Minden, amit a víz világnapjáról fontos tudni

2019. 03. 19. 19:19
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Március 22-én az egész világ figyelmét a víz fontosságára irányítják, rámutatva nélkülözhetetlenségére, és arra, hogy a tiszta ivóvízhez mindenkinek joga van. A világnap apropóján most csütörtöktől vasárnapig számtalan tematikus programon vehetünk részt országszerte.

Miért ünnepeljük a víz világnapját?

Az egész világon március 22-én ünnepelik a víz világnapját, melynek idei szlogenje a következő: Vizet mindenkinek! Napjainkban sajnos a Föld lakóinak 1/5-e küzd a túlélésért ivóvíz hiányában! Egy átlagos európai 300 liter, míg a Szahara térségében élő 10-20 liter vizet használ fel naponta. Ezen a napon próbálják felhívni a figyelmet a víz szennyezésére, pazarlására is.
A programok, pályázatok és akciók arra szeretnének ösztönözni minket, hogy tudatosítsuk magunkban, nap, mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Ez a világnak nem minden részén valósul meg olyan problémamentesen, és felelősségünk van azért, hogy a vízhez való hozzájutásban javuljon az emberek helyzete. A cél az, hogy 2030-ig minden ember számára biztosítva legyen a hozzáférés az egészséges ivóvízhez.

Apróságok, melyekkel sokat tehetünk

1. Fürdés helyett válasszuk inkább a zuhanyzást, azt se folyamatosan, miközben tisztálkodunk, zárjuk el, ugyanis egy perc alatt kb. 6 liter vizet folyatunk így el.
2. Ha tartályos wc-nk van, cseréljük le víztakarékosra, mert a hagyományos verzió minden öblítésnél 10-15 liter vizet használ el. Ha lehetséges, váltsuk víztakarékosra a csaptelepeket és a zuhanyfejeket olyanra, amelyek megtörik a kiáramló vízsugarat, ezzel takarítva meg rengeteg vizet.
3. Ha kevés a mosogatnivalónk, inkább kézzel intézzük, mint géppel.
4. Fogmosásnál használjunk fogmosó poharat, és ne folyassuk folyamatosan a csapból a vizet.
5. Havonta több köbméter vizet is elhasználhatunk teljesen feleslegesen, ha a csaptelep, vagy a wc szivárog.
6. Növényeink öntözésére, az autó lemosásához gyűjtsük össze az esővizet, ha módunkban áll.
7. Borotválkozás közben sem szükséges a vizet folyatni. Töltsük fel a mosdót félig, és ezt a vizet használjuk fel a borotvapenge tisztítására!
8. Az ország legnagyobb részén kiváló minőségű csapvizet fogyaszthatunk, de ha nem bízunk benne, víztisztító készüléket is vásárolhatunk, ezzel csökkentve a műanyag PET-palackokkal való környezetszennyezést.
9. Csak akkor használjunk forró vizet, ha feltétlenül szükséges. A forró víz sokkal több energiát igényel.

Programok a víz világnapján

Március 22-én a hajdúszoboszlói Hungarospaban fürdőtörténeti kiállítás tekinthető meg, a vendégeknek ajándék ásványvízzel kedveskedik a fürdő.
Gyopárosfürdőn tengeri sós, joghurtos, és jeges zápor fantázianevű szauna szeánszokon frissülhetünk fel.  

Siófokon, a Fő téren vizes és kézműves programokkal, koncertekkel, és kvízjátékkal ünneplik a víz napját.
Székesfehérváron Az éltető vízről hallgathatunk hasznos előadást délután a Fekete Sas Patikamúzeumban. 
Március 21-22-én Gyulán, a Tájvízházban Szódavíz, egy magyar kultuszital című vándorkiállítást tekinthetjük meg. 
Március 23-án 9-től, 15 óráig nyílt napot tartanak a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen, ahol megnézhetjük, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik, hogy ártalmatlanítják a szennyvizet, és miként alakítják át biogázzá.
Március 23-án a Kerka és a Cserta folyása mentén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban hódleső túrára indulhatunk.
A Pécsi Állatkertben 23-án, 24-én is a vízhez kapcsolódó tematikus családi élménynap várja kicsiket és nagyokat egyaránt.
Fagyasztás, olvasztás, kísérletek jéggel és vízzel: ezek a programok várnak azokra a tudomány iránt érdeklődő gyerekekre, akik 23-án, 24-én ellátogatnak a Csodák Palotájába.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide