Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Tíz dolog, ami biztosan meglepi az eperről

2016. 04. 21. 19:19
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Az eper igazi szupergyümölcs. Tudta, hogy kisimítja a ráncokat, erősíti immunrendszerünket és a fogyásban is segít minket? És ez csak néhány számtalan pozitív tulajdonsága közül. Lássunk egy tízes listát jótékony hatásairól, miért is az eper a gyümölcsök superman-je.

1. Remek C-vitamin forrás

Sajnos az ember – az emlősök nagy részével ellentétben – nem képes a C-vitamin előállítására természetesen, ezért annyira fontos, hogy minden nap bevigyük szervezetünkbe a szükséges mennyiséget.  Szakemberek szerint egy adag (kb 25 dkg) eper több mint 50 mg C-vitamint tartalmaz, ami majdnem a fele a napi a kívánt mennyiségnek.  A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően az eper kiváló antioxidáns, élen jár a szabadgyökök megkötésében.

2. Jót tesz a szemünknek

Az antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az eper abban is segít, hogy nehezebben alakuljon ki az időskorban oly gyakran komoly problémákhoz vezető szürke hályog. Szemünk számára a C-vitamin az UV sugaraktól való védelmet, a szaruhártya és retina megerősítését jelenti.

3. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin az egyik olyan antioxidáns, amely segít a rák megelőzésében. Ha immunrendszerünk egészséges, sokkal kisebb eséllyel képes megtámadni szervezetünket bármiféle betegség.

4. Kisimítja a ráncokat

A kollagén előállításához – amely javítja a bőr rugalmasságát és ellenálló képességét - C-vitaminra van szükség. Ahogy öregszünk, úgy lesz egyre kevesebb bőrünkben a kollagén, így szükség van olyan, C-vitaminban gazdag ételekre mint az eper, hogy bőrünk megtarthassa ruganyosságát, fiatalos kinézetét, kollagén termelésével késlelteti a ráncok kialakulását.

5. Segít a koleszterinszint optimalizálásában

Spanyol és olasz tudósok néhány évvel ezelőtti kutatásai nyomán kiderült, hogy az eper a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárul. Végeztek egy kísérletet 23 önkéntes részvételével, akik egy hónapon keresztül naponta 500 gramm eperrel egészítették ki az étrendjüket. A kísérlet elején és végén is vért vettek az tőlük és úgy találták, az koleszterinszint átlagosan 15 százalékkal csökkent. Emellett az eperfogyasztás megerősítette a vörösvérsejteket is. Azt még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy az eper mely összetevője a felelős ezekért a kedvező hatásokért, de a kutatók szerint a gyümölcsben található anthocianinok (vagyis az eper színét adó vegyületek) vannak jótékony hatással a szervezetünkre.

6. Eper az ízületekért

Az eper antioxidánsai az ízületek gyulladását is csökkenthetik. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, aki rendszeresen fogyasztanak epret, 14 százalékkal kisebb a valószínűsége ízületi probléma létrejöttének.

7. Segít a vérnyomás szabályozásában

Adagonként körülbelül 134 g-os kálium tartalmáról tudomást szerezve újabb strigulát húzhatunk az eper pozitív tulajdonságai közé. A kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában, hiszen ellensúlyozza a nátrium vérnyomásnövelő hatását. Gyakran szokták idézni azt a híres és érdekes elemzést, amelyet Dél-Amerikában, Venezuelában, Yanomamo indiánok körében végeztek. A törzsben a hipertónia gyakorisága nulla: a napi nátriumbevitelük átlagosan 1 gramm, viszont a káliumbevitelük óriási, ami zöldség- és gyümölcsfogyasztást jelez.

8. Növeli a rostbevitelt

Az ételekben található rostanyagok nagyon fontosak egészséges emésztésünkhöz. Az eper adagonként körülbelül 2 g rostot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik abban is, hogy a bevitt cukor lassabban szívódjon fel, vagy jó eséllyel akár felszívódás előtt távozzon a szervezetünkből.

9. Segíti a fogyást

Az ideális testsúly fenntartása az egyik legjobb védelem a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség ellen, nem beszélve arról, hogy egyszerűen jobban érezzük magunkat felesleg nélkül. Az eper kalóriatartalma alacsony, nyilvánvalóan zsírmentes és alacsony mind a nátrium és a cukortartalma, így a legjobb diétás ételek egyike. Adagonként alig több mint 70 kalóriát tartalmaz, ráadásul sokkal egészségesebb, mint egy ugyanilyen kalóriatartalmú előrecsomagolt diétás snack.

10. Jó hatással van az állapotos nőkre

A folát a B-vitaminok családjába tartozik, különösen a babát váró és terhességre készülő nőknek ajánlott. Ez a típusú B-vitamin szükséges a terhesség korai szakaszában, hogy a baba koponyája, gerince és agya megfelelően fejlődjön. Az eper adagonként (körülbelül 25 dkg) 21 mg folátot tartalmaz, ami bármilyen más gyümölccsel összevetve remek arányt eredményez.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem