Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Torma, a gyógyító – ezután más szemmel fog nézni erre a zöldségre

2016. 03. 24. 12:10
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Húsvét közeledtével több, az év más szakaszában háttérbe szoruló étel és ital kerül a figyelem középpontjába. A torma is ilyen, amit érdemes lenne az év más időszakaiban többet fogyasztani, hiszen immunerősítő, emésztésjavító, sebgyógyító hatása mellett számtalan jótékony tulajdonsággal bír. Nézzük, mik ezek!
A torma már 12. század óta étkezési kultúránk része Közép-Európában. Eleinte kizárólag gyógyászati célra használták a gyökerét, sebeket gyógyítottak, hólyaggyulladást kezeltek vele. Később már alkoholos kivonatot is készítettek belőle, amelyet gyomorgörcsök kezelésére használtak, majd mézzel keverték az aprított gyökeret, amit torokbántalmakra fogyasztottak. Az aprított gyökeret borogatásként is használták reumatikus betegségek kezelésére.

Megéri a könnyeket

Sokan azért nem veszünk nyers tormát és vállalkozunk annak házi feldolgozására, mert a torma reszelése bizony sírós-könnyes feladat. Talán, ha tudjuk, hogy a zöldség reszelés közben felszabaduló illóolaja antibakteriális hatású, rengeteg C-vitamint tartalmaz, szívesebben kezdünk neki a műveletnek. A vitaminon kívül cukrokat, különböző enzimeket, aszpargint, kobaltot, glutamint is tartalmaz, amely hatóanyagai révén étvágyjavító, vizelethajtó, anyagcsere-serkentő, gyomorerősítő, hurutoldó, általános erősítő, reumaellenes hatással bír.

Könnyíti az emésztést, tisztítja a légutakat

A torma lereszelve, kis adagokban, naponta többször fogyasztva a legegészségesebb. Természetesen ezt sem érdemes túlzásba vinni, a napi adag jó, ha nem haladja meg a 25-50 grammot, így alkalmazva nem okoz mellékhatásokat. A torma rendszeres fogyasztása megkönnyíti a nehéz, zsíros ételek emésztését, serkenti a gyomor- és bélműködést. Alkalmas tavaszi fáradtság megelőzésére, csökkentésére, immunerősítő és vértisztító. Két-három hétig érdemes minden nap használni, utána pedig hasznos, ha ugyanennyi szünetet tartunk a következő kúra előtt. Tavasszal salátákba felhasználhatjuk a tormát, keverhetjük friss, tavaszi vadnövényekkel, például csalánnal, gyermekláncfűvel, útifűvel, vadsóskával, turbolyával. Légúti hurutoldásra a frissen reszelt gyökeret használjuk. Lehetőleg zárt térben végezzük a reszelést, hogy a hatás jobban érvényesüljön. A csípős anyagoknak köszönhetően a hatás gyors lesz, a légutak rövid idő alatt kitisztulnak.

Reuma kezelésére is kiváló

Nem csak a megfázás gyógyítására, de reumatikus panaszokra is eredményesen alkalmazható a torma. A frissen reszelt gyökeret fekete nadálytőkrémmel, csalánkrémmel, vagy ha rendelkezésünkre áll, friss csalánnal keverjük és a reumás testrészeket kenjük be ezzel a keverékkel. Hatékonyan csillapítja az izom-és ízületi fájdalmakat. A népi gyógyászat tormapépet alkalmaz reumatikus fájdalmak csökkentésére. 1 egész lereszelt gyökeret liszttel és zsírral dolgozzunk össze. Olyan állagúnak kell lenni, hogy masszaszerűen fel tudjuk tapasztani a fájós testrészre. Addig hagyjuk a bőrön, amíg erősen nem kezdjük érezni a csípő hatást. A felpuhított bőr pórusain keresztül a torma illóolaja beszivárog a fájdalom helyére és ott kezdi kifejteni hatását, ami által a fajdalom jelentősen csillapodik.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi wellness akciók!

Pihenésre vágyik? Pezsdítse fel őszi napjait, fedezze fel az ezerféle színbe öltözött tájat, és élvezze a wellness szállodák kényeztető szolgáltatásait! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem