Tíz dolog, ami biztosan meglepi az eperről
Az eper igazi szupergyümölcs. Tudta, hogy kisimítja a ráncokat, erősíti immunrendszerünket és a fogyásban is segít minket? És ez csak néhány számtalan pozitív tulajdonsága közül. Lássunk egy tízes listát jótékony hatásairól, miért is az eper a gyümölcsök superman-je.
1. Remek C-vitamin forrás
Sajnos az ember – az emlősök nagy részével ellentétben – nem képes a C-vitamin előállítására természetesen, ezért annyira fontos, hogy minden nap bevigyük szervezetünkbe a szükséges mennyiséget. Szakemberek szerint egy adag (kb 25 dkg) eper több mint 50 mg C-vitamint tartalmaz, ami majdnem a fele a napi a kívánt mennyiségnek. A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően az eper kiváló antioxidáns, élen jár a szabadgyökök megkötésében.
2. Jót tesz a szemünknek
Az antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az eper abban is segít, hogy nehezebben alakuljon ki az időskorban oly gyakran komoly problémákhoz vezető szürke hályog. Szemünk számára a C-vitamin az UV sugaraktól való védelmet, a szaruhártya és retina megerősítését jelenti.
3. Erősíti az immunrendszert
A C-vitamin az egyik olyan antioxidáns, amely segít a rák megelőzésében. Ha immunrendszerünk egészséges, sokkal kisebb eséllyel képes megtámadni szervezetünket bármiféle betegség.
4. Kisimítja a ráncokat
A kollagén előállításához – amely javítja a bőr rugalmasságát és ellenálló képességét - C-vitaminra van szükség. Ahogy öregszünk, úgy lesz egyre kevesebb bőrünkben a kollagén, így szükség van olyan, C-vitaminban gazdag ételekre mint az eper, hogy bőrünk megtarthassa ruganyosságát, fiatalos kinézetét, kollagén termelésével késlelteti a ráncok kialakulását.
5. Segít a koleszterinszint optimalizálásában
Spanyol és olasz tudósok néhány évvel ezelőtti kutatásai nyomán kiderült, hogy az eper a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárul. Végeztek egy kísérletet 23 önkéntes részvételével, akik egy hónapon keresztül naponta 500 gramm eperrel egészítették ki az étrendjüket. A kísérlet elején és végén is vért vettek az tőlük és úgy találták, az koleszterinszint átlagosan 15 százalékkal csökkent. Emellett az eperfogyasztás megerősítette a vörösvérsejteket is. Azt még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy az eper mely összetevője a felelős ezekért a kedvező hatásokért, de a kutatók szerint a gyümölcsben található anthocianinok (vagyis az eper színét adó vegyületek) vannak jótékony hatással a szervezetünkre.
6. Eper az ízületekért
Az eper antioxidánsai az ízületek gyulladását is csökkenthetik. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, aki rendszeresen fogyasztanak epret, 14 százalékkal kisebb a valószínűsége ízületi probléma létrejöttének.
7. Segít a vérnyomás szabályozásában
Adagonként körülbelül 134 g-os kálium tartalmáról tudomást szerezve újabb strigulát húzhatunk az eper pozitív tulajdonságai közé. A kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában, hiszen ellensúlyozza a nátrium vérnyomásnövelő hatását. Gyakran szokták idézni azt a híres és érdekes elemzést, amelyet Dél-Amerikában, Venezuelában, Yanomamo indiánok körében végeztek. A törzsben a hipertónia gyakorisága nulla: a napi nátriumbevitelük átlagosan 1 gramm, viszont a káliumbevitelük óriási, ami zöldség- és gyümölcsfogyasztást jelez.
8. Növeli a rostbevitelt
Az ételekben található rostanyagok nagyon fontosak egészséges emésztésünkhöz. Az eper adagonként körülbelül 2 g rostot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik abban is, hogy a bevitt cukor lassabban szívódjon fel, vagy jó eséllyel akár felszívódás előtt távozzon a szervezetünkből.
9. Segíti a fogyást
Az ideális testsúly fenntartása az egyik legjobb védelem a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség ellen, nem beszélve arról, hogy egyszerűen jobban érezzük magunkat felesleg nélkül. Az eper kalóriatartalma alacsony, nyilvánvalóan zsírmentes és alacsony mind a nátrium és a cukortartalma, így a legjobb diétás ételek egyike. Adagonként alig több mint 70 kalóriát tartalmaz, ráadásul sokkal egészségesebb, mint egy ugyanilyen kalóriatartalmú előrecsomagolt diétás snack.
10. Jó hatással van az állapotos nőkre
A folát a B-vitaminok családjába tartozik, különösen a babát váró és terhességre készülő nőknek ajánlott. Ez a típusú B-vitamin szükséges a terhesség korai szakaszában, hogy a baba koponyája, gerince és agya megfelelően fejlődjön. Az eper adagonként (körülbelül 25 dkg) 21 mg folátot tartalmaz, ami bármilyen más gyümölccsel összevetve remek arányt eredményez.