Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Szlovénia legősibb fürdője, Rogaska Slatina

2023. 10. 30. 15:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Közép-Kelet Európa egyik legkülönlegesebb meleg vizes forrása található Szlovénia délkeleti részén. Rogaska Slatina hírneve azokhoz a történelmi, gyógyvizes fürdőkhöz hasonlítható, mint a híres cseh Karlovy Vary, a német Baden, vagy Hévíz.

A Rogaska dicső múltja

A szlovén Rogaska az európai arisztokrácia kedvelt gyógyfürdője volt, nemcsak a gyógyulás, hanem a szórakozási lehetőségek miatt is, szerveztek koncerteket, színházi darabokat, a parkokban hatalmas pavilonok szolgáltak a társasági élet helyszínéül. A Habsburg Monarchia egyik legjelentősebb üdülőhelye, és a világ 3. legnagyobb ásványvízszállítója volt Rogaska. Miután kiépítették a vasúti hálózatot, és egy üveggyárat építettek a településre, egyre több vendég érkezett a híres fürdőbe. A második világháborút követően inkább a katonatisztek, és a munkásosztály felkapott helyévé vált.

Milyen a fürdő manapság?

Miután Szlovénia függetlenné vált, hatalmas összegeket fektettek a fürdő régi fényének visszaállításába. Ma már 9 szálloda veszi körbe a teljesen felújított spa-t, ahova több úszómedence épült, megőrizve Monarchia-beli jellegét. Emellett található még itt szauna, gőzfürdő, aromaterápia, vagy hidromasszázs. Fedett folyosók kötik össze az úszómedencét a szállodákkal, a szépségszalonokban különleges masszázsokat lehet kipróbálni. A település magnéziumban gazdag vizét egy pavilonban kialakított ivócsarnokban kóstolhatjuk meg. Ma Donat Mg néven palackozzák is a gyógyvizet, melynek literenként 13 grammos ásványianyag-tartalma a világ egyik legértékesebbé teszi. Akik épp betegségből lábadoznak, nekik egy gyógyászati részleget alakítottak ki, ahol a nyugalomé, pihenésé és a gyógyításé a főszerep. Az emésztőrendszer, keringés, szív és májbetegségek, hasnyálmirigy bántalmak, epehólyag illetve mozgásszervi és reumatikus panaszok esetén van hatással a gyógyvíz. Akik szórakozni szeretnének, nekik többféle wellness program, és sportolási lehetőség áll rendelkezésre. A legtöbb vendég Ausztriából érkezik, de Oroszországból, vagy Olaszországból is sokan látogatnak a fürdőbe.
Szlovénia legősibb fürdője, Rogaska Slatina
Ptuj

Fedezzük fel a környéket!

Ha kellően kipihentük magunkat, akkor irány felfedezni Szlovénia meseszép városait, köztük például Celjét, ahol az ország legszebb várát tekinthetjük meg, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a városra.  A Smartinsko-tó mellett kerékpározhatunk, vagy csónakázhatunk, és kis fakunyhókban aludhatunk éjszaka. Celje mellett Lasko városka kristálytiszta forrásokra települt, és itt ismerkedhetünk meg a sörgyártás történetével is a híres sörgyárban, ami már 1825 óta üzemel. Szlovénia legrégebbi, és vonzó városa, Ptuj sincs olyan messze Roganska Slatinától, szűk utcákon, az óvárosban sétálgathatunk a Dráva partján, megnézhetjük a 9. században épült gyönyörű kastélyt, ahonnan nagyszerű a látvány, ha letekintünk a városra.
Képek forrása: booking.com (nyitókép), sloveniatimes.com (Ptuj)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...