Aktuális akciók
Szezonindító fürdőzésSzezonindító fürdőzés Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

16 éve bezárt fürdő nyílhat meg jövőre

2018. 09. 25. 19:50
Forrás: MTI
Fürdőzés
A Rác fürdő és szálló újranyitását 2019-re tervezi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt., ez 2,5 milliárd forintba kerülhet  - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére benyújtott javaslatból.
A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - előterjesztés a BGYH hitelfelvételének jóváhagyására tesz javaslatot. Ebben van szó arról, hogy a zrt. 2019-re tervezett projektje a fürdő és a szálló újranyitása.
A Fővárosi Közgyűlés februárban mondta ki, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban.
A most benyújtott előterjesztés szerint a budai oldal legexkluzívabb fürdőjének újranyitása primer társasági érdek. "Egyszerre szolgálja a turistapiac anyagilag legerősebb szegmensének bevonzását és ezen keresztül a nyereség növelését" - fogalmaztak.

A hányatott sorsú termálfürdő

A fürdő a XV. században épült, a Tabánban élő rácok után kapta a nevét. A Rácz-fürdő, ahogy homlokzatán olvasható neve, jelentősen megrongálódott a második világháborúban, 1963 és 1965 között újították fel, ezalatt zárva volt. 2002-ben zárták be újra felújítás miatt, illetve, hogy hozzákezdhessenek egy 67 szobás szállodai szárny megépítéséhez, de ennek megépítése csupán 2005-ben kezdődött el. A 7, 5 milliárdba kerülő, sorozatos csúszásokkal tarkított építkezés végül 2010-ig tartott. A létesítmény a „Rácz Hotel & Thermal Spa” nevet kapta, azonban az építtető anyagi nehézségei okán mégsem nyílt meg ekkor, végül a hitelezők és a tulajdonos közötti nézeteltérés hosszú évekre ellehetetlenítette a jellegzetes szagú, kénes gyógyvizéről híres fürdő megnyitását.
Két éve mi is jártunk a felújított fürdőben, már akkor is szomorúan tapasztaltuk, hogyan pusztul a még mindig gyönyörű épülete. (A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a lenti képre!)
2010 óta sok verziót hallani arról, miként nyithatna újra a fürdő. Egy időben még kínai befektetők is feltűntek az érdeklődők között. Felmerült az is, hogy egy szállodaüzemeltetőnek bérbe adják a hotelt, de végül ebből sem lett semmi. Olyan hírek is keringtek, hogy csak a fürdőrészt nyitják meg, de ez sem történt meg – idézi fel a Rác fürdő hányatott múltját a Termál & Fürdő blog.
A legújabb verzió szerint a BGYH Zrt. a fürdőre 1,5 milliárd, a szálló újranyitására pedig mintegy 1 milliárd forintot fordítana.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. hitelfelvételének előterjesztésében a Rác fürdő újranyitása mellett szerepelt még a pesterzsébeti sós-jódos gyógyfürdő és strand újjáépítésére és fejlesztésére, a Király Gyógyfürdő fejlesztésére is. Mindezekre összesen 3 milliárd forintos hitelt venne fel a BGYH Zrt.