Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Mindent a szén-dioxid fürdőről

2023. 11. 27. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Jártak már olyan fürdőben, ahol víz nélkül gyógyulhatunk és száraz lábbal hagyhatjuk el a „medencét”? Bizony, létezik ilyen kezelés, lábfájás, érproblémák és nehezen gyógyuló sebek esetében igen hatékony. A neve mofetta, azaz szén-dioxid fürdő, ismerjék meg közelebbről.

Mi is az a mofetta?

Az emberek több száz éve használják már gyógyításra a természet különböző adottságait, köztük az alacsony hőfokú vulkanikus kigőzölgéseket, melyet a geológusok mofettának neveznek. A vulkáni kigőzölgésekkor feltörő gázelegynek a terápiás jelentőségét a rendkívül magas szén-dioxid tartalma adja. Már az ókori rómaiak is észlelték a gázok pozitív egészségügyi hatásait, a későbbiekben pedig mindenfelé, ahol a természet adottságai erre megfelelőek voltak elterjedt a használatuk. Magyarországon a 2017 óta gyógyhelyként elismert Mátraderecskén érhető el természetes szén-dioxid fürdő, azaz mofetta, de szerencsére magyar feltalálók kifejlesztettek egy kabint is, amelybe tisztított szén-dioxidot tudnak vezetni. Így a természet ezen kincsének terápiás hatását földrajzi helytől függetlenül kihasználhatják az erre igényt tartók. De vajon mire is jó ez a szén-dioxid fürdő?

A gyógyító erő a véráramban

A szén-dioxid fürdő kezelés javítja a végtagokban a keringést, ennek eredményeként csökken, vagy rendszeres kezelés esetén meg is szűnik a nyugalmi, illetve terhelésre (járásra) jelentkező lábgörcs, fájdalom. Ezzel együtt nő a fájdalom nélkül megtehető gyalogos távolság, és javulásnak indulhatnak a végtagokon lévő nehezen gyógyuló sebek és fekélyek. A szén-dioxid fürdő kezelést az érszűkület megbetegedés különböző stádiumaiban ajánlják, szakorvosi felügyelet mellett. A szén-dioxid kezelés hatására a bőrben emelkedik a szén-dioxid és vele együtt az oxigén koncentráció is, ezáltal oxigén szaporodik fel a szövetekben. Ez lehetővé teszi, hogy a szén-dioxid hatására felgyorsult véráramlás a megnövekedett mennyiségű oxigént eljuttassa a sebek környezetébe, elősegítve ezáltal a szövetek újra képződését és a sebek gyógyulását. A kezeltek beszámoltak a fizikai, szellemi teljesítőképesség növekedéséről, kedélyállapotok javulásáról, lábzsibbadás-érzés megszűnéséről, illetve az alvászavar csökkenéséről, vizelési panaszok javulásáról is.

Mátraderecske kincse

Magyarország egyetlen természetes mofettájának helyszínén, Mátraderecskén lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, mely miatt azonnal szerteágazó vizsgálat indult a jelenség tulajdonságainak megismerésére és gyógyászatban történő hasznosítására. A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz ankarsztvíztároló rétegekből származik. Vizsgálatok alapján a természetes módon feláramló és gyógyászati célra foglalt szén-dioxid gázforrás gázát 1999-ben gyógygázzá, a létesítményt 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették. A mátraderecskei „szárazfürdőben” egy fa „medencében” ülnek a páciensek, melyet szén-dioxiddal töltenek meg. A gáz úgy, mint a levegő a ruházaton is áthatol, ezért könnyű, kényelmes, pamut vagy más természetes anyagú öltözet szükséges. A megfelelő hatás érdekében fontos, hogy legalább derékig érje őket a gáz, ezért a létesítmény kialakítása ennek megfelelően történik.

A széndioxid kabin sok helyen elérhető az országban

Az ország több pontján, gyógyászati intézményekben és fürdőkben elérhető a mesterséges mofetta, a korábban már említett szén-dioxid kabin is. Egy olyan fülkét kell elképzelni, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid gáz van. Ebbe kell beleülni, a kabin deréktól lefelé zárt, ide vezetik a széndioxiddal dúsított levegőt. A beteg egy széken ülve, a lábait a zárt kabinban kényelmesen elhelyezi és a széndioxid gáz a bőrön keresztül szívódik fel.

A TB is támogatja

A mofettás kezeléseket általában kúra-szerűen alkalmazzák és mindenképp orvosi konzultációt igényel. Jó hír, hogy társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető kezelés, mely kedvezményről az adott komplexumban érdemes érdeklődni. A kezelések ellenjavallatai nagyon hasonlóak a meleg vizes gyógyfürdőkéhez, tehát többek között a láz, kezeletlen magas vérnyomás, súlyos szívritmus zavar, szívinfarktus és szívműtét utókezelése, terhesség, fertőző betegség és a 14 év alatti életkor lehet kizáró tényező.
Nyitókép: Mátraderecskei mofetta
Mátraderecske
Látnivalók
Megközelítés

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide