Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

A wellness papja

2013. 04. 09. 19:54
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A történelem folyamán az ember számos módszert fejlesztett ki, amelyeknek lényege nem a betegségek legyőzése, hanem megelőzése volt. A XIX. században élt német pap, Sebastian Kneipp neve még ma is sokaknak ismerős lehet, hiszen nevéből mára márkanév lett!

Wellness-selfness 100 évvel ezelőtt

Még ma is  - halála után több, mint száz évvel  - számos fürdő és gyógyszálló alkalmazza a róla elnevezett kezeléseket. Ám azt kevesen tudják, hogy nem csak fürdőkúrákkal gyógyított. Kneipp úgy vélte, az ember testét és lelkét egységében lehet csak gyógyítani Talán éppen ezt a gondolatot követi a wellness korszakot követő, és ahhoz kapcsolódó selfness divathullám, mely lelki egészségünk ápolásával foglalkozik.
Sebastian Kneipp neve azért mégis elsősorban vízkúrái miatt maradt fenn. A Kneipp-módszer alapja a közel 300 receptből, gyógymódból álló vízkúra, amely a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett ingerek elvén alapul.

Ne csak mozogjunk, étkezzünk egészségesen!

A rómaiak után Kneipp újra felfedezte a vizet, mint természetes gyógymódot. Ám nem csak fürdőkúrákkal, de gyógynövényekkel is gyógyított. Máig fennmaradtak receptjei, melyek alapján teákat, élelmiszereket, krémeket, kozmetikumokat készítenek. Kneipp az egészséges étkezést is propagálta pácienseinek: a természetes alapanyagokat részesítette előnyben, a teljes kiőrlésű kenyeret, tejtermékeket, vitaminokat. Mindezeken túl tisztán látta, hogy az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen a mozgás is. Az úszás és gimnasztika mellett a prűd XIX. században sokáig erkölcstelennek bélyegzett, ám a századvégre már rendkívül divatossá vált kerékpározást ajánlotta. Úgy tartotta, a mozgás nem csak testi, de szellemi teljesítőképességünket is javítja, lelki békénket is megteremti.

Mintha a ma emberéhez szólt volna...

Kneipp úgy vélte, az ember testét és lelkét egységében lehet csak gyógyítani. Felismerte ugyanis, hogy csak akkor ér el tartós eredményt pácienseinél, ha lelki egészségüket is segít visszaállítani. A tiszteletes szerint ki kell alakítani egy olyan aktív, kiegyensúlyozott, egészséges biológiai ritmust, amely jó közérzetet, életvidám hétköznapokat biztosít számunkra. Ahol a pihenésnek, a kikapcsolódásnak, olykor rövid semmittevésnek is meg van a maga helye, hogy pszichénk törékeny egyensúlya fennmaradjon.

Már a maga korában népszerű volt

Ki gondolta volna, hogy a nagyszüleinktől, dédszüleinktől látott-hallott hideg-melegvizes lábfürdő atyja sem más, mint Sebastian Kneipp, a XIX. századi német természetgyógyász? 1886-ban megjelent könyvét a nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis nemcsak Németországban adták ki újra meg újra, hanem már a századvégen megjelent magyar nyelven is. Sőt országos Kneipp Társaság is létrejött hazánkban, amely még folyóiratot is adott ki, de Európaszerte sok követője akadt! Egészséges életmódot népszerűsítő előadásaival Budapestre is eljutott, s látogatását a gyógykezeltjei közt számon tartott József Nádor főherceg viszonozta is!

Közérzet javító is

A Kneipp-módszer alapja a közel 300 receptből, gyógymódból álló vízkúra, amely a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett ingerek elvén alapul. A váltott hőmérsékletű fürdőkön kívül borogatásokat, pakolásokat és gőzfürdőt is alkalmaz; mindent, ami serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert. A bizonyított egészségjavító hatáson kívül a Kneipp-kúra kiváló közérzetet biztosít
Elmondhatjuk, hát hogy ismertsége-elismertsége folytán már a boldog békeidőkben beépültek elvei, módszerei a magyar népi gyógyászat körébe is. Tőle tudták már az előző generációk, hogy az egyszerű lábfürdő (váltogatva hideg- és melegvízbe tesszük lábunkat) élénkít, jó hatással van az egészségre!

A Kneipp-taposó - amivel sok fürdőben talákozhatunk

A Kneipp taposó pedig - mely ennek dinamikusabb változata - még inkább jótékony hatású. Itt a fürdőtálat nagyobb lapos medence helyettesíti, mely 10-15 °C-os hideg vízzel van feltöltve. A legömbölyített felületű kövekkel és kavicsokkal borított medencében a bokáig érő vízben (ma már többnyire rozsdamentes korlátokkal segítve) körbe-köbe járunk. A lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A kövek közben enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit. Miközben a masszázs javítja a láb vérkeringését a láb tartóizmai is erősödnek az egyenetlen felületen való lépdelés által. Hangsúlyozni kell, hogy a kezelés hosszú távon is maradandó hatásokat kúraszerű alkalmazásnál fejt ki. A kúra lehet néhány hetes vagy akár több hónapos is - minél hosszabb annál inkább a javunkra, egészségünkre válik.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...