Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Veszélyes állott vizet inni?

2016. 12. 05. 07:50
Forrás: hazipatika.com
Egészség
Mi történik, ha néhány napos, esetleg 1-2 hétig elöl hagyott vizet iszunk meg? Vajon betegek leszünk tőle? És mi a helyzet a palackozott ásványvizekkel? Előfordulhat, hogy megromlanak?
Egy-egy elől hagyott pohár víz elfelejtődhet, és sokszor csak akkor iszunk meg, amikor éppen eszünkbe jut - talán néhány nap is eltelik attól a pillanatból, hogy kieresztettük a csapból vagy kiöntöttük az üvegből. Természetesen az íze már nem olyan friss - ez a változás annak köszönhető, hogy a levegőben lévő széndioxid reakcióba lép a vízzel, és enyhén megváltoztatja annak lúgosságát.
A víz "ízén" persze nem lehet érezni, hogy rossz, romlott lenne, de tulajdonképpen mekkora az esély arra, hogy ezzel veszélyeztetjük az egészségünket? Ez attól függ, hogy korábban beleittunk-e a vízbe.
Az ajkunkról és a szánkról ugyanis mikroorganizmusok kerülhetnek a vízbe, melyek a fény és a lakás vagy az iroda kellemes, kiegyensúlyozott hőmérsékletének hatására szaporodásnak indulhatnak. Ezeket pedig könnyen vissza is juttathatjuk a szervezetünkbe. Még rosszabbul járunk, ha anélkül használjuk újra és újra a poharunkat, hogy elmosogatnánk azt, esetleg mással is megosztjuk ezt a poharat. Így ugyanis könnyen "utaztathatjuk" a baktériumokat.
Azonban a piszkos poharaktól kevésbé kell tartani  - kivétel ez alól az az eset, amikor a pohár peremét szennyezett kézzel fogják meg: a kézmosás az egyik leghatékonyabb módja a fertőző betegségek elleni küzdelemnek, és annak elmulasztása nagyon könnyen oda vezethet, hogy a kezünkön lévő mikrobák a megérintett felületre tapadnak. Ha ez a pohár pereme, iváskor a kórokozók nagyon könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár betegségeket is okozhatnak.

A palackozott víz is megromolhat

Ha nem a néhány napig elöl hagyott pohárból szeretnénk inni, hanem a kocsinkban felejtett műanyag palackból, azzal mindenképpen ártunk az egészségünknek. A műanyag palackok legtöbbjében ugyanis található egy olyan vegyület, a biszfenol-A (BPA), mely átszivároghat a vízbe, ha a palackot hőnek vagy a napfény hatásainak tesszük ki.
A BPA-ról bebizonyosodott, hogy felboríthatja a hormonrendszer működését és olyan betegségek kialakulásában is szerepet játszhat, melyek a szív- és érrendszert érintik. A műanyag üvegeket ezért sem tanácsos elmosni és újra felhasználni.
A hosszabb ideig tartó tárolás szempontjából a víznek, mint bármi másnak, igenis van szavatossága. A csapvizet (tiszta edényben) nagyjából hat hónapig lehet tárolni anélkül, hogy elkezdenének benne burjánzani a különböző kórokozók és algák. A palackozott víznél ez az idő körülbelül 12 hónap.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nyári füdőtippek

Tombol a nyár! Élvezze a strandmedencék, csúszdák, a melengető termálvíz, a kényeztető wellness kezelések és a széleskörű gyógyszolgáltatások különleges hatását! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem