Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Sok folyadékot iszik, mégis folyton szomjas?

2016. 07. 15. 07:50
Forrás: wellnesscafe.hu
Egészség
A  megfelelő folyadékellátottság elengedhetetlen eleme szervezetünk egészséges működésének, ezért érdemes odafigyelni a napi folyadékbevitelre. De mi a helyzet akkor, ha tudatosan odafigyelünk, hogy elég folyadékot igyunk, mégis állandó szomjúságot tapasztalunk?
A fokozott izzadáson, a túlságosan sós ételek fogyasztásán kívül számtalan oka lehet a kínzó szomjúságérzetnek, amire érdemes odafigyelni, szükség esetén pedig orvoshoz menni.

Cukorbetegség

Talán az első jele a cukorbetegségnek a folyamatos szomjúságérzet. Mindez azért alakul ki, mert a szervezet a felesleges glükóztól vizelet formájában próbál megszabadulni. Ha tehát magasabb a vércukorszintünk, és ez tartósan fennáll, egész biztosan többet fogjuk az illemhelyet látogatni. Mivel a folyadék vizelet formájában ez esetben gyorsabban távozik a szervezetből, mint egyébként, sokkal gyakrabban tapasztalhatunk szomjúságot.

Menstruáció

Menzesz alatt sokkal gyakrabban nyúl az ásványvizes palack után, mint máskor? Ez teljesen normális. Több oka van, hogy ilyenkor szomjasabbak vagyunk. Egyrészt a vér, mint folyadék ürül szervezetünkből, amit pótolni kell. A hormonális változások is szomjúságot okoznak, de a hirtelen vérveszteség okozta vérszegénység miatt is gyorsabban kiszáradunk, mint a könnyebb napokon.

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként erős szomjúságérzetet tapasztalunk. A pirulák ugyanis gyakran vízhajtó hatással rendelkeznek, és a megnövekedett WC használattal egyenes arányban tapasztalhatunk megnövekedett szomjúságérzetet is. Jobb ennek utánajárni, és tudatosan figyelni a folyadéktöbblet bevitelére.

A vér magas kalcium-, nátriumtartalma

Megeshet az is, hogy semmi komoly probléma nincs a háttérben, egész egyszerűen csak több kalciumot és nátriumot vittünk a szervezetünkbe, mint az szükséges lenne. Ha tartósan fennáll az intenzív szomjúságérzet, próbálja csökkenteni szervezete kalcium- és nátriumszintjét. Viszont a csökkent káliumtartalom szintén szomjúságot okozhat.

Vesebetegségek

Vesebetegségek esetén a fehérje-, víz- és elektrolit-háztartás felborulása miatt szintén túlzott szomjúságérzet jelentkezhet. Ha túl régóta fennáll már ez a probléma, és szinte minden eshetőséget kizártunk, irány a háziorvos és egy alapos kivizsgálás.

Májbetegségek

A májbetegségek miatt kialakuló szomjúságérzet hátterében a májműködés csökkenése áll. Ennek következményeként ugyanis hasmenés, illetve szájszárazság alakulhat ki. Emiatt pedig a túlzott mértékű szomjúság rendszeresen jelentkezni fog.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nyári füdőtippek

Tombol a nyár! Élvezze a strandmedencék, csúszdák, a melengető termálvíz, a kényeztető wellness kezelések és a széleskörű gyógyszolgáltatások különleges hatását! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem