Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

15 évig folyt el a termálvíz, de ennek most vége

2015. 12. 03. 06:57
Forrás: MTI
Fürdőzés
Befejeződött az 1,578 milliárd forint összértékű termálvíz-hasznosítási beruházás a Békés megyei Nagyszénáson, a helyi termálvíz energiáját a település fűtési célokra fogja hasznosítani – közölte az önkormányzat.
A beruházáshoz 1,078 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az Európai Unió, 184 millió forintot a Belügyminisztérium önerő alapjából, a maradék összeget pedig saját forrásból fedezte az önkormányzat.
A település 95 Celsius-fokos termálvízzel rendelkezik, amelyet korábban a helyi fürdő hasznosított. Ám a létesítmény 1999-ben bezárt, a termálvíz 15 évig hasznosítás nélkül folyt ki a szabadba – ismertették. A 2014 októberében elindult fejlesztés révén hőcserélők segítségével hasznosíthatóvá tették a termálvíz energiáját a közintézmények fűtési rendszere számára.
A beruházás eredményeként az önkormányzati intézményekben (helyi iskola, óvoda, orvosi rendelő, művelődési ház, polgármesteri hivatal és a megyei fenntartású szociális otthon) geotermikus energia váltja ki a gázfűtést, ezzel az önkormányzat évente több mint 1 millió köbméter, mintegy 28 millió forint költségű földgáz felhasználását spórolja meg.

Újranyílik a Parkfürdő

Emellett ismét megnyílik a Parkfürdő, ahol gyógyászati célokra használják majd a jótékony hatású termálvizet. A 40-60 Celsius fokos úgynevezett hulladékhőt pedig egy mintegy 21 ezer négyzetméteres fóliasátor és üvegház fűtésére használják majd.
Az önkormányzat az intézmények fűtése után megmaradt többletenergiát vállalkozók számára kívánja értékesíteni, elsősorban a kertészeti ágazatban dolgozó mezőgazdasági vállalkozóknak jelenthet ez a vezetékes gáz áránál lényegesen olcsóbb helyi energiaforrást.
Az önkormányzat további fejlesztéseket is tervez a rendelkezésre álló hőenergia hasznosításával, létrehoznának egy települési üvegházat, valamint egy termálenergiát hasznosító hűtőházat, amely szintén a helyi termelők áruinak versenyképességét fokozhatja.
A beruházás három új munkahelyet teremt a termálfürdő és a hőközpont működtetésével – írják a közleményben.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Téli wellness a Balatonnál

Látogasson el Zamárdiba, a Wellamarin Hotelbe és töltsön el néhány pihentető napot. A hotel állandó programkínálatában számos alternatíva nyílik az aktív időtöltésre vagy épp egy kis lazításra.Megnézem