Velünk élő fürdőtörténelem Erdélyországban

2017. 05. 12. 07:52
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Sokat olvashattunk már Erdély gazdag fürdő és ásvány világáról. Felsorolni is hosszadalmas lenne azokat a fürdőket, melyek kiváló gyógyhatású vízzel várják a látogatókat már évszázadok óta. Borszék, Szováta vagy Tusnádfürdő mind- mind kiváló lehetőséget kínáltak a gyógyulásra és a pihenésre. Vegyük sorra Erdély leghíresebb történelmi fürdőit.
Nyugatról kelet felé haladva, ki kell emelnünk a Nagyváradtól nem messze található Félix-fürdőt, amely gyógyászati hatásán túl a korszak egyik legkedveltebb és legismertebb üdülőhelyének is számított. Ehhez bizonyára hozzájárult a századfordulón kulturális központnak számító Nagyvárad közelsége is. Forrás vizét Zsigmondy Vilmos fúrása tárta fel, a 49 fokon feltörő, 170.000 hektoliteres vízhozammal Félix-fürdő a kor legbővebb forrásának számított. Külön meg kell említeni híressé vált teniszpályáját, amely idevonzotta az úri közönséget a Monarchia területéről.
 
Nagyon híres és kedvelt része már évszázadok óta Erdélynek Szováta-fürdő is, amely Torda vármegyében található. Ahogy a közelében lévő Parajd és környéke, úgy Szováta is egy só hegy beszakadásának köszönheti hírnevét. A leomló hegy miatt elzáródott a Szováta patak vizének folyása, ennek eredményeként több forrás és tó is létrejött, melyek némelyikének vízhőfoka a mélyebb helyeken a 70 fokot is meghaladja. A kitűnő és jótékony gyógyító hatású sós tavak köré úgynevezett székely fatornyos szállodák és hegyi üdülők épültek, így a huszadik század közepére a környék az egyik legkedveltebb fürdőhelyévé vált.
 
A sóvidéket elhagyva a Hargitán át Tusnádfürdőre érünk. A települést mindig is Erdély gyöngyeként emlegették, nem véletlenül. A Csík vármegye déli részén, az Olt folyó völgyében, 656 méter magasságban fekvő fürdő térségében az átlagos középhőmérséklet 19 fok, a levegő pedig tiszta és pormentes. A fürdőt hatalmas fenyvesek balzsamos illata járja át, légköri sajátosságai miatt igazi kultikus gyógyhellyé vált. Alkalikus, szénsavas és konyhasós ásványvíz forrásai hideg és meleg fürdő is kiválóan gyógyhatással bírnak, sokszor alkalmazzák mind a mai napig a légzőszervi megbetegedésektől és a keringési rendszer betegségeitől szenvedők gyógyításában. Már a 19. században is több szálloda várta itt a vendégeket, ahol nemcsak gyógyulni és pihenni, de mulatni is lehetett. Állandó zenekar, táncmulatságok, hangversenyek, jótékony célú előadások és színi előadások várták a közönséget. Volt olvasó és zongoraterem, teniszpályák, csónakázás a tavon, valamint mérföldekre terjedő, jól gondozott sétautakkal várták a közönséget.
 
A Maroshévíz közelében fekvő Borszék fürdő Csíkvár megyében található és közel 880 méter magasan fekszik. Forrása vizét már évszázadok óta ismerték, de a 19 század végi fúrástechnikája lehetővé tette a bővítését is, aminek folytán a palackozás első üteme is megindulhatott. A település gyógyszállója, a Pallas Hotel, melynek fedett sétányai összekötötték a gyógyvizes fürdőt a kávéházzal és a hotellel. Borszéken élén társasági élet folyt,  jeles színházi eseményeket tartottak. Többször megfordult itt Jászai Mari is, aki helyi színi előadásokon is fellépett.
 
A sok jelentős fürdő között mindenképp szánnunk kell néhány mondatot Herkulesfürdő bemutatására is, amelynek látogatottsága a legjobb években a badeni fürdő forgalmát is elérte. Már a rómaiak idejében is használták, majd egy időre feledésbe merült, később pedig nagyon sokáig katonai fenntartás alatt állt. A fürdő a Cserna patak 20 kilométer hosszú, természeti szépségekkel gazdagon megáldott völgyében fekszik. A bővizű források köré fürdők egész sora épült a századfordulón. Az itt fellelhető forrásvizek között van sós, konyhasós, kénesé és szénsavas is. A csodás erdőben álló kórházban és szállodában ivókúrát, masszázst, fürdőt és sportolási lehetőséget kínáltak a vendégeknek. Herkulesfürdő emlékét regény, novella, vers és film is őrzi valamint a „Herkulesfürdői emlék” című dal dúdolása is hosszú időre emlékezetünkbe véste a nevét.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...