Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Mindent a szén-dioxid fürdőről

2023. 11. 27. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Jártak már olyan fürdőben, ahol víz nélkül gyógyulhatunk és száraz lábbal hagyhatjuk el a „medencét”? Bizony, létezik ilyen kezelés, lábfájás, érproblémák és nehezen gyógyuló sebek esetében igen hatékony. A neve mofetta, azaz szén-dioxid fürdő, ismerjék meg közelebbről.

Mi is az a mofetta?

Az emberek több száz éve használják már gyógyításra a természet különböző adottságait, köztük az alacsony hőfokú vulkanikus kigőzölgéseket, melyet a geológusok mofettának neveznek. A vulkáni kigőzölgésekkor feltörő gázelegynek a terápiás jelentőségét a rendkívül magas szén-dioxid tartalma adja. Már az ókori rómaiak is észlelték a gázok pozitív egészségügyi hatásait, a későbbiekben pedig mindenfelé, ahol a természet adottságai erre megfelelőek voltak elterjedt a használatuk. Magyarországon a 2017 óta gyógyhelyként elismert Mátraderecskén érhető el természetes szén-dioxid fürdő, azaz mofetta, de szerencsére magyar feltalálók kifejlesztettek egy kabint is, amelybe tisztított szén-dioxidot tudnak vezetni. Így a természet ezen kincsének terápiás hatását földrajzi helytől függetlenül kihasználhatják az erre igényt tartók. De vajon mire is jó ez a szén-dioxid fürdő?

A gyógyító erő a véráramban

A szén-dioxid fürdő kezelés javítja a végtagokban a keringést, ennek eredményeként csökken, vagy rendszeres kezelés esetén meg is szűnik a nyugalmi, illetve terhelésre (járásra) jelentkező lábgörcs, fájdalom. Ezzel együtt nő a fájdalom nélkül megtehető gyalogos távolság, és javulásnak indulhatnak a végtagokon lévő nehezen gyógyuló sebek és fekélyek. A szén-dioxid fürdő kezelést az érszűkület megbetegedés különböző stádiumaiban ajánlják, szakorvosi felügyelet mellett. A szén-dioxid kezelés hatására a bőrben emelkedik a szén-dioxid és vele együtt az oxigén koncentráció is, ezáltal oxigén szaporodik fel a szövetekben. Ez lehetővé teszi, hogy a szén-dioxid hatására felgyorsult véráramlás a megnövekedett mennyiségű oxigént eljuttassa a sebek környezetébe, elősegítve ezáltal a szövetek újra képződését és a sebek gyógyulását. A kezeltek beszámoltak a fizikai, szellemi teljesítőképesség növekedéséről, kedélyállapotok javulásáról, lábzsibbadás-érzés megszűnéséről, illetve az alvászavar csökkenéséről, vizelési panaszok javulásáról is.

Mátraderecske kincse

Magyarország egyetlen természetes mofettájának helyszínén, Mátraderecskén lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, mely miatt azonnal szerteágazó vizsgálat indult a jelenség tulajdonságainak megismerésére és gyógyászatban történő hasznosítására. A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz ankarsztvíztároló rétegekből származik. Vizsgálatok alapján a természetes módon feláramló és gyógyászati célra foglalt szén-dioxid gázforrás gázát 1999-ben gyógygázzá, a létesítményt 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették. A mátraderecskei „szárazfürdőben” egy fa „medencében” ülnek a páciensek, melyet szén-dioxiddal töltenek meg. A gáz úgy, mint a levegő a ruházaton is áthatol, ezért könnyű, kényelmes, pamut vagy más természetes anyagú öltözet szükséges. A megfelelő hatás érdekében fontos, hogy legalább derékig érje őket a gáz, ezért a létesítmény kialakítása ennek megfelelően történik.

A széndioxid kabin sok helyen elérhető az országban

Az ország több pontján, gyógyászati intézményekben és fürdőkben elérhető a mesterséges mofetta, a korábban már említett szén-dioxid kabin is. Egy olyan fülkét kell elképzelni, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid gáz van. Ebbe kell beleülni, a kabin deréktól lefelé zárt, ide vezetik a széndioxiddal dúsított levegőt. A beteg egy széken ülve, a lábait a zárt kabinban kényelmesen elhelyezi és a széndioxid gáz a bőrön keresztül szívódik fel.

A TB is támogatja

A mofettás kezeléseket általában kúra-szerűen alkalmazzák és mindenképp orvosi konzultációt igényel. Jó hír, hogy társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető kezelés, mely kedvezményről az adott komplexumban érdemes érdeklődni. A kezelések ellenjavallatai nagyon hasonlóak a meleg vizes gyógyfürdőkéhez, tehát többek között a láz, kezeletlen magas vérnyomás, súlyos szívritmus zavar, szívinfarktus és szívműtét utókezelése, terhesség, fertőző betegség és a 14 év alatti életkor lehet kizáró tényező.
Nyitókép: Mátraderecskei mofetta
Mátraderecske
Látnivalók
Megközelítés

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Demjéni kikapcsolódás

Kapcsolódjon ki az Egertől néhány percre található Piramis Fürdő és Üdülőparkban. Apartmanok, termálfürdő, étterem egy helyen. Kedvezményes ajánlatokért kattintson! Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide