Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Amerika spa hagyományai régen és most

2022. 09. 22. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Vajon hol van „a nagy szellem gyógyító vizének otthona”? Milyen maja és indián hagyományok lehettek az ősei a mai spa és wellness kezeléseknek? Rendkívül érdekes fejezetekre bukkanhatunk, ha az amerikai wellnesskultúra történetét tanulmányozzuk.

Temazcal, a mexikói gőzfürdő

A temazcal az ősi mezoamerikai eredetű gőzfürdők, izzasztókunyhók legelterjedtebb megnevezése. Olyan igluszerű kőszerkezetekről van szó, melyeket régen főleg tisztálkodásra használtak, de aztán felfedezték gyógyhatásukat, például a szülések utáni kezelésekre, méreganyagok felszabadítására is. A majáknál rituális szerepük is volt. Mexikóban és a közép-amerikai országokban számos régészeti területen tártak fel ilyen ősi gőzfürdőket. Lehettek föld felettiek, félig földbe ásottak és föld alattiak is, kapacitásuk akár a 30 főt is elérhette. Még a mai napig rendeznek temazcal szertartásokat az őshonos falvakban, mely során a résztvevők egy takarókkal beborított, sátorban foglalnak helyet, amelyet a kör közepén elhelyezett, felforrósított kövekre locsolt víz gőzével fűtenek, szinte elviselhetetlenül melegre. Úgy vélik, hogy gyógyítja a testet, a szellemet és a lelket.

Az indiánok szokásai

Az ásványvíz- és gyógyforrásokat az amerikai indiánok spirituálisnak tartották. Ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket, izzasztókamrát használtak, amihez hozzátartozott az imádság, a dobolás. Ők használtak először füstölőket és gyógynövény terápiát is.
Amerika spa hagyományai régen és most

Az ősi és a modern találkozása

Először 1806-ban találkozott egymással az ősi és a modern spa kultúra, amikor megnyitották Amerika első európai stílusú spaját és a kontinens egyik legrégebbi gyógyfürdőjét, Saratogában, melynek különlegessége, hogy nevének jelentése: „a nagy szellem gyógyító vizének otthona”. A 14. század óta tartották úgy az indiánok, hogy az itt lévő forrás gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Az 1800-as években már olyan népszerűnek számított, hogy vizét palackokban árusították az egész világon. Dr. Valentine Seaman 1792-ben felfedezte a Saratoga Springs vizét és leírta a forrás lehetséges orvosi felhasználását. Hoteleket építettek a forrásokhoz érkezők elszállásolására. Vállalkozók fogadókat nyitottak, ahol az utazók megszállhattak, ehettek és ihattak. Ez volt az Egyesült Államok gyógyüdülő-iparának kezdete. A forrást gyógyfürdővé alakították és olyan híres vendégek látogatták, mint Edgar Ellen Poe vagy maga az elnök. A pénzesebb városiak kedvelt szórakozása volt a nyarat a hegyekben tölteni, ennek köszönhetően Saratoga a nyári szórakozások központja lett. Hidroterápia kifejlesztésébe kezdtek, szív és érrendszeri megbetegedéseket, reumás állapotokat, idegrendszeri rendellenességeket, emésztési problémákat és bőrbetegségeket kezdtek kezelni. 2002-ben már az Amerikai Nemzeti Műemlékvédelmi Alap az ország 12 kiemelt turisztikai célpontjainak egyikévé választotta.
Amerika spa hagyományai régen és most
Az 1930-as évek végére USA-szerte kétezernél is több termálfürdő működött. Az 1950-es évekre ez a szám jelentősen megcsappant, majd a következő két évtizedben még inkább. A mára fennmaradt termálfürdők a hagyományos fürdőzési tevékenységek helyett inkább a fogyókúrás, testmozgásos, illetve szabadidős programok megrendezésére helyezik a hangsúlyt.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...