Piaci körkép: ezeket kár lenne kihagyni
Végre itt a nyár és kedvünkre válogathatunk a friss gyümölcsökből. Nézzük, mit találhatunk a piacon és mi mire jó.
A nyárban – a strandidő mellett – kétségtelenül az az egyik legjobb dolog, hogy roskadásig telnek a piaci asztalok ínycsiklandó gyümölcsökkel. Korábbi cikkünkben már ismertettük a cseresznye, a meggy, a málna és a ribizli áldásos hatásait, azonban igazságtalanul járnánk el, ha nem tennék ugyanezt a sárga- és őszibarackkal, illetve a sárga és görögdinnyével. Nézzük hát, melyiket, miért érdemes fogyasztani – az íze mellett.
Sárga- vagy kajszibarack
A sárgabaracknak számos jótékony hatása van az egészségünkre. A benne fellelhető tápanyagoknak köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát. Magas C-vitamin tartalma által erősíti az immunrendszert. A fogyókúra esetén is ideális választás, ugyanis kevés benne a kalória, ellenben mivel nagy része víz, növeli a teltségérzetet. Magas rosttartalmának köszönhetően méregtelenítésre is alkalmas.
Őszibarack
Akárcsak a kajszinak, az őszibaracknak is a nagy része víz, ezért remekül oltja a szomjat. A gyümölcs a benne található niacinnak köszönhetően frissít, üdít és jó kedvre derít, ezen felül csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok benne a C-vitamin, de akad még B-vitamin is az ősziben, ami kiváló haj- és bőrszépítő. A kevésbé leveses barack rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti és megakadályozza a székrekedést.
Sárgadinnye
A sárgadinnye is bővelkedik H2O-ban, vagyis frissít és egyben tisztítja a veséket. Ásványianyag- és vitamintartalma igen magas. Akad benne egyebek között kalcium, kálium, magnézium, nátrium-foszfát, vas, cink, B1-, B2- és C-vitamin és folsav. A sárgadinnyében sok a karotin is, amely – többek között – segít a bőrnek, hogy megtartsa a nyári napon szerzett barnaságát. A gyümölcsöt magas rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis – akárcsak a barack – segíti az emésztést.
Görögdinnye
A görögdinnye a nyár egyik legjobb nassolnivalója, hiszen finom, lédús és könnyen emészthető. A nagy gömb emellett serkenti a gyomor- és bélműködést, illetve vízhajtó hatású. A görögdinnyét azért is érdemes fogyasztani, mert sok benne a likopin, ami egy a daganatos betegségek megelőzésében hatékony szerepet játszó festékanyag. A likopin megköti a káros szabad gyököket, ezáltal védi a sejteket a rákos elfajulástól.