Rengeteg bajra jó a diófalevél
A diófának nemcsak a termése, hanem a levele is többféleképpen felhasználható, áldásos hatásáról sokfelől hallani. Nézzük, valójában mi mindenre hívhatjuk segítségül!
A diófa gyógyító levelét a hajápolástól a bőrbetegségeken át a méregtelenítésig rengeteg problémára javasolják. A természetgyógyászat számtalan jótékony hatást tulajdonít neki: vértisztítóként, gyomorerősítőként, emésztést segítőként (enyhe hasmenésnél összehúzó hatása miatt), valamint féreghajtóként tartják számon, emellett bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is használható. Ajánlják még magas vérnyomásra, illetve aranyérbántalmakra, valamint borogató szerként mandula- és szemgyulladásra is. A levél főzetét hajhullás ellen, illetve hajszínezésre is használják, vidéken régebben még a lépfenét is a leveléből készített teával kezelték.
A levelek közel 10 százalékban tannint (csersavat) tartalmaznak, javarészt ellagitanninnal, aminek daganatellenes hatásáról jelenleg is folynak kutatások, valamint több mint 3 százalékban kvercetin és kempferol flavonoidokat, körülbelül 1 százalékban C-vitamint. A monoglükozidok közül a vírusölő (herpesz), baktériumölő és gombaölő (Candida albicans, Trichophyton rubrum) juglon található meg benne, mindemellett illóolajat is tartalmaz.
Borogatni és fürdeni is jó
A diófalevél teája nem csak belsőleg hat: különböző bőr- és nyálkahártya-fertőzések (mandula- és torokgyulladás, ínysorvadás, de akár hüvelyi is), ekcéma, visszérseb, bőrgomba, atka és fejtetű kezelése javasolják. Fürdőt is készíthetünk a leforrázott levelekből, gyulladásos megbetegedések esetén alkalmazhatjuk.
Teát is készíthet belőle
A legjobb, ha a diólevél teához a zöld leveleket választjuk, a rozsdafoltos vagy sárgás levelek már nem alkalmasak hozzá. Árnyékos helyen szárítsuk ki a leveleket, morzsoljuk össze őket, tároljuk páramentes helyen. Leforrázva, kúraszerűen fogyasszuk.
Szépülhetünk is vele
A dióolaj ránctalanító, hidratáló hatású. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetére adják. Maga a dió növényi omega-3-zsírsavban rendkívül gazdag, továbbá kitűnő E-vitamin-forrás.