Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

A sápadttól a bronzbarnáig – a napozás divatjának története

2021. 06. 20. 08:17
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Volt idő, mikor a hölgyek ólomfestékkel fehérítették bőrüket, és egyéb horrorisztikus eszközökhöz folyamodtak az előkelő sápadtságért. Hosszú és elképesztően érdekes út vezetett a mai kor bronzos bőrszínének divatjáig.
A divat folyamatosan változik, újabb és újabb hullámok jönnek és tűnnek el, de van egy dolog, ami mindig divatos marad: az egészséges barna bőr. Hiába próbál meggyőzni bárki, hogy a fehér bőr elegáns vagy a sápadt arc érdekesebb, a bronzos külső iránti vágyat még a barnulással járó veszélyektől való félelem sem képes elnyomni. De vajon mindig így volt ez? Ennek próbáltunk utánajárni.

Mindent az előkelő sápadtságért!

Természetesen volt idő, amikor a barna bőr még kifejezetten tiltott volt a hölgyek számára, nem tartották elegánsnak. Az ókori görög és római időkben a nők ólomfestékkel fehérítették a bőrüket, nem törődve sem a méreganyagokkal, sem a kétes értékű elszíneződésekkel. Később, a kora középkorban púderrel fehérítették magukat, a vénáikat pedig kékre festették, hogy még kontrasztosabb legyen a megjelenésük. Gyakori volt, hogy az előkelő hölgyek eret vágtak magukon, hogy – vért vesztve – még sápadtabbá váljanak.

Óriási kalapok és napernyők divatja

A fehér bőr divatja nagyon sokáig tartott. A tizenkilencedik században rangon alulinak vélték, ha egy nőnek nem volt porcelánfehér a bőre, hiszen úgy gondolták, hogy a bronzos barnaság a földeken dolgozókra jellemző, egy elegáns hölgy pedig nem hasonlíthat hozzájuk. Ezért aztán a kor asszonyai és lányai elképesztő méretű kalapokkal, óriási napernyőkkel óvták arcukat vállukat és karjukat a naptól. A bőr egyfajta természetes státusszimbólum volt, melynek halványsága rangjukat, gazdagságukat mutatta a külvilágnak.

A barna bőr divatja a véletlen műve

A “sápadtság korszakának” a 20-as években Coco Chanel vetett véget, teljesen véletlenül. A divatikon Wellington hercegének a jachtján töltötte a nyarat és csokoládé barnán tért vissza a vakációról. Coco nem szándékosan barnult le olyan szépen, de a sajtóban már az új divatirányzatként publikálták a megjelenését. Nők ezrei követték a példáját, néhány évvel később pedig megjelent az első napbarnított bőrű modell a divatmagazinokban. Közben az orvosok is propagálni kezdték a napsütés éltető erejét, így hosszú napfürdőzést írtak fel pácienseiknek.
A sápadttól a bronzbarnáig – a napozás divatjának története

Aki barna, az sokat utazott

A barna bőrszín divatossá válása a divatirányzatoknak is utat mutatott. Egyre inkább szem elé került a csupasz bőr: megjelentek a pánt nélküli ruhák, a miniszoknyák és sortok, a napfürdőzést pedig egy apróbb bikinikben űzték a hölgyek. A 70-es 80-as évekre már minden sztár bronzbarna volt, nem számított divatosnak, aki fehér bőrrel jelent meg a publikum előtt. Az 50-es években kialakuló turizmusnak és az európai gazdasági fejlődésnek hála egyre több lehetőség nyílt az utazásra is. Az világlátottság trendivé vált, gazdagnak és kiváltságosnak számított, aki sokat utazhatott. Az út során szerzett barnaság ekkor már a jólét és a szabadság első számú szimbólumának számított.
A sápadttól a bronzbarnáig – a napozás divatjának története

Még a veszélyek sem számítottak

A bőrápolási szakemberek azonban gyorsan rádöbbentek, hogy a napsugárzásnak negatív hatásai is vannak. A kutatók nemzetközi szinten is elismert tanulmányokba kezdtek és a napvédelemmel kapcsolatos kutatások úttörőivé váltak. A védelem mértékegysége, vagyis a készítmény fényvédő faktor száma 1978 óta található meg a napozással kapcsolatos termékeken. A nyolcvanas évek végére már fizikai szűrőket adtak a napozótermékekhez, hogy biztonságosabbá tegyék a napon töltött időt. Úgy tűnt, a barna bőr uralma megtűnik, de a 80-’90-es években fitnesz-láz söpört végig a világon: mindenki karcsú és izmos akart lenni, ehhez pedig a barna bőr illett legjobban, hiszen így a legszebbek az izmok. A napozás veszélyeire sokan fittyet hánytak.

Ma már óvatosabbak vagyunk

Sajnos szükség volt néhány negatív példára, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a napozás mellékhatásai is; a leégés, a bőrrák kockázata, a bőr korai öregedése, így a fényvédő krémek is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A túlzottan barna bőr ma már nem divat, helyette a finoman bronzos árnyalatok jöttek divatba. S bár vannak, akik még mindig nem veszik figyelembe a szakemberek utasításait, szerencsére egyre kevesebb napfürdőzőt látni 11 és 15 óra között a napon feküdni.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...