Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Nyári ivászat: így akár végzetes is lehet

2015. 08. 15. 08:03
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Bármilyen csábító is a sör és a fröccs a strandon, nem biztos, hogy érdemes alkoholt fogyasztani a nyári kánikulában.
A nyár kiváló időszak arra, hogy aktív programokat szervezzünk a családdal és a barátokkal. Az esetek többségében a strandolás, a balatoni hajókázás vagy az esti sütögetés része az alkoholfogyasztás is, pedig a túlzásba vitt iszogatás és a nyári programok sajnos nem igazán férnek össze. Az alkoholfogyasztás rontja a fizikai és mentális képességeket, illetve csökkenti a gátlásokat, ez az együttállás pedig könnyen vezethet tragikus kimenetelű helyzetekhez a vízben vagy a szabadban.

Túl bátor úszók

Az alkohol rontja az ítélőképességet és növeli a kockázatvállalási kedvet, ami egy igencsak veszélyes kombináció az úszókra nézve. Ilyenkor még a tapasztaltabb úszókkal is megesik, hogy olyan messzire merészkednek, hogy nem tudnak visszaúszni a partra vagy nem veszik észre, hogy mennyire kihűltek a vízben. A medencébe ugrálás is roppant veszélyes lehet, ha rosszul mérjük fel a vízmélységet.

Hajóban is veszélyes

Egy balatoni vagy tisza-tavi vitorlázás vagy kenuzás is rejthet komoly veszélyeket, ha szeszes italt fogyasztunk. Az alkohol befolyásolja az ítélőképességünket, az egyensúlyérzékünket, a látásunkat és a reakcióidőnket. Ráadásul, ha felmerül valamilyen probléma, ittasan kevésbé leszünk alkalmasak annak megoldására. Az illuminált állapotban lévő utasok pedig könnyebben megcsúsznak vagy akár bele is esnek a vízbe.

Maradjunk hidratáltak és egészségesek

Legyünk akár a strandon, akár egy kiránduláson, a hőség és az alkohol összeadva biztosan galibát okoz. A forró nyári napokon eleve rengeteg folyadékot veszítünk izzadással, az alkohol pedig még több vizet hajt ki a szervezetünkből. A kettő együtt könnyen vezet kiszáradáshoz vagy hőgutához.
Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie, egyszerűen tegyünk róla, hogy még a partikon is minden második pohár ital, amit fogyasztunk, alkoholmentes legyen. Ha pedig mi vagyunk a házigazdák, gondoskodjunk róla, hogy legyen elegendő hideg, „szűz” ital, hogy a vendégek tudjanak megfelelően hidratálni.

A nyár véget ér, azonban a következmények megmaradnak

Természetesen a nyári melegben is lehet szórakozni és mértékkel alkoholt fogyasztani, azonban érdemes az olyan italokat kerülni, melyek károsítják mentális és fizikai képességeinket, mikor úszunk, vitorlázunk, kenuzunk vagy kirándulunk. Legyünk megfontoltak és tegyünk érte, hogy minél több nyarat élvezhessünk ki gondtalanul a szeretteinkkel.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...