Mit együnk szívünk egészségéért?
A szív egészségének megóvása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk azért, hogy elkerüljük a magas vérnyomást, a kiegyensúlyozatlan koleszterinszintet, vagy a szívinfarktust. A legtöbb szívbetegség az életmód, nem pedig a genetikai hajlam miatt következik be.
Teljes kiőrlésű gabonák
A teljes kiőrlésű gabonafélék és az azokból készült élelmiszerek rendszeres fogyasztása a vér koleszterinszintjét mérsékli, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A korpa és a rizs, képes csökkenteni a szervezetben felmerülő glutént, amely összefüggésben áll a koleszterinszint csökkentésével, és segít megelőzni az eldugult artériákat, amelyek számos egyéb szív- és érrendszeri szövődményhez vezethetnek.
Diófélék
A mandulák, és a diófélék fajtái is kedvezően befolyásolják a szív egészségét, lenyűgöző ásványi anyagtartalma, magas magnéziumtartalma miatt. A mandula gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban és rostokban, a dió omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ez segíthet az általános koleszterinszint csökkentésében.

Olívaolaj
Az olívaolajban többszörösen telítetlen zsírok, fontos antioxidáns polifenolok is vannak, amelyek csökkentik a szív- és érrendszer rendellenes gyulladását. Rendszeres fogyasztása nagymértékben csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.
Kelbimbó
A kelbimbónak jól ismert gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatása.
Lazac
A lazacot gyakran az egészséges szív megőrzésének egyik legfontosabb élelmiszereként ismerik, omega-3 zsírsavak gazdag forrása, amely segít az egészségtelen koleszterinszint csökkentésében, a benne található szelén magas aránya közvetlenül kapcsolódik az antioxidánsokhoz, így csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyeit, beleértve a szív-érrendszeri szövődményeket.
Áfonya
Az antocianinok, amelyek színt adnak az áfonyáknak, szintén erős antioxidánsok, amelyek csökkenti a gyulladást, míg a magas C-vitamin, rost és kálium segíti az anyagcserét, az emésztést és a vérnyomást szabályozni, melyek mindegyike hozzájárul az egészségesebb szívhez.

Zöld tea
A zöld tea a koleszterin felszívódását mérsékli a szervezetben. Jelentős mennyiségben megtalálhatók benne a katechinek és flavonolok, melyeknek szerepe van abban, hogy egészséges és erős szívünk legyen. A kutatások azt mutatják, ha gyakran fogyasztunk zöld teát, az közel 50% -kal csökkenti a szívroham esélyeit.
Vörösbor
A vörösbor mérsékletes fogyasztása csökkenti a vérrög képződésének esélyeit, valamint a benne lévő tanninok csökkentik a gyulladást és védik az szív-és érrendszert. Nőknél napi 1,5 férfiaknál napi 2,5 dl az ajánlott mennyiség.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé gazdag flavonolokban, amelyek a véralvadás megelőzését segítik, ami komolyan csökkenti a stroke és a szívroham esélyeit. Az epicatechin képes csökkenteni a vérnyomást és javítani a vérerek egészségét azáltal, hogy növeli a nitrogén-monoxid szintet, ami egy nagyon fontos vegyület az egészséges szív számára.

Alma
Az alma különösen jó antioxidáns tartalma miatt, rendszeres fogyasztásával több, mint 40%-kal csökkenthetjük a koleszterinszinteket. Egy közepes méretű alma körülbelül 3 grammnyi rostot tartalmaz, tehát a rostban gazdag étrend csökkenti a vérnyomást, a vérzsírszintet, és jótékony hatással van az inzulinérzékenységre. Egy kutatás szerint, azokban a nőkben, akik egy éven keresztül mindennap szárított almát fogyasztottak, 14 százalékkal csökkent a teljes koleszterinszint, és 23 százalékkal visszaesett a kártékony LDL koleszterin szintje.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...