esetben érdemes kevesebbet fogyasztani belőle.
2. A fahéjban jelenlévő két anyag, a cinnamaldehid és az eugenol aktívan részt vesz a rákos sejtek terjedésének megakadályozásában. A fahéj magas a kalcium- és vastartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír.
3. Kimutatták, hogy a fahéj fokozni tudja a koncentrációt és a mentális képességeket. Kémiai összefüggés van az agy és a fahéj illata / íze között, így amikor a kutatási alanyok fahéjas ízű gumit rágtak, vagy egyszerűen csak megérezték a fahéj illatát, kognitív aktivitásuk növekedett. A belőle készült illóolajnak aromaterápiás hatása van, derűsek lehetünk tőle és jókedvre derít.
4. Magas magnéziumszintjének köszönhetően jelentősen növeli a csontok egészségét.
5. Remek mangánforrásnak számít, antioxidánsokban gazdag, emiatt képes felvenni a harcot a szabadgyökök ellen. Kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet. A fahéjban jelen lévő rostok a koleszterinszint szabályozásával hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához.
6. Magas rosttartalma miatt segít az emésztés javításában, a székrekedés, puffadás, gyomorfekély és vastagbélrák megelőzésében. Serkenti a gyomor-béltraktus működését, és megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Görcsoldó, étvágyserkentő hatásáról egyaránt híres.
7. Megakadályozhat bizonyos gomba- és bakteriális fertőzéseket. Ez az oka annak, hogy a fahéjat oly sok évszázadon át élelmiszer-tartósítószerként használták, ugyanis képes megakadályozni a veszélyes kórokozók terjedését.
8. A kínai orvoslásban már egy jó ideje használják megfázásra, hányingerre, hasmenésre és a menstruációs görcsök enyhítésére, ízületi gyulladások ellen is hatásos.
9. Tonizáló hatásának köszönhetően szépíti, ápolja és fiatalítja a bőrt, emiatt keverik krémekbe, masszázsolajokba is.
10. Serkenti az emésztőnedvek termelését, anyagcsere gyorsító hatása miatt a diéta alatt is alkalmazható, íze képes elnyomni a cukor utáni sóvárgást.
A mondás azonban, miszerint jóból is megárt a sok a fahéj esetében is helytálló. Különösen nagy mennyiségben a fahéj kockázatot jelenthet. A benne található kumarin allergén hatású, a száj kisebesedését is okozhatja egy benne található aldehidnek köszönhetően.

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide