Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

7+1 fürdő-mítosz a világ körül

2022. 02. 10. 09:15
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Legendák és mítoszok között telnek napjaink, erről szólnak az újságcikkek, a filmek, a sorozatok, a szenzációk és a bestsellerek. Miért pont a fürdők maradnának ki a sorból? A világot járva összegyűjtöttük a legérdekesebb termál-mítoszokat.

A török csipke

Első állomásunk Törökország, melynek Pamukkale nevű, csodás látványt nyújtó forrásáról és fürdőjéről már sokszor írtunk. Az egyedülálló természeti képződmény a világörökség része, a hófehér mészkő medencék csipkeszerűen simulnak a domboldalba, szinte hívogatva a 35 Celsius-fokos forrásvízre áhítozókat. A különleges helyet már az ókorban is gyógyfürdőként használták, sőt, legenda is íródott róla. A história szerint II. Euménosz király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját, ezért a király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. A sok kuruzsló között felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító forrás fakad, ott pedig a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre.

Fürdő kőolajjal? Van, ahol erre esküsznek

Második állomásunk a távoli Azerbajdzsán, ahová nem egy legendás forrás, hanem egy különleges kádfürdő kedvéért teszünk kitérőt. Azerbajdzsán wellness központjaiban elterjedt a nyersolajból készülő fekete fürdő. Természetesen nem a hagyományos benzinre vagy fűtőolajra kell gondolni, csak az ország bizonyos részein fellelhető speciális olaj alkalmas erre a kezelésre. Reumás betegségektől kezdve a pikkelysömörön, ekcémán át az urológiai és nőgyógyászat betegségekig bezárólag egészen sokféle nyavalya esetén alkalmazzák. A helyi legenda szerint annak idején úgy fedezték fel az olaj gyógyhatását, hogy beteg tevék beletévedtek a felszínen felhalmozódott nyersolajat bőven tartalmazó kis tóba és ezt követően meggyógyultak. Ennek a sztorinak az olajkezelések központjának számító Naftalan városban még egy szoborral is emléket állítottak.
7+1 fürdő-mítosz a világ körül

Hévizek városa

Fürdő mítoszokról nem készülhet összefoglaló Japán érintése nélkül. A felkelő nap országában találhatjuk a világ egyik legnagyobb termálvíz lelőhelyét. A Kjúsú szigetén fekvő Beppu városa mellett naponta 130 ezer tonna hévíz bukkan a felszínre 2900 forrásból. A vidék különlegessége, hogy itt rövid sétányi távolságra teljesen különböző összetételű termálvizeket találhatunk, a környék vulkanikus kőzeteinek köszönhetően. A város panorámája olyan, mintha folyamatosan többszáz ponton gőzölögnének a házak. A legenda szerint Ókuninusi, a Nagy Föld Ura, a sintó vallás egyik istene is ide járt fürdőzni, élvezve a sokféle termálvíz jótékony hatását. De ha ezt nem is hisszük, feljegyzések kerültek elő a 14. századból, amelyek szerint a források közelében már egy szanatórium is állt, itt gyógyultak sérüléseikből a mongolok elleni háborúk veteránjai.
7+1 fürdő-mítosz a világ körül

Királyok, hercegek, szarvasok

Legendákért persze nem kell ilyen messzire utaznunk. Szomszédunkban találhatók az egykori Osztrák-Magyar Monarchia romantikus, elegáns és felkapott üdülőhelyei – Karlovy Vary, Marianske Lazne és Janske Lazne – amelyek ma Csehország legkedveltebb fürdővárosai. Az ország északnyugati csücskében fekvő Karlovy Varyt IV. Károly német-római császár alapította az 1370-es években, s Európa első gyógyhelye lett, virágkorát a XVIII-XIX. században élte, olyan nagyságok fordultak meg itt, mint Goethe, Beethoven, Gogol, Arany János, Liszt Ferenc. A fürdő alapításáról szóló legendák szerint IV. Károly király a környéken vadászott, meglátott egy csodálatos szarvast. Hosszú ideig üldözte a vadonban, miközben az ágak és levelek felsértették testét. Hirtelen egy ködös völgybe ért, ahol egy meleg forrás gőzölgött. Mivel a szarvas eltűnt szemei elől, a király elhatározta, hogy amíg beéri a kísérete, addig megfürdik. Ahogy beleereszkedett a vízbe, észrevette, hogy a sebei begyógyulnak. Ezen fölöttébb elcsodálkozott, és elrendelte, hogy e helyen várost és fürdőt építsenek.
7+1 fürdő-mítosz a világ körül

A gonosz tündérek könnyei

A következő legenda szovátai Medve-tó és a Fekete-tó keletkezéséhez kötődik. A só bányászata Parajdon és Szovátán a római időkig nyúlik vissza, már akkor is működtek a mára világhírű só lelőhelyek. A gyógyító sóhoz kötődően gyógyító központok alakult, ráadásul a sóbánya mellett a sósvízű forrás is a környék drága kincse, amely köré Szovátán mára korszerű wellness központot építettek. Mindennek létrejötte a monda szerint így történt, hogy a fenyvesek koszorúzta zordon hegyek közt lakott egy gyönyörűséges tündérasszony, akinek nagy varázsereje volt, de a szerelem hatalma őt is leigázta. Meglátott egy sudár pásztorlegényt és beleszeretett. A fiú azonban egy másik lányt választott, így a tündér mérgében őt is, szerelmét is és a lányt is kővé változtatta. A lelke azonban ezután sem nyugodott, végül megbolondult és a hegy tetejére költözött. Azóta is ott sír éjszakákon át, forró könnyei alácsorognak, ezek hozták létre a gyógyító hatású Fekete-tó termálkincsét.
7+1 fürdő-mítosz a világ körül

Bibliai legenda Jordániában

Bármilyen hihetetlen, még Jordániában is keringenek fürdő legendák. Bár az éghajlat valóban nagyon száraz, itt található a világ egyik legvarázslatosabb, termálforrásoktól csobogó völgye, a Wadi Zarqa Ma’in. A Holt-tengertől mindössze 30 kilométerre fekvő völgy az egészséges pihenést keresők igazi Mekkája. Az emberek már jó ideje felfedezték maguknak ezt a hévízzel bőségesen ellátott helyet, ezt bizonyítja a közelben egy ókori római út és egy fürdő maradványai. A völgy 109 hideg és meleg vízesését a jordán fennsíkokon az őszi esőzések során felgyülemlő víz táplálja. A víz földalatti magmatikus repedéseken áthaladva 63° Celsiusra is felmelegszik, mielőtt a völgyön át a Zarqa folyóba ömlene. Az éltető patak ráadásul a legenda szerint nem volt más, mint az a bibliai vízfolyam, melyet Mózes fakasztott a sziklából a szomjazó zsidóknak, amikor a Kánaán felé tartottak vándorlásuk során.
7+1 fürdő-mítosz a világ körül

Nápolyban nemcsak a tenger csodás

Még mindig a mediterrán térségben maradva, hallottak már Ischia szigetéről? A vulkanikus sziget a Nápolyi-öbölben található, mindössze 30 km-re az olasz parttól. A sziget vulkanikus eredete számos formában nyilvánul meg: forró gőz, természetes szaunák és forró homok. A szigeten több mint 100 ásványi forrás található, amelyek hőmérséklete elérheti a 40 Celsius fokot is. A legtöbb turista az iszappakolások miatt érkezik a szigetre, egyébként érdemes tudni, hogy a szigeten lévő iszapot 8 hónapig érlelik ásványvíz tartályokban. A termálfürdőket reumatikus és nőgyógyászati megbetegedésekre, hörgőhurut, asztma és bőrbetegségek kezelésére használják, de rehabilitációra is alkalmasak. Ahogy már azt említettük, több mint 100 gyógyító forrás található a szigeten, amelyekről már a görögök is ódákat zengtek. A legenda szerint egyébként Jupiter egy láva hegyet dobott a küklopszok vezérére Tyfonra, bár Tyfon nem menekült meg, haragja annyira erős volt, hogy a szigeten lévő termálforrások jelképezik a könnyeit.
7+1 fürdő-mítosz a világ körül

Mi sem maradtunk le

És végül jöjjön a történet, amely egy ilyen összefoglalóból sohasem hiányozhat és amelyet mindenki ismer, aki megmártózott már a Harkányi Gyógyfürdő kénes vizében. A harkányi gyógyvíz keletkezését elmesélő vers a fürdő falain is olvasható. Eszerint élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt egy leánya, a szépséges Harka. Ez a lány olyan gyönyörű volt, hogy még az ördög sem maradhatott közömbös iránta. Ígért az anyjának fűt-fát a lányért cserébe, és mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az özvegyasszony okos nő lévén alkut ajánlott az ördögnek, azt mondta, ha éjjel kakasszóig felszántja a kőhegyet, akkor övé lehet a lány. Az ördög esti harangszókor neki is fogott a munkának. Éjfélkor kiment az öregasszony, hát  látja, hogy az ördög már majdnem az egész hegyet felszántotta. Nagyon megijedt, hogy az teljesíti a feladatot és elviszi a lányt, de egyszer csak eszébe ötlött valami: bement a tyúkólba, és mint aki megbőszült, elkezdett éjfélkor kukorékolni. Erre aztán felébredt a falu összes kakasa, és azok is kukorékolni kezdtek mind egy szálig. Az ördög nem vette észre a cselt, azt hitte reggel van, úgyhogy elhajította az ekéjét, abból lett a Beremendi Szőlő-hegy. Ahol lerázta a földet a lábáról, ott lett a Siklósi hegy. Ezután dühében hatalmasat ugrott és  bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ott még  ma is kénes víz zubog, amelyet a  Harka lány után úgy hívnak: Harkány.
Képek forrása: torokorszag.info.hu (nyitókép), germany.travel/fr (3. kép), imagenesmy.com (4. kép), czechinvest.org (5. kép), danubiushotels.com (6. kép), w.niedermayr fotodive.ch (7. kép), isclatravel.com (8. kép), Harkányi Gyógy- és Strandfürdő (9. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Csobbanj a nyárba Zalakaroson!

Ehhez az AquaTherm Hotel most 10% ELŐFOGLALÁSI kedvezményt ad!Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide