Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Nyári programok, amik az egészségünkre is kedvezően hathatnak

2022. 07. 04. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

Mielőtt útnak indulunk… Most már, köszönhetően a melegedő hőmérsékletnek és a kellemesen simogató napsugaraknak, végre egyre gyakrabban van kedvünk kiszabadulni a négy fal közül néhány izgalmas nyári program erejéig. De mégis merre induljunk és milyen programot szervezzünk, ha nemcsak a szórakozást, hanem az egészségünket is szem előtt szeretnénk tartani? Most ehhez adunk néhány ötletet!

Amint meghalljuk a kifejezést, hogy nyári program, azonnal arra gondolunk, hogy akkor bedobjuk a fürdőruhánkat, és már indulhatunk is. A nyár azonban amilyen csodálatos évszak, legalább annyi veszélyt is rejteget magában, amelyekre érdemes felkészülni.

 

Bármerre induljunk is, bármilyen tervvel, mindig vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ivóvizet! Ha lehet, ezt olyan palackban, kulacsban tároljuk, ami megtartja a hideget, így sokkal inkább lehűt majd minket pár korty. Emellett soha ne feledkezzünk meg a napvédelemről se: a káros UV-A- és UV-B-sugarak ugyanis minden percben leselkednek ránk és a leégéstől eltekintve is sokat károsíthatnak a bőrünkön. Ha ezeket bedobtuk a táskánkba, nincs más hátra, mint belevetni magunkat az izgalmakba!

 

Egészségtudatos nyári programok

A hosszú téli hónapok után a legtöbben valósággal szomjazzák az egészséges programokat, az egészséges ételeket – és persze a szabadban töltött időt is. Íme néhány ötlet, amivel kitölthetjük a következő néhány hétvégét, mindenféle bűntudat nélkül!

 

Úszás a szabadban

Nyáron remek program elmenni egy strandra vagy egy termálfürdőbe. Ha valaki olyan problémákkal küzd, amelyeket a termálvíz orvosolni tud, ám télen rosszul viseli a víz és a levegő közti magas hőmérsékletkülönbséget, akkor a meleg hónapokra érdemes tartogatni ezt a programot.

 

Még ennél is felemelőbb lehet egy-egy forró nyári napon a szabadban csobbanni! A természetes vizekben való úszás nemcsak a testünkre van jó hatással, hanem a lelkünket is felüdíti. A természetes tavak és folyamok hideg vize emellett kedvező hatással van az anyagcserére és a keringésre is. De főleg: boldoggá tesz majd!

 

Grillezés

Ha nem mennénk messzire, mert például nincs rá időnk, akkor a saját kertünkben is szuper programokat dobhatunk össze, ilyen például egy grillezés egy jó társaságban. Itt viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételeket szolgálunk fel! A melegebb hónapokban egyébként is a könnyedebb, kevésbé fűszeres ételeket részesítjük előnyben – amiért testünk is hálás. A grillrácson bátran megsüthetünk néhány natúr csirkemellett, ami telis-teli van aminosavakkal, hozzá friss salátát kínáljunk és persze sok-sok hűsítő italt! Így erre a napra már ki is pipálhatjuk a vitamin- és aminosav-bevitelünk jó részét, de a hidratálást is megoldottuk.

 

Vízi sportok

Sokszor hallhatjuk nyáron a következő mondatot: „Ezt a hőséget csak vízparton lehet elviselni!” Menjünk tehát oda és próbáljunk ki valamilyen izgalmas mozgásformát ahelyett, hogy csak fekszünk a parton! Ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a SUP-ozás, ami a teljes testet megmozgatja és megerősíti a törzset, illetve a karokat. Akik pedig több izgalomra vágynak, azok elmehetnek egy vadvízi kenuzásra is!

 

Erdei jóga

A szabad ég alatt végzett jógagyakorlatok a testünkre és a lelkünkre is remek hatással vannak. Kitisztul az elménk, a testünk megerősödik, az izmaink ellazulnak, miközben koncentrálunk és mindenünket átmozgajtuk. Erre viszont nyáron korlátozott lehetőségeink vannak, hiszen amikor a hőmérő higanyszála 30 körül mozog, nem sok kedvünk van kint tartózkodni és még edzeni is. Vannak azonban olyan helyek, ahová a meleg nem igazán tud betörni: ezek pedig az erdők. Találjunk egy békés helyet, ahol nyugodtan jógázhatunk a fák árnyékában, a hűvös szellőben. A legjobb, ha olyan területre megyünk, amit ismerünk!

 

Zöldségeskert

Sokan nem tudják, de a kertészkedés annyira ki tudja kapcsolni az embert hogy már-már meditatív programként tekinthetünk rá. Kertes házban egy egyszerű: jelöljünk ki egy részt, ahol ültetni fogunk! Ha lakásban élünk, akkor vagy a közös udvaron vagy az erkélyen foghatunk neki a munkának. A legjobb, ha zöldségeket, illetve fűszernövényeket ültetünk, hiszen így nemcsak kikapcsolódhatunk, de néhány héttel később a saját biozöldségeinket is elfogyaszthatjuk! Fontos szabály, hogy csak annyi kertészkedést vállaljunk be, amit még élvezünk – hiszen ez volna az összes program lényege.

 

Bízunk benne, hogy fenti ötletek között mindenki talál olyan programot, amihez kellemes emlékek fűzik vagy ami újdonság számára és szívesen kipróbálná. Mi mindenesetre mindenkit arra biztatunk, hogy idén nyáron csináljon valami érdekeset, próbáljon ki valami újat, hogy amikor a hideg téli napokon visszanéz ezekre a hónapokra, boldogsággal teljen meg a lelke!

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...