Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Virágfürdő, masszás, szerelmi varázsfürdők az ókori Kelet államaiban

2022. 06. 24. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Az ókori Kelet államaiban, Egyiptomban, Babilóniában, Kínában és Indiában sok izgalmas mozzanat, tárgy és szokás volt a fürdőzéshez köthető. Lássuk, miféle vízvezetékrendszerről beszélhetünk a Krisztus előtti második évezredben, Kleopátra mely kedvelt tisztálkodási módszereit használjuk még ma is, kik és hogyan használtak bablisztet fürdéshez.

Fűtött magánfürdőszobák Babilóniában

Az Indus folyó völgyéből, a mai Pakisztán területéről már Krisztus előtt 2600-ból is fellelhetők fürdőemlékek. Mohenjo Daroban, a fellegvárban egy hatalmas medence található, melyhez egy 20 mérföldről, épített vezetéken hozták a vizet. Babilóniában már a Krisztus előtti második évezredben nagyon komoly vízvezetékrendszert építettek ki, melyet rácsokkal védtek a bogaraktól és az élősködőktől. Az óriási fürdő nyilvánvalóan vallási, megtisztulási célból épülhetett, de a városban jó néhány kisebb medence maradványai is fellelhetők, amelyek léte a fürdőzés rituáléjának népszerűségére utal. Sőt, bármennyire hihetetlen, az ókori lakóház maradványok némelyikében saját fürdőszoba is található, melyek közül néhányhoz egy kazánnal biztosították a melegvíz ellátást. Azt is tudhatjuk, hogy a tisztálkodáshoz általában cérdrusfát használtak. A kutatók szerint kr.e.2800-ban már használtak egyfajta szappanhoz hasonló tisztálkodó eszközt is az ókori keleten.

Kleopátra kincsei Egyiptomban

Egyiptomban a Krisztus előtti negyedik évezred környékén Menes fáraó indította be a nagyszabású vízi építkezéseket. A Níluson hatalmas gátak épültek, az öntözéssel művelt területeket csatornázták, az édesvíz készlet tárolására hatalmas, föld alatti medencéket hoztak létre. A leletek alapján az egyiptomiak bizonyíthatóan készítettek már szappant, amelynek alapanyagát különféle zsiradékok és alkáli sók jelentették. A masszás és a különböző gyógyító olajokkal való bedörzsölés szintén kedvelt volt, nem is beszélve Kleopátra tejfürdőiről és iszap kezeléseiről, melyek a mai napig a wellness szállodák legkedveltebb szolgáltatásai közé tartoznak.

4000 féle gyógynövény az ókori Kínából

Az ókori kínai fürdőzési szokások között kutatva hamar előkerülnek az ősi kínai gyógyászat eredményei. A Krisztus előtti harmadik évezredből származó füves könyvek a gyógynövények hatásainak pontos leírásán kívül szépségápolási tanácsokat és orvosi javallatokat is tartalmaztak. A kínaiak a fürdéshez bablisztet, a hajmosáshoz pedig a lepényfa termését használták. Nekik köszönhetjük a gyógynövényes fürdőt, amelynek rengeteg fajtája létezett, hiszen a kínaiak közel 4000 féle gyógynövényt ismertek és használtak.
 
Az ókori kínai előkelő hölgyek körében a virágfürdő is nagyon kedvelt volt, ez később a többi keleti országban is elterjedt. Itt is kedvelték az olajos fürdőket, testápoláshoz rendszerit kókusz olajat használtak, a virágfürdőt pedig szerelmi varázsfürdőként használták. Az indiai testkultúra hasonlóan fejlődött a kínaihoz, a testmozgást – testápolás – masszás hármas egysége itt is nagy népszerűségnek örvendett.

Nemcsak a pihenés, a sport is fontos volt

Néhány ókori államban nem csak a fürdőzés, de az úszás is nagyon népszerű, sőt nagyra becsült sport volt. A régészek rituális fürdő és úszómedencét tártak fel, pecséthengereken úszó istenalak-ábrázolásokat találtak, Kínában pedig a császári flottában előírták az úszás és vízi küzdelmek elsajátításának kötelezettségét. Az ókori Egyiptomban az úszás nem csak a katonák kiváltsága volt. A nők és gyermekek a gyakori rituális fürdőzéseknek köszönhetően igen korán megtanultak úszni, s ezt számos ábrázolás is alátámasztja, melyeken többféle úszásnem jelei is felfedezhetők.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...