Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

30 perc alatt egészségesebb lehet

2016. 04. 20. 07:29
Forrás: hazipatika.com
Fürdőzés
A természetes gyógymódok egyike a fürdőterápia. Egy gyógyfürdőben mindenki megtalálhatja számításait, ha gyógyulni, vagy éppen relaxálni vágyik, de akár saját fürdőkádjában is élvezheti a víz jótékony hatásait.

Az állatok is tudják

A víznek a gyógyításra, fájdalomenyhítésre való alkalmazása az emberiséggel egyidős, sőt, már az állatvilágban is láttunk jeleket rá: például a sebláztól vagy bolháktól gyötört róka, kutya szívesen fürdik meg a hideg patakvízben.

Nem mindegy, hideg vagy meleg

A víz hőmérsékletének nagy jelentősége van: minél nagyobb a különbség a normális testhőmérséklet (37 Celsius fok) és a víz hőmérséklete között, annál nagyobb az ingerhatás, az élettani reakció.
 
A hideg víz a vérerek aktív összehúzódását váltja ki először, sápadtságot, libabőrt okoz, majd ezt az erek aktív tágulása követi: a bőr kipirul, meleg és jó érzés tölti el a fürdőzőt. A meleg vízben az erek passzívan tágulnak ki, rózsás bőrpír, kellemes melegérzet kíséretében.

Fürdőhelyek: üdülés és gyógyulás együtt

Az ország számos pontján tört felszínre meleg, gyógyító összetételű forrás, amelyre helyenként egész gyógy- és wellness komplexumok épültek. A vizek között vannak meszes, sós, kénes, jódos és más, ásványi anyagban gazdag gyógyvizek is, amelyek mind más és más betegség, állapot esetében javallottak. Indokolt esetben, szakorvosi beutalóval ezek társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehetőek.

Egészséges ejtőzés a fürdőkádban

Okosan használva a fürdőkád is használható egészségőrzésre, regenerálódásra. A hideg fürdőnél tiszta vizet alkalmaznak, amely 18 fok körüli hőmérsékletű. Itt "ejtőzésről", hosszas dagonyázásról aligha beszélhetünk: a teljes testes alámerülés ajánlott időtartama mindössze 6-10 másodperc, de ennek is megvannak az óvatossági szabályai: a fürdőszoba hőmérséklete ilyenkor legalább 21 fok legyen, és a fürdőző testét a hideg víz előtt és után is gondosan át kell melegíteni (meleg zuhannyal vagy átdörzsöléssel, stb.).

Egy jó fürdő kikapcsol és oldja a stresszt

A hideg kádfürdő serkenti a keringést, javítja az anyagcsere folyamatát és erősíti az idegrendszert. Ugyanakkor csak óvatosan kell alkalmazni, mert megterheli a szívet és a keringést, így a szívbetegeknek nem is szabad kísérletezni vele, csak szakszerű felügyelet mellett.
Sokkal gyakrabban alkalmazzuk a meleg fürdőt: a 36-38 fokos vízben hosszasabban lehet időzni, a javaslat szerint minimum 10-20 percet. A meleg kádfürdőt lehet a legeredményesebben gyógynövényes fürdőként használni, de maga a meleg víz is alkalmas a vérkeringés serkentésére, így a szervezet ellenálló-képességének növelésére.
A növényi adalékok fürdés közben nemcsak a bőrön át, hanem a párájuk belégzésével a tüdőn és hörgőkön keresztül is hatnak.

A meleg fürdő ellazít, remek stresszoldó, de ajánlott izomfeszültség és merev ízületek esetében is. A forró (39-44 fokos) kádfürdő már intenzív kezelési módnak számít, így (a hideghez hasonlóan) ajánlatosabb inkább csak orvosi javallatra, illetve gyógyfürdőben, szakember jelenlétében élni vele. Szívbetegek különösen nehezen tűrik a forró fürdő terhelését. Minél magasabb a víz hőmérséklete, annál kevesebb időt szabad benne tölteni, utána pedig ajánlatos egy gyors hideg lemosás vagy borogatás, majd pedig egy kis pihenést kell beiktatni.

Zuhany: erőt adó vízsugarak

A víznek nemcsak a hőmérsékletét, hanem a frissítő erejét, sugarainak masszírozó hatását is használják a különféle zuhanykezelések. Ezek is lehetnek hideg vagy meleg hőmérsékletűek, kiterjedhetnek a test egészére vagy egy-egy részére, így például a hátra, az arcra, a szemre, az alsótestre, térdre, lábra is. Kontraszthatást is alkalmaznak vele: a hideg és a meleg vízsugár váltakoztatása erősen keringésserkentő, az erőnlétet fokozó, frissítő hatású, de éppen ezért csak jó általános állapotban lévőknek javasolt.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...