Aktuális akciók
Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Szilveszterezzen fürdőbenSzilveszterezzen fürdőben További ajánlatok

Öt tipp a természetes vérnyomáscsökkentésre

2018. 03. 01. 19:50
Forrás: hazipatika.com
Egészség
A túl magas vérnyomás komoly betegségek kialakulásának előjele is lehet, ezért fontos a kellő odafigyelés. A cikkben leghasznosabb fogásokról olvashat.
Az elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás, túlzott sófogyasztás, alacsony káliumfogyasztás, túlzott alkoholfogyasztás, stressz mind hozzájárulnak a magas vérnyomás kialakulásához, kockázatát fokozhatják még a zsíranyagcsere zavarai (magas vérzsírértékek), a cukorbetegség és az alvási légzéskimaradás (apnoe) is. Nézzük, mit tehetünk!

Speciális diéta

A DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension, diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) étrend fő irányvonala a sófogyasztás csökkentése, illetve a kálium-, kalcium-, magnézium-bevitel növelése. Ennek érdekében az étrend alapját a sok zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zsírszegény húsok, teljes kiőrlésű gabonák alkotják. Ez a rostban gazdag, telített zsírokban szegény étrend mellesleg minden egészséges ember számára is megszívlelendő.

Sóból kevesebbet

A felvágottak, pácolt húsok, pizzák, szendvicsek, tészták és húsételek magas nátriumtartalmú élelmiszerek, kerüljük őket!

Végezzünk rendszeres testmozgást

A vérnyomásnak is jót tesz heti három-négy alkalommal 40 perc mozgás, mindamellett, hogy javítja a fizikai állóképességet is.

Hagyjunk fel a dohányzással

Szokjunk le dohányzásról és csökkentsük az alkoholfogyasztást is! Ezzel nemcsak a vérnyomás helyreállítása terén teszünk nagy lépést, hanem számos betegség kialakulását is elkerülhetjük.

Aludjunk jól

Számtalan tudományos kutatás kimutatta már, hogy a rossz alvás kapcsolatba hozható a magas vérnyomással. A jó alvás számos előnnyel jár, nem csak a test számára. Ha nem alszunk eleget, megemelkednek szervezetünkben a stresszhormonok, emellett pedig fontos, hogyha obstruktív alvási apnoétól szenvedünk, azt mielőbb kezeltessük!
Magas a vérnyomás esetén érdemes orvosi segítséget kérni, hiszen bizonyos szint felett már gyógyszeres kezelésre van szükség. Számos készítmény áll rendelkezésre e téren, egyéntől függő, hogy pontosan milyen terápia vezet majd célra.