Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók

Az infraszauna létrejötte csak a véletlen műve

2022. 01. 14. 09:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A szauna, a szaunázás a téli időszak talán legkedveltebb „wellness szolgáltatása”. Tudták, hogy az infraszauna létrejötte tulajdonképpen egy balesetnek köszönhető?
A szauna nemcsak átmelegíti és ellazítja a testet, de erősíti az immunrendszer és sok betegség gyógyításában fontos szerepet játszik. Az infrakabinoknak köszönhetően már az is szaunázhat, aki nem bírja a forróságot.

Már az indiánok is szaunáztak

Mielőtt az infrakabinokról szó esne, azt sem árt tisztázni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem a finnek ötlete volt, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. Eredetileg mosakodásra, fürdésre és melegedésre építettek szaunákat, de a magas hőfok miatti tisztaság lehetővé tette a betegek ápolását, sőt, sokszor még a higiénikus szülést is, ezért a szauna egyre fontosabb szerepet játszott egy közösség életében.

A finnek a hideg miatt kezdték

A finn szauna kétezer éves múltra tekint vissza, hiszen már a finnugor népeknél ismert volt. A finn szauna alapvetően az ókori görögök és rómaiak fürdőkultúráján alapul. A finn törzsek Ázsiából, Mongólia felől érkeztek mai lakóhelyükre és szaunákat építettek a szaunát, mégpedig azért, mert a nagyon alacsony hőmérsékletet, nem tudták volna másképpen átvészelni. A finn szauna legrégebbi formája, folyópartra, de inkább tó partjára épített cölöpház, közvetlen a vízhez vezető lejárattal. A házban volt a szauna kályha, terméskövekkel megrakva. A kályhát fahasábokkal fűtötték és 100 °C elérése után kezdődhetett a szaunázás. A különböző magasságban elhelyezett padok lehetővé tették az izzadás különböző fokozatait.

Európában sokáig tiltva volt

A legtöbb európai országban a szaunázás virágzásának, további elterjedésének az elmarasztaló orvosi és papi vélemények vetettek véget. A kritika szerint a gyógyulás, sziesztázás gyakran tivornyába, nem ritkán erőszakba torkolt. Úgy tűnik, az északi népek kevésbé lobbanékonyak, mint a déliek, mindenesetre a skandináv országokban megszakítás nélkül tovább szaunáztak az emberek. A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát.

Egy sportsérülésnek köszönhetjük az infrakabinokat

A szauna napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az emberek rájöttek, hogy a kellemes kikapcsolódáson, a társasági kapcsolatok ápolásán kívül, egészségügyi hatása is van a szaunának. Amellett, hogy a hagyományos finn szaunák a kedveltebbek, megjelentek az infravörös szaunák, amelyeket infravörös sugarakkal fűtenek fel, kisebb hőfokra. Így, aki nem bírja a magasabb hőmérsékletet, az is tud izzadni, méregteleníteni.
Az infraszauna létrejötte csak a véletlen műve
Mint a legtöbb találmány, az infraszauna is, egy véletlen sérülésnek köszönhetően született meg. A feltalálója egy síelés során súlyosan megsérült, a tartósnak hitt sérülését követően egy orvos javaslatára, testrészeit naponta több órán keresztül infralámpával kezelte. Már néhány nap elteltével jobban érezte magát, mozgékonysága visszatért és a baleset utáni harmadik héten újra mozgásképessé vált. A felgyógyulását követően behatóan kezdett foglalkozni az infravörös mély meleg terápia hatásaival, és több infravörös sugárzással foglalkozó szakember bevonásával fejlesztették ki a terápiás infrakabinokat. Később, 1979-ben engedélyezték az első infraszaunákat általános használatra, melyet többféle funkcióra átdolgoztak felépítésüket, nagyságukat tekintve. Manapság találkozunk vele szállodákban, szabadidőközpontokban, egészségmegőrző központokban, fittness-wellness stúdiókban, de már otthoni és mobil formája is elérhető.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...