Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Egészen félelmetes a világ legelső víz alatti portréja

2016. 09. 11. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Az említett fényképet nagyon titokzatos hangulat lengi körbe és elkészítését számtalan legenda övezi. Egy valamit biztosan tudunk: a fotót egy bizonyos Louis Boutan készítette egy román oceanográfusról valamikor 1893 és 1899 között Banyuls-sur-Mer-nél, Dél-Franciaországban.
 A francia származású Louis Boutan a fényképezés úttörője volt. Amikor egy tengerbiológiai laborban dolgozott, beleszeretett a búvárkodásba. Az idő előrehaladtával egyre inkább vágyat érzett arra, hogy másoknak is megmutassa a tenger alatti világot, melybe ő a búvárkodásnak köszönhetően bepillantást nyerhetett.
Egészen félelmetes a világ legelső víz alatti portréja

 1983-ban testvére segítségével Louis megalkotta első víz alatti fényképezőgépét. A találmánya akkoriban igazán modernnek számított, mivel a fotós a víz alatt is be tudta állítani a fényrekeszt, a lemezeket és fényképezőzárat. A legnagyobb kihívást a világítás jelentette Louis-nak, az akkoriban rendelkezésre álló, fényképezéshez használt villanó műszerekkel kb. fél órát vett igénybe, hogy rendesen be tudja világítani a helyszínt.
Egészen félelmetes a világ legelső víz alatti portréja

Később egy újabb találmányát használta erre a célra: égő spirituszlámpákat helyezett el egy oxigénnel teli hordón. Gumiból készült körtét használt arra, hogy a magnéziumport a lámpába juttassa, ezáltal előidézve a vakuzást. Habár találmánya jóval nagyobb fényt bocsátott ki, mint korabeli társai, nagy mérete miatt még így is nagyon körülményes volt a használata. Boutan ezért tovább folytatta munkáját, és egyre kisebb, hordozható méretű fényforrásokat, kameradobozokat tervezett, és tökéletesítette a lencséket is. Louis Boutan korának egyik, - ha nem az egyetlen - igazi víz alatti fotográfusa volt, aki teljesen új dimenziót nyitott a fénykepézésben.

TRIBUTE TO LOUIS BOUTAN - HISTORICAL REENACTMENT IN THE AQUARIUM OF BARCELONA - THE FIRST UNDERWATER PHOTOGRAPH - BCN UW FEST from Josep Mª Castellvi on Vimeo.