Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Mire figyeljünk változókorban lévő nőként, ha termálfürdőbe készülünk?

2024. 04. 25. 17:47
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

Magyarország valódi termálvíz-nagyhatalomnak számít, amelynek valamennyi pontján elérhetőek gyógyfürdők – nem is csoda, hiszen hazánk közel 70 százaléka alatt termálvíz csörgedezik. És hogy ez miért jó? Nos, a termálvíz pozitívan hat a vérkeringésre, stresszoldó hatású, különböző fájdalmakra és bőrproblémákra is alkalmazható, gyógyvíz esetén pedig az ásványi anyagok is hasznosak számunkra.

Ez persze nem minden, a klimax okozta panaszokra például ugyancsak kedvezően hat a termálvíz. Változókorban lévő nőként azonban van pár dolog, amire oda kell figyelnünk, mielőtt beülnénk a medencékbe.

Kellemetlen tünetek és forró víz

A termálvíz egyik fő tulajdonsága az, hogy meleg: nálunk a 30 Celsius foktól hívhatjuk így a feltörő vizeket. A meleg víz a legtöbb esetben nemcsak kellemes, de jótékony hatású is, ám a változókorban érdemes odafigyelnünk, mikor és mennyi időt tartózkodunk benne! A menopauza egyik legismertebb tünete ugyanis a hőhullámok megjelenése, amelyért az ilyenkor csökkenő ösztrogénszint és a megváltozott hormonális egyensúly felelős.

Hőhullám esetén nem tanácsos meleg vízben tartózkodni, ez ugyanis csak tovább hevíti testünket – sokkal kellemesebb, ha ilyenkor a hidegebb vízben úszunk egyet! Persze a változókorban sem kell mellőznünk a termálfürdőket, csak figyeljünk oda testünk jelzéseire!

Konzultáció

A menopauza közkeletű elnevezése azért is változókor, mert ilyenkor testünk rengeteg változáson esik át. Van, amelyik kellemetlenebb, mint a többi és olyan is akad, ami nem jár kényelmetlen érzéssel – ha azonban valamilyen szokatlan dolgot, fájdalmat,  eddig nem jellemző panaszt észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Változókorban különösen fontosak a nőgyógyászati szűrővizsgálatok is, ilyenkor ugyanis nagyobb az esély bizonyos rákfajták kialakulására. Semmiképp se hagyjuk ki a mammográfiát, a méhnyak- és petefészekrák-szűrést és az ultrahangos szűrővizsgálatot sem!

Termálfürdőzés előtt is érdemes orvossal egyeztetnünk, különösen ha menopauzára jellemző panaszokkal, például hőhullámokkal, puffadással küzdünk! Így biztosak lehetünk abban, hogy semmi olyat nem teszünk, amellyel ártunk magunknak – sőt, javaslatokat is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy a termálfürdőzéssel hogyan enyhíthetünk a kellemetlenségeken.

Megfelelő hidratálás és hőszabályozás

A tapasztalatok szerint az emberek többsége nem fogyaszt elég vizet – pedig az mindennap fontos lenne, különösen a tikkasztó nyári hőségben vagy akkor, amikor huzamosabb időn át a forró gyógyvízben ücsörgünk. A változókorban fokozottan oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, épp ezért mindig hordjunk magunkkal egy vizespalackot, különösen termálvizes fürdőzés közben vagy nagyobb intenzitású edzés során!

A kellemetlen hőhullámok ellen egyébként számos más praktikával védekezhetünk – azáltal, hogy figyelmet fordítunk a hőszabályozásra. Például: viseljünk könnyű, jól szellőző ruhát, kerüljük a fűszeres ételeket, a koffeinfogyasztást és a dohányzást is!

A klimax a bőrünkre is hatással van: a leggyakoribb panaszok a száraz, érzékeny bőr, a viszketés és a pattanások megjelenése. Figyeljünk oda ne csak testünk, de bőrünk hidratációjára is, használjunk természetes krémeket, és persze a fényvédőt se felejtsük el! Emellett tartsuk szem előtt, hogy a termálvizek – amennyiben megfelelően alkalmazzuk azokat – a különböző bőr problémákon is segíthetnek.

Időkorlátok betartása

Csábító lehet akár az egész napot a relaxáló termálvízben tölteni, ez azonban nem tanácsos! Az orvosok nem javasolják, hogy fél óránál többet töltsünk a termálvízben, különösen ha annak magas a hőmérséklete, vagy gyógyvíz esetén gazdag az összetevőkben és ásványi anyagokban. Inkább mártózzunk meg többször a vízben, félórás szüneteket tartva a fürdések között! A túlzott termálfürdőzés ugyanis rosszullétet okozhat – különösen változókorban, amikor egyébként is érzékenyebbek vagyunk a hőmérséklet-ingadozásra.

Figyeljünk a test jelzéseire!

Mindenki teste más és más, épp ezért a változókorra is eltérően reagál. Fogadjuk meg az általános tanácsokat, de mindenekelőtt figyeljünk oda saját testünkre! Az ugyanis pontosan jelzi, ha valami kellemes vagy kellemetlen, jólesik vagy már éppen elég. Ne bízzunk azonban mindent a saját megfigyeléseinkre, panaszok nélkül is érdemes rendszeresen mammográfiára és szűrésekre járni ebben a korban!

Az életkor csak egy szám, aminek semmiben nem kell korlátoznia minket! Változókorban ugyanúgy önfeledten élvezhetjük a termálfürdőzést és jól érezhetjük magunkat a bőrünkben – egyedül néhány apróságra kell figyelnünk és a fenti pár tanácsot kell betartanunk ehhez!

 

Kép forrása

 

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...