Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Szemerősítő vitamin - Milyen vitamin kell a szemnek?

2022. 09. 01. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

Nem mindenki tudja, milyen vitamin kell a szemnek ahhoz, hogy megőrizzük szemünk egészségét. A különböző szemproblémák kezelésében fontos szerephez jutnak a szervezetbe bevitt tápanyagok. Egyes vitaminok pótlásával sokat tehetünk a szemünkért, megőrizhetjük annak egészségét, késleltethetjük a látás romlását. A szemerősítő vitaminok komplex összetételű étrend kiegészítők, melyek a normál látás fenntartásához szükséges összetevőket tartalmazzák.

Milyen vitamin kell a szemnek

 

Ha szem vitaminokról van szó, kiemelten fontos szerep jut az A-vitaminnak, luteinnek, C- vitaminnak, E-vitaminnak és B2 vitaminoknak. A legjobb szemvitaminok tartalmazzák ezeket, sőt egyéb vitaminok, nyomelemek, zsírsavak, antioxidáns növényi kivonatok is szerepelhetnek az összetevőik listáján. Sohasem szabad elfelejteni, hogy a helyes, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás nem helyettesíthető étrendkiegészítőkkel. A különböző szemvitaminok, szemerősítő vitaminok támogathatják a szem egészségének, a látás élességének megőrzését.

 

A-C-D-E a szemerősítő vitaminok

 

A-C-D-E a szemerősítő vitaminok - Melyik milyen hatással van a szemre?

A szemerősítő vitaminok kapcsán kiemelendők az A, C, D és E vitaminok. Ezek körültekintő táplálkozással is bejuttathatók. A napi főétkezések között érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, ezeket jó minőségű zöldséglevek, gyümölcslevek formájában is beviheti. Ha táplálkozásával nem tudja a szükséges vitaminokat bejuttatni, egykomponensű vitaminokat, vagy komplex szemerősítő vitaminokat is szedhet.

A szemünkre egész életünkben szükségünk van, ráadásul minden nap káros hatásoknak van kitéve. A képernyő előtti munkavégzés, a dohányfüst csak néhány a sok-sok tényező közül, melyek nap, mint nap károsítják a szemet. Figyeljen a szükségesszemerősítő vitaminokra, nyomelemekre, hogy ezzel is támogassa a szem egészséges működését, valamelyest ellensúlyozva a káros hatásokat.

 

A vitamin szemre

 

A retinának szüksége van A vitaminra az egészséges működéshez. A retina különböző típusú vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szereplői a látás egész folyamatának. Ezekben a vegyületekben megtalálható az A vitamin. Ha például rosszul alkalmazkodik a szeme a sötéthez vagy éjszakai vakságot tapasztal, akár A vitamin hiánya is állhat a háttérben.

Az A vitamin megtalálható a sárgarépában, és sok más piros, narancs színű zöldségben, gyümölcsben. A szervezetünkbe táplálékkal jut be kész formában az A vitamin valamilyen előanyagként. A béta-karotin a leggyakoribb ilyen anyag. Lényegében két összekapcsolt A vitamin molekulából áll, mely a bélben alakul A vitaminná.

A májban, tőkehalmájban, sajtban, tojássárgájában sok A vitamin van, béta-karotin pedig a sárgarépában, sárgabarackban, sóskában, sütőtökben, spenótban többek között.

 

C, E vitamin szemre

 

A C-vitamin az egész szervezet számára létfontosságú vitamin. A szem szempontjából nélkülözhetetlen a kollagén előállításához, ami a szem struktúráját biztosíja. Erős antioxidáns vitamin, a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben magas koncentrációban van jelen.

Az E vitamin szintén erős antioxidáns, védi a sejteket a szabad gyököktől, a szem sejtjeit is. Az olajos magvakban, lazacban, avokádóban, zöld salátákban jelentős mennyiségű E vitamin található, ha természetes formában szeretnénk bejuttatni a szervezetbe.

 

Szem vitamin karikás és száraz szemre

 

A K vitaminnak fontos szerepe lehet a karikás szemek kezelésében, hiszen a karikás szemek kialakulása mögött a vérerek elpattanása is húzódhat. A K vitamin ismert véralvadásgátló hatásáról. Persze a karikás szem hátterében alváshiány, dehidratáció, dohányzás és sok más tényező is meghúzódhat. 

Szemerősítő vitamin - Milyen vitamin kell a szemnek?

Az öregedésgátló hatásáról ismert Q10 is sokat tehet a szem alatti sötét karikák eltüntetéséért, védi az érzékeny, vékony szem alatti bőrt és segít harcolni a sötét elszíneződés ellen. A C-vitamin szintén nagyon fontos, ha karikás a szeme, hiszen erősítő, feszesítő, halványító hatással lehet a szem alatti bőrre. A C-vitamint és Q10 enzimet különböző karikás szemre készült krémek, zselék is tartalmazzák, hogy külsőleg is tápanyaghoz juthasson a fáradt bőr.

A száraz, irritált, könnyező szem problémák igen gyakoriak, akár a lakosság 1/3-át is érinthetik. Sok oka lehet, például környezeti ártalmak, allergiák, gyógyszer mellékhatások vagy alapbetegség megléte. Fontos a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás, hiszen a megfelelő hidratálás a szem számára is rendkívül fontos.

 Az A vitamin hiánya is felerősítheti a szemszárazság tüneteit, ezt is érdemes pótolni a panaszok megléte esetén. A D vitaminnak is fontos szerepe van a szemszárazság megelőzésében, kezelésében, kutatási eredmények szerint hiánya összefügg a száraz szem kellemetlen tüneteivel és azok súlyosságával is.

 

Lutein hatása a szemre

 

A lutein egy természetes vegyület, a retina és szemlencse fontos összetevője. Segít kiszűrni a károsodást okozó fénysugarakat, szerepe lehet a makula degenerációra jellemző homályos látás megelőzésében. A lutein az egyik legfontosabb vegyület a szem egészségéhez, az optimális látáshoz.

Hiánya már önmagában emelheti egyes szembetegségek kockázatát, az időskori látásromlás mértékét. Lutein vagy luteint tartalmazó szemvitamin szedése azok számára is javasolt, akik sok időt töltenek monitor előtt vagy rossz világítási viszonyok között dolgoznak.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...