Aktuális akciók
Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Öt dolog, amit biztosan nem tudott az eperről

2015. 05. 24. 08:51
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Végre elérkezett az az időszak is, mikor kilószámra fogyaszthatjuk a friss, finom epret. Ez a gyümölcs amellett, hogy nagyon ízletes, még roppant egészséges is.
Az epernek számos jótékony egészségügyi hatása van, ezek közül szedtünk most össze ötöt.
Csökkenti a degeneratív megbetegedések kockázatát: az eperben jelentős mennyiségű folsav található. A nem megfelelő mennyiségű folsav a kor előrehaladtával hozzájárulhat az érelmeszesedés és egyéb érrendszeri megbetegedések kialakulásához, illetve a kognitív folyamatok romlásához. Szerencsére eperrel könnyedén feltankolhatunk folsavból.
Csökkenti szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét: az epret azon egyedülálló képessége miatt is tanulmányozzák, hogy képes elnyomni a szervezet gyulladásos reakcióit, rontja a magas vérnyomás kialakulásának esélyét azáltal, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
Eperrel a stressz ellen: csupán egy csészényi eper tartalmazza a napi szükséges C-vitamin adagunkat. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint, ha stresszes időszakban fogyasztunk C-vitamint, az normális szintre csökkenti a vérnyomást. A C-vitamin egyébként bőrünknek és immunrendszerünknek is jót tesz.
Megelőzi a csontritkulást: az epernek igen magas a káliumtartalma, a káliumban gazdag étrend pedig bizonyítottan segít a csontritkulás megelőzésében azáltal, hogy megóvja a kalciumraktárakat és lassítja a csontok természetes, a kor előrehaladtával gyorsuló lebomlást.
Tele van antioxidánssal: az eperben fellelhető az úgynevezett antocián nevű antioxidáns, ami védi szervezetünket a káros környezeti hatásoktól, legfőképpen az UV-sugárzástól. Az eperben található antocián a fogyasztást követő több mint 24 órán át kitart, ezért remek védelmet nyújt a szabadgyökök ellen.

Szóljon hozzá