Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Propellerek, repülőgépek és óriás szivattyúk – a jacuzzi rövid története

2017. 02. 22. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Ki ne kedvelné a jacuzzi bizsergető, lazító, pihentető pezsgését? Gondolták volna, hogy a ma már oly elterjedt fürdőzési forma alapját a repülőgépek propellerei jelentették? Pedig így van, az első „vizes felhasználás” kialakítását pedig egy családtag betegsége inspirálta. Ismerjék meg a jacuzzik világának több mint 100 éves történetét!
A jacuzzi története a XX. század elején, 1907-ben, kezdődött. Egy olasz, Friuli településről származó család ekkor költözött Kaliforniába, hogy ott szerencsét próbáljanak. A család neve: Jacuzzi. A hét Jacuzzi testvér (Franco, Valeriano, Gelindo, Candido, Giocondo, Giovanni és Rachele) már 1910-ben céget alapít, de a Jacuzzi Brothers, akiknek mai pezsgőfürdőinket köszönhetjük, csak 10 év múlva született meg.
Propellerek, repülőgépek és óriás szivattyúk – a jacuzzi rövid története

Propellerek gyártásával kezdték

A Jacuzzi cég eredetileg propellereket gyártott, később pedig repülőgépek előállítására szakosodtak. A szárnyas masinák mellett folyamatosan kísérleteztek, új termékeken törték a fejüket. Az 1920-as évek elejére a repülőgépekhez tervezett propellereket, hidraulikus szivattyúkhoz felhasználva elkészítették a Jet Pump-ot, az első szivattyút, amely felszívta a vizet a legmélyebb rétegekből is. A szivattyúkat magas fatornyokra helyezték, amelyek az Egyesült Államok sivatagi, illetve szárazság sújtotta területeinek szimbólumává váltak.

A családban szükség volt egy kis masszázsra

1925-re a Jacuzzi testvérek cége már világszínvonalú vállalattá nőtte ki magát olyan tapasztalattal, amely új, különleges technikai alkalmazásoknak adott életet. 1956 fordulópontot jelentett a cég életében. A család egy tagja számára szükségessé vált a napi hidroterápiás kezelés, az ő segítésére született meg a hidromasszázs-berendezések első prototípusa. A berendezést kipróbálva a vállalatot irányító olasz testvérek úgy gondolták, a jóléti társadalomnak igénye van a kényeztetésre, akár gyógyulni, akár csak pihenni szeretnének. A Jacuzzi cég hamarosan megalkotta az első kádat, melynek belsejébe hidromasszázs berendezést és szivattyút építettek. A terméket orvosi szakvélemények alapján állították össze és gyönyörű külső megjelenést társítottak a praktikumhoz.
Propellerek, repülőgépek és óriás szivattyúk – a jacuzzi rövid története

A jacuzzi státuszszimbólummá vált

Az első hidromasszázskád a Román Bath nevet kapta a klasszikus római kori fürdési kultúrára utalás jegyében. Megtervezésénél tanulmányozták a fúvókák pontos elhelyezését a kádon belül, figyelembe véve a fürdő ember testének a fúvókáktól mért távolságát is. Nélkülözhetetlen volt a sugarak pontos dőlésszöge és az, hogyan hat a levegő/víz keverék egy bizonyos hőmérsékleten a vízbe merülő testre. Egyik szabadalom után jelentették be a másikat, és a jacuzzi a 60-as évekre a jólét szimbólumává vált. Később a hidromasszázs gyakorlata egyre szélesebb körben terjedt el a fogyasztók között, a pezsgőfürdő bizsergető érzését és egészségre gyakorolt pozitív hatásait biztosítva a fürdőkbe, wellness- és fitneszközpontokba látogatóknak és jómódú vásárlóknak.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...