Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Strandolás, rossz emlékek nélkül – így védekezzünk a strandfertőzés ellen

2022. 07. 13. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Itt a nyár, a napsütés, nyitnak a strandok – mindenki a víz felé igyekszik. Üröm az örömben, hogy az arra hajlamosaknál bizony néha nagyon komoly fertőzések is nem kívánt velejárói a lubickolásnak. Ezek nagy részét azonban gondos felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzhetjük, ehhez adunk néhány ötletet.
Több fertőzést még a rendszeresen ellenőrzött fürdővízben is könnyen el lehet kapni. Legtöbbször csak a nőket érintő nőgyógyászati problémákra gondolunk, pedig a fülgyulladás, a szemgyulladás, a húgyúti fertőzések és a bőrbetegségek okán sem árt védekezni.

Csak nőknek

Persze vitathatatlan, a legtöbb alkalommal a hölgyeknek hagy kellemetlen emléket a strandolás, leggyakrabban ők keresik fel hüvelyi fertőzés panaszával a nőgyógyászt. A fertőzés 100 százalékosan nem kiküszöbölhető, de sokat teszünk a védekező vonal erősítéséért, ha mindig alaposan lezuhanyozunk a fürdőzés előtt és után, ha váltó fürdőruhát használunk, így mindig szárazon tartva a kényes testrészeket. A műszálas fürdőruhák használatát is kerülni javasolt és még a legnagyobb melegben is fontos, hogy a vizes dresszben vagy alsóban ne időzzünk sokáig a parton. Ne üljünk rá a közösen használt WC-re és alaposunk mossunk kezet a használat előtt és után szappannal. Menstruációs ciklus ideje alatt ildomos mellőzni a strandolást, védekezésképpen pedig érdemes beszerezni probiotkus mosakodó géleket és probiotikus tampont is.

Kontaktlencsével óvatosan

A strandon szerezhető szemfertőzések közül leggyakoribb a kötőhártya gyulladás. Sajnos ez egy fertőzős betegség, sok mindent nem tehetünk ellene. Ami fontos, hogy ne használjuk más törölközőjét vagy zsebkendőjét, és ha lehet, ne használjunk kontaktlencsét úszáskor.

Vigyázzunk a fülünkre

A másik sokszor előforduló „fürdő betegség” a fülgyulladás. Fürdés közben gyakran kerül víz a fülbe, ez okozhatja a külső hallójáratok gyulladását. A rágás közben is jelentkező erős fájdalom, a nyomásérzet, a fülfolyás és viszketés, illetve a hallójárat feldagadása, a füldugulás, mind a fülgyulladás tünetei lehetnek. A fürdősapka nem biztosít 100 százalékos védelmet. Akinek úszás után gyakran vannak fülproblémái, kezelje a gyógyszertárakban kapható speciális szerekkel. A fertőzés akut szakaszában az úszást és a fürdést nem javasolják a szakértők.

Tartsuk szárazon a lábat

Nem szívesen beszélünk róla, de komoly kellemetlenséget okozhat a lábgombás fertőzés is. A lábgomba egy nagyon gyakori fertőző betegség. Bármennyire ügyelnek is a tisztaságra, a gombák és a vírusok ott „leselkednek”a medencében. Ezért fürdés után a lábakat (különösen a lábujjak közötti részeket!) alaposan meg kell törölgetni, érdemes mindig strandpapucsot hordani, és befújni a lábakat fertőtlenítő spray-vel. Ha kijöttünk a vízből és lezuhanyoztunk, a lábunkat mindig töröljük szárazra, sőt ha lehetséges szárogassuk egy kicsit a napon is. Ne használjuk többen ugyanazt a törölközős és papucsot sem. Ha hazaértünk érdemes bekenni a lábat fertőtlenítő hatású krémmel.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem