Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Segíti a fogyókúrát a forró fürdő?

2017. 04. 17. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Egy friss kutatási eredmény a meleg víz eddig ismeretlen pozitív tulajdonságait tárta elénk: kalóriát éget és akár a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is hatásos lehet.
A meglepő, de örvendetes eredményeket Dr Steve Faulkner, a Loughborough Egyetem kutatója tanulmányaira hivatkozva tette közzé a minap több napilap, köztük a brit Daily Mail.  A professzor szerint, ha eltöltünk egy órát a 40 fokos vízben, ugyanannyi kalóriát égetünk el, mint ha 30 percet sétálnánk, ráadásul a forró fürdő a diabétesz kettes típusú változatának megelőzésében is hatásosnak bizonyult. A kutató nem a levegőbe beszél, közlését hosszas vizsgálatok előzték, melyek részleteit közzé is tették.
 
Steve Faulkner 14 hasonló korú és azonos vércukorszinttel rendelkező férfit kért fel a kísérlethez. A kis csapat egyik fele egy órára beült a forró, negyven fokos vízbe, a másik fele pedig kerékpárra pattant és 60 percen át tekert. A cél mindkét csoportnál ugyanaz volt, egy fokkal növelni kellett a testhőmérsékletüket. A feladat elvégzése után a kísérleti alanyok mindegyikét vércukorszint ellenőrzés alatt tartották 24 órán keresztül. A kérdés az volt, mennyi kalóriát égetnek el és vajon hogyan változik a vércukor szintjük.

 
A vizsgálat eredményeként kimutatták, hogy bár a kerékpározás hatékonyabban segíti a fogyást, egy óra forró vízben ücsörgés is igen jó eredményt hoz: a 40 fokos vízben eltöltött hatvan perc ugyanannyi kalóriát éget el, mint fél óra séta. Ugyanakkor a vércukorszint 10 százalékkal alacsonyabb volt fürdés következtében, mint a biciklizés után. A vércukorszintre gyakorolt pozitív hatás valószínűleg a meleg gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető, hiszen a 2-es típusú diabétesz okozója nagyon sokszor a testünkben fennálló – sokszor rejtett – gyulladás. Ebből következően a rendszeresen ismételt forró fürdő, testünk melegítése csökkenti a 2-es számú diabétesz kialakulásának esélyét.
 
Fontos megelmlítenünk, hogy a fenti vizsgálatok ellenőrzött, laboratóriumi körülmények között, orvosi felügyelet mellett zajlottak.

Szóljon hozzá