Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Szürkehályog műtét: árak és egyéb alap tudnivalók

2021. 04. 18. 07:08
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A szürke hályog (cataracta) sokak, főleg idősebbek számára ismert probléma. Egyszerűen fogalmazva ez a szemlencse elszürkülése, ami egy idő után látásromlást is okoz. Szürkehályog előrehaladott állapotában a szemüveg már nem megoldás. Bár ez elsőre nem hangzik túl jól, van segítség, amivel megszabadulhatunk a problémától, ez pedig nem más, mint a szürkehályog műtét. A beavatkozás során az elhomályosult szemlencse eltávolításra kerül, és egy- vagy többfókuszú műlencsével helyettesítik.

Mennyire biztonságos a műtét?

szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb orvosi beavatkozás a világon. A jó hír az, hogy ez a műtét az egyik legbiztonságosabb, legeredményesebben elvégzett eljárás. A műtétet több technikával is kivitelezhetik, az egyik legmodernebb az ún. phacoemulsificatios technika, amely során az érzéstelenítés helyileg történik - injekció nélkül - szemcseppekkel és altatásra sem kerül sor. A műtét általában mindössze kb. 10 percet vesz igénybe és fájdalommentes. Ha a kezelés után az orvos mindent rendben talál, akkor a kísérő segítségével haza lehet menni.

 

Alkalmas vagyok a műtéti beavatkozásra?

Ha szürkehályog tüneteit tapasztalja (homályos látás, elhalványuló színek, reflektorok, lámpák káprázása, rossz éjszakai látás, kettőslátás), akkor érdemes minél hamarabb felkeresnie egy szemész szakorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, megtervezi a behelyezendő műlencsét és időpontot ad a műtétre. Van néhány olyan egészségügyi probléma, ami indokolja a beavatkozás halasztását, de az esetek többségében, jobb minél hamarabb túlesni a kezelésen, így megspórolható az előrehaladott szürkehályog okozta látás- és ebből következő életminőség romlás. A Budai Szemészeti Központ weboldalán akár online bejelentkezhet szemészeti vizsgálatra a szemészeti probléma megjelölésével. A látásjavító intézmény munkatársai 24 órán belül felveszik az érdeklődőkkel a kapcsolatot és a megfelelő szakorvoshoz adnak időpontot.

 

 

Milyen műlencsét válasszunk?

A műlencse kiválasztásánál nemcsak az orvosi, egészségügyi szempontok a mérvadóak, hanem az egyéni élethelyzetből adódó személyes preferenciák is. Fontos lehet, hogy a páciensnek mi a munkája, mivel foglalkozik szívesen szabadidejében, vezet-e sokat éjszaka.

 

A trifokális lencsék kétszemes éleslátást biztosítanak távoli, közép- (ilyen lehet például a távolság egy monitortól) és közeli távolságokra is. Ez ideális választás lehet azoknak, akik egyáltalán nem akarnak szemüveget hordani. Ha az éleslátás mindhárom távolságra jól beáll, akkor valószínűleg szemüvegre már soha nem lesz szükség. 20%-ban előfordulhat, hogy a középső távolságra az agy nem tudja megfelelően beállítani a fókuszt, így számítógépes munkához továbbra is szükség lehet szemüvegre, de távoli dolgokra fókuszálni és telefont, könyvet olvasni ezek a páciensek is jól fognak tudni mindenféle segédeszköz nélkül.

 

A műlencsék másik típusa a monofokális, amely egy távolságra nyújt tökéletes fókuszt. Ezzel a megoldással általában együtt jár a szemüveg viselése más távolságra.

 

A megfelelő műlencse kiválasztásában a szakorvos tud segíteni a műszeres mérések, egyéni konzultáció után.

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...