Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Így fürdőzik az angol királynő – utazás Bath-tól Brighton-ig

2022. 06. 10. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Az angol királyi család és a róluk szóló történetek mindig is a történetírók és az újságírók, no és persze az olvasók kedvencei voltak és lesznek. Miért ne indulnánk mi is a ködös Albion felé? Történetünk főszereplői az angol királyi dinasztia felmenői és az ő előkelő társaságuk, a helyszín pedig a két legkedveltebb brit fürdőváros: Brighton és Bath.

Előkelők előre

Az angol társadalom átalakulása a XVIII. századra kialakította a jómódú felső középosztály új típusú igényeit, divattá vált az utazás és a fürdőzés. Az elit életében a fürdőhelyek a nyaralás, kikapcsolódás és a gondtalan magánélet színterei voltak. A kora újkor divatos fürdőhelyei rendszerint a római hagyományokra építő meleg vizű forrásoknál alakultak ki. A fürdőhelyek kapui később a polgárság előtt is megnyíltak és körükben is nagyon népszerűek lettek, persze a szegényebb rétegek inkább mosdási céllal indultak a fürdők felé. Szükség is volt rá, hiszen Dickens korának Angliája nagyon rossz egészségügyi viszonyokat tükrözött. A tisztálkodás iránti tömeges igény a tömegszállásokon, kaszárnyákban, börtönökben, gyárakban jelentkezett. Nem volt könnyű feladat a nagyra nőtt városok vízellátásának megszervezése, csővezetékek kilométerei épültek a kontinens nagyvárosaiban a vízellátás biztonságát, azonban nehezen tudták garantálni.

Halászfaluból királyi szerelmi fészek

Anglia két legrégebbi fürdővárosa Brighton és Bath. Brighton, a korábban halászfaluként ismert település kellemes éghajlatának és természeti adottságainak köszönhetően hamar a művészek kedvenc alkotóhelye lett. Amikor híre ment, hol töltik idejüket a kor sztárjai, az előkelőségek is Brighton felé fordították tekintetüket és a település gyorsan virágzásnak indult. 1784-ben az akkori walesi herceg egy keleti stílusú, hatalmas pavilont építtetett Brightonban, a későbbi IV. György pedig itt létesített tiltott szerelmi fészket „nem hivatalos menyasszonyával”. Ezt a kevéssé példaértékű épületet ugyan Viktória királynő később elbontatta, de Brighton máig Anglia legnépszerűbb fürdőhelye maradt. A fürdővárosban élte le utolsó éveit a királynő vendégeként az 1848-ban száműzött Francia király Lajos Fülöp és a XIX. század első felétől az angol politikai elit rendszeresen a pártok brightoni konferenciáján választotta ki a miniszterelnök jelöltjeit.

A legromantikusabb angol város: Bath

A másik híres fürdőváros, Bath volt az az angol fürdőhely, ahol a fürdőélet a szigetország területén elindult, még a rómaiak korában. A lenyűgöző szépségű Bath Anglia dél-nyugati részén, Bristoltól nem messze fekszik. A város az Avon folyó partján a szigetország egyetlen természetes melegvíz-forrására épült és a rómaiak alapították. Időszámításunk előtt 54 körül már remek fürdőket és díszes templomokat építettek a városnak, melyet akkor Aquae Sulisnak neveztek, és amelynek maradványai a városközpontban máig megtekinthetők.
Így fürdőzik az angol királynő – utazás Bath-tól Brighton-ig

 
A 18. században, III. György uralkodása idején Bath elegáns üdülővárossá fejlődött, neoklasszicista épületei harmonikusan illeszkednek a rómaiak építette termálfürdőkkel. A római korban is használt források fölé épült 1796-ban a Szivattyú-terem klasszicista stílusú épülete, homlokzatán görög felirattal: Legjobb a víz. A hőforrások 46-49 °C fokosak, és feltételezések szerint másfél kilométeres mélységből fakadnak. A forrás gyógyhatásának hírét az apátság középkori szerzetesi is terjesztették, de igazi hírnévre akkor tett szert, és lett divatos fürdőváros, amikor Anna királynő 1702-ben itt kúráltatta magát. Ettől kezdve a királyi család tagjai és udvartartásuk rendszeresen bálokat, végeláthatatlan körversenyeket szerveztek ide, sőt szerencsejátékokat is a tétlen gazdagok szórakoztatására, és ezzel vonzott ide sok látogatót. Gyönyörű épületeivel, parkjaival, hídjaival és királyi fürdőjével Bath ma is egy látványosan gyönyörű város, igazi turistaparadicsom, melyet 1987-ben az UNESCO Világörökség részévé választottak.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...