Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Fogmosás hamuval, öblítés borral, fogtömés agyaggal

2021. 10. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Gondolták volna, hogy valaha a puskapornak is köze volt a fogápoláshoz? A szép fogak ma már az ápolt megjelenés elengedhetetlen hozzátartozói. A csillogó mosoly dicsérete azonban nem nagy múltú hagyomány. Meglepő, de az első fogkefe alig 160 éves.
A kosztümös filmeket nézve, korabeli festményeket csodálva sokszor elábrándozunk azon, hogy milyen elegánsak voltak középkori elődeink vagy a századelő dámái, csodaszép ruháikkal, gondosan kidolgozott frizurájukkal. Tudjuk, hogy ez bizony csak a kirakat volt, mert a középkor embere csak hírből ismerte a fürdést, őseink remek gyógyvizeinket is leginkább a lovaik elé rakták. De a korabeli higiénia és a tisztálkodási szokások apró részleteit vizsgálva a fogápolás története is meglepő, és már-már hihetetlen momentumokkal van tele. Nem kérdés, ha szemtől szembe találkoztunk volna az elegáns madamokkal, bizony elszörnyedtünk volna a fogukat látván.
 
Az első, akkor még nem is szabadalmaztatott fogkefe 1857-ben került forgalomba. S hogy addig mivel tartották tisztán a fogaikat az emberek? Nos, legtöbben nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, a természetre bízták az öntisztulást. Akiben mégis felmerült az igény, hogy barna fogait szebbé varázsolja a korral változóan a következő módszerekhez folyamodhatott.

Csak a borbélyhoz ne!

A korai középkor emberének a vizes (vagy legtöbbször borral való) öblögetésen túl a fogai tisztításához maximum egy darab rongy jutott, amellyel ledörzsölhette a fogára ragadt ételmaradékokat. Használtak már kezdetleges fogpiszkálót és szerettek étkezés után elrágcsálni egy-egy darab kellemes leheletet biztosító gyógynövényt: mentát, szegfűszeget, fahéjat vagy a zsályát. A korabeli borbélyok „fogorvosi feladatokat” is elláttak, ha szükség volt rá, bár csak a legbátrabbak merészkedtek a közelükbe. Fő profiljuk a foghúzás volt, emellett fertőtlenítéshez ecet és menta elegyet használták, fogtöméshez pedig agyagos keveréket alkalmaztak.

Lábbal hajtott fogorvosi fúró

Később, az 1700-as években megjelentek az első igazi fogorvosok, akik már fogpótlást, arany korona készítését is vállalták. Az 1800-as évek elejére már lábbal hajtott fúrógépet és fogorvosi széket is használtak. Sajnos, a megelőzés még ekkor is gyerekcipőben járt, bár sokan próbálták hamu és égett rozmaring segítségével tisztítani, majd pedig ecet és bor keverékével öblögetni szájukat és fogaikat.

A fogkefe lassú világhódítása

Az újkor hajnalán még mindig ugyanezeket a módszereket alkalmazták, bár főúri körökben egyre inkább elterjedt a szivacs és a meleg víz használata. Az igényesebbek ekkor már minden étkezés után átdörzsölték a fogukat. A vízhez legtöbbször gyógynövényi adalékokat, puskaport és timsót használtak. A „szájápolási forradalom” az első fogkefe megjelenésével következett, mellyel a gyógynövényekből kikevert alapanyagokat sokkal könnyebb volt a szájba juttatni. A felfedezés elterjedésének lassú folyamatát mi sem érzékelteti jobban, mint hogy a 40-es, 50-es évek Magyarországán még mindig csak keveseknek volt saját fogkeféjük, a felmérések szerint pedig a napi kétszeri fogmosás a mai napig sem része minden ember hétköznapjainak.
Illusztráció: Gerrit van Honthorst: A fogász (Gemäldegalerie, Drezda, 1622)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...