Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

A rómaiak is úgy lazultak, ahogy mi

2023. 03. 03. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Az ókori Római Birodalom területén fennmaradt emlékek tanúsága szerint a rómaiak pontosan tudták, hogy a víz jelenti számukra az életet, az egészséget, az erőt, a kikapcsolódást és az élveztet is. Erre bizonyíték a „római fürdő”, amit a rómaiak teremtettek meg és a „fürdőkultúra”, amit a rómaiak adtak a világnak. Ennek emléke több településen is fellelhető Magyarországon.
A rómaiak Pannonia provincia, vagyis a mai Magyarország területét az első században hódították meg. Előbb a Balatontól nyugatra lévő területeket foglalták el, majd fokozatosan haladtak a Duna vonaláig. A mai Magyarország területén számtalan római település maradványait tárták fel, közöttük több fürdő emléket is találunk. Egy római fürdő szinte ugyanúgy működött és ugyanazokat a funkciókat látta el, mint ma egy fürdőkomplexum vagy egy wellness szálloda, nemcsak a mindennapi tisztálkodást szolgálták, hanem a lazításnak, a pihenésnek a színterei is voltak. A nagy császári fürdőkben gyakran szerveztek kulturális programokat, koncertet, színházi előadást, sőt néhány helyen könyvtár is üzemelt. A rómaiak szinte mindenhol, a legkisebb településeken is kihasználták a helyi források kínálta lehetőségeket és fürdőt építettek. Sok közülük ma is megtekinthető. Induljon a „fürdő-túra”!

A fővárosban 24 fürdő működött

Budapest területén belül is több helyen találhatunk római emlékeket - a legismertebb, legjobban fennmaradt a mai Óbuda területén található Aquincum. Az egykori római települést és katonai tábort 89 körül alapították, virágkora a 2-3. századra esett, de egészen a 4. századik létezett. Kutatások szerint több, ma működő budapesti fürdőt tápláló forrás vizét már az ókorban is hasznosították, például a mai Római Strandfürdő területén működő források némelyikét. A katonai fürdőket, így a Flórián térnél fennmaradt Thermae Maiores-t  katonák számára létesítették, de természetesen nem csak ők vehették ki a részüket a fürdőzés örömeiből. Voltak a magánfürdők, ezek közül Aquincumban a legszebb a Hajógyári-szigeten, a helytartói palotának a fürdője lehetett. Legnépszerűbbek és a társadalmi igényeket kiszolgáló fürdők pedig a közfürdők voltak, amelyeket általában belépődíj ellenében használhattak a rómaiak.” Aquincum területén 24 fürdőről van tudomásunk.

200 hektáros római „város” Tácon

Minden római fürdő három részből állt: a frigidárium hideg vizes, a tepidárium pedig langyos vizű és levegőjű fürdőegység volt. A fürdő harmadik része volt a caldarium, a legforróbb fürdőegység, ahol egyes elgondolások szerint a padló hőmérséklete akár 55-57, a levegőé pedig körülbelül 50 fok lehetett. Ennek emlékei láthatóak Tácon is. Gorsium hazánk egyik legjelentősebb római kori települése – ez található a mai Tác község területén. A mai romterület, azaz a Gorsium Régészeti Park, nagyjából 200 hektáros, bejárása közel két órát vesz igénybe - a romok között a közfürdő mellett palota, ókeresztény bazilika, hivatalos épületek, lakóházak és laktanya maradványai láthatóak.

Brigetio a római kori fürdőváros

Kevesebben ismerik Brigetio nevét. A település a mai Szőny (Komárom) területén a római időkben jelentős katonai tábor és polgárváros volt. Az ásatások során előkerült téglák, bronz pénzérmék, ékszerek és edények a komáromi Klapka György Múzeumban és a tatai Kuny Domokos Múzeumban tekinthetőek meg. A dunai gátépítés közben azonban arra is fény derült, hogy a terület már a római időkben is fontos fürdőváros volt - hatalmas, mintegy 800 négyzetméteres fürdőkomplexum, valamint csatornázott, padlófűtéses házak romjait sikerült feltárni. Savaria Szombathely római kori neve - ez a város volt a Borostyánút egyik állomása, a 2. századtól Felső-Pannonia vallási központja, később tartományi székhely. A római emlékek egy része a Járdányi Paulovics István Romkertben látható - itt az 1937-es ásatások során tártak fel jelentős épületcsoportokat: egy egykori palotát, és annak pazar mozaikpadlóját, római kori fürdőházat és Mercurius-szentély alapfalait is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Demjéni kikapcsolódás

Kapcsolódjon ki az Egertől néhány percre található Piramis Fürdő és Üdülőparkban. Apartmanok, termálfürdő, étterem egy helyen. Kedvezményes ajánlatokért kattintson! Megnézem