Nem tud kigyógyulni a náthából? Ez lehet az oka

2017. 02. 04. 19:30
Forrás: hazipatika.com
Egészség
A téli időszakban a nátha és a megfázás szinte senkit sem kerül el, de vannak, akik a többieknél sokkal lassabban gyógyulnak ki belőle, vagy újra és újra elkapják. Ennek többek között az alábbi okai lehetnek.

Túl sok stressz

A stressz rendkívül rossz hatással van az immunrendszerre, hiszen túl sok kortizol termelődéséhez vezet a szervezetben - ennek hatására pedig könnyebben megbetegszünk és nehezebben gyógyulunk. A legjobb ellenszer a rendszeres testmozgás, ami lehet kocogás, jóga vagy súlyzós edzés is, mert segít elűzni a stresszt és helyrebillenteni a hormonrendszert.

Alváshiány

Ha nem vagyunk elég kipihentek, akkor az immunrendszerünk sem működik megfelelően, sőt, még az is előfordulhat, hogy a gyógyszerek is kevésbé hatnak. Alvás közben a test regenerálódik és újratöltődik, és kevés dolognak van gyógyítóbb hatása a mély, pihentető és rendszeres alvásnál. Betegség idején, illetve a téli időszakban különösen fontos tehát, hogy napi 7-8 órát aludjunk.

Dohányzás

Újabb jó indok arra, hogy letegyük a cigarettát: a dohányosok sokkal gyakrabban lesznek náthásak és szednek össze fertőzéseket és felső légúti betegségeket, és sokkal lassabban is gyógyulnak.

Túl sok orrspray

Ha az orrcseppek és az orrspray-k használatát túlzásba visszük, a szervezetünk hozzászokik, ezért nagyon fontos, hogy mindig tartsuk be a használatukra vonatkozó utasításokat. Ellenkező esetben ugyanis akár krónikus orrnyálkahártya-gyulladásunk is lehet.

Túledzés

Ha valaki igényt érez rá, náthásan is sportolhat, de ilyenkor a túlerőltetés nagyon könnyen a gyógyulás rovására mehet. Kerüljük a magas intenzitású súlyzós edzéseket, a kemény kardiót, és inkább sétáljunk, jógázzunk, ha mindenképpen mozogni szeretnénk. Hallgassunk a testünk jelzéseire, és inkább hagyjuk ki az edzést, ha nem érezzük jól magunkat.

Pelion Extra nyitási akció

A tapolcai Hotel Pelion az idei nyárra felejthetetlen élményekkel és a megszokott vendégszeretettel készül. Nyitási csomagjuk akár 7160 Ft kedvezménnyel foglalható online. Kattintson a részletekért...Megnézem