Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi kirándulástippekTavaszi kirándulástippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

A gyógyvíz ereje és tudománya

2022. 08. 04. 12:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés

A balneológia, azaz gyógyfürdőtan a 19. században született és terjedt el Európában, de ez nem azt jelenti, hogy előtte nem élvezték a víz gyógyító hatását. Hazánkban már 1800 évvel ezelőtt, a római kortól kezdődően jelentős szerepet tölt be a mélyből feltörő gyógy- és termálvíz. A panaszok csökkentését célzó használata ezeréves tapasztalatokon alapul. A balneoterápiák legfontosabb eleme a gyógyvíz, amely definíció szerint az a termálvíz, amely a benne lévő ásványi anyagok miatt legalább egy betegségre bizonyítottan gyógyító hatással bír.

A Kárpát-medence kincse

A magyarországi ásvány- és gyógyvizek minősítési rendszere az egyik legszigorúbb az Európia Unióban, ezért a fürdőinkben megtalálható gyógyvizek esetében garantált az orvosilag is igazolt eredmény. A gyógyvízzé minősítés folyamata során az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz benyújtott kérelemhez csatolni kell a gyógyhatás elbírálásához szükséges vonatkozó orvosi vizsgálatok dokumentumait. Ez azt jelenti, hogy csak úgy lehetséges a gyógyvízzé minősítés hazánkban, hogy a gyógyvíz hatékonyságát hiteles orvosi vizsgálatok is megerősítik, alátámasztják. 

A gyógyvíz ereje és tudománya

Gyógyvizeinket összetételüktől függően sokféle kórkép kezelésére használják. A víz alkotórészei bőrön át felszívódva, fürdőkúra során vagy gőzét belélegezve, inhaláció útján esetleg belsőleg, ivókúra formájában kerülhetnek be a szervezetbe. 

 

Hogyan segít?

A gyógyvizes terápia jótékony hatásának egyik magyarázata a víz felhajtóerejének és hőfokának köszönhető fizikai hatás, a másik pedig a vízben jelen lévő ionok bőrön keresztüli felszívódása, azaz a kémiai hatás. A két egymást erősítő, pozitív következményét a fürdőzésnek hivatott a balneológia tudománya kihasználni, a szakorvosok által felügyelt fürdőkúrák keretében. A gyógyfürdőkben elérhető kezelések jelentik jelenleg a leghatékonyabb módját, hogy kiaknázzuk a gyógyvíz erejét, de ennek számos korlátja van. Többek között a helyhez kötöttség és például a járvány időszak alatti fürdőlátogatási tilalom.

Számos hazai és nemzetközi kutatás is bizonyítja a gyógyvíz jótékony élettani hatású ásványi anyagainak bőrön keresztüli felszívódását. A vizsgálatok során alkalmazott klinikai tesztek kettős vakpróbái alkalmával jelentős javulás volt mérhető a csapvizes kontroll csoportokhoz képest. Ezekben a kísérletekben a gyógyvizes és a csapvizes vizsgálati csoportokat azonos fizikai hatások (hőmérséklet, felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás) érték, így az eredményekből levonható, hogy a jelentős hatásbeli különbség egyértelműen a gyógyvizek kémiai hatásával azonosítható.

 

A kádban is gyógyulhatunk

A gyógyvíz gyógyító hatását egyre többen szeretnék igénybe venni, így az otthoni gyógyvizes terápiák lehetőségei egyre nagyobb figyelmet kapnak. Az elmúlt évek alatt kiemelt érdeklődés mutatkozott az ilyen megoldások iránt, népszerűségük is ezzel arányosan növekedett. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon alkalmazzuk ezt a terápiás lehetőséget. A javasolható készítmények köre nagyban függ a terápiás céltól, így több ilyen jellegű, gyógyvizes terápiára épülő termék piaci jelenléte is indokolt. 

A gyógyvíz ereje és tudománya

A leghatékonyabb megoldást a gyógyvizekből előállított fürdősók, illetve a speciális krém, illetve kenőcs készítmények alapjába tett gyógyvizek jelenthetik. A fürdősók esetében a gyártói előírásnak megfelelően elkészítve akár otthoni környezetben is biztosítható az adott gyógyvíz kémiai tulajdonságaival megegyező fürdő. Meg kell azonban jegyezni, hogy itt a fizikai hatásokban nem számíthatunk ugyanarra otthon, hiszen ezt a fürdőzésre szolgáló kád illetve medence mérete is meghatározza. Ezzel a termékkörrel olyan helyekre vihetjük magunkkal a gyógyvizet, ahol korábban nem volt módunk a használatára. Szállodai wellness részlegek, otthoni medencék, jakuzzik vagy éppen a régóta használt fürdőkádunk válhat kedvenc gyógyfürdőnk vizéhez hasonlóvá.
 

 

Tegyük zsebre a gyógyvizet!

Az újgenerációs, gyógyvíz koncentrátumot tartalmazó kenőcsök és krémek kínálják a legmodernebb „hazavihető” balneoterápiát. Esetükben ugyan a fürdőkúrákra jellemző fizikai hatásról nem beszélhetünk, viszont ezeknél a készítményeknél különböző koncentrálási és készítményalap fejlesztési technikákkal a kémiai hatás fokozása érhető el. A hatóanyagként alkalmazott gyógyvíz koncentrálásával a kémia hatásért felelős összetevők magasabb arányban jelennek meg a készítményben, ezáltal a hatásuk, a hatóanyag koncentrációjától függően, fokozódhat. Speciális készítményalap fejlesztésével ráadásul a hatóanyagként szolgáló, koncentrált gyógyvíz összetevők felszívódása, bőrön keresztüli bejutása is jelentősen növelhető. A krémek és kenőcsök további előnye, hogy megfelelő készítményalap esetén a gyógyvizek által kiváltott bőrszárazságot is ellensúlyozni tudják, így biztosítják a hámréteg állandó hidratáltságát. Fontos megjegyezni, hogy a piacon már hosszabb ideje elérhető (nem újgenerációs) termálvizes kenőcsök és krémek csak kis mennyiségben tartalmazzák a termálvizet, koncentrálás nélküli formában, így a bennük lévő hatóanyagok mennyisége is elhanyagolható szintű.

A gyógyvíz ereje és tudománya

 

A felszívódás a lényeg

Korábban a gyógyvizes készítmények csupán a formuláláshoz szükséges, minimális mennyiségben (a sima tisztított vizet helyettesítve) tartalmaztak termálvizet vagy gyógyvizet, vagyis igen kis mennyiségű valós hatóanyag felszívódására adtak csak lehetőséget. Mára az újgenerációs gyógyvizes krémek megjelenésével ez megváltozott és a hatóanyagok dúsított jelenlétének következményeként az adott gyógyvízre jellemző kémiai hatás már megnyilvánulhat. Ez hatalmas áttörésnek számít, hiszen így a fürdőkúrák korábban részletezett korlátoltsága már legyőzhető. Ezek a készítmények ugyanis nem a fürdőkúra helyettesítését hivatottak betölteni, hanem sokkal inkább kiegészítik azt. Használatukkal a fürdőkúra otthonunkban meghosszabbítható, betegség, járványügyi korlátozás esetén pedig átmenetileg helyettesíthető is. Alkalmazásuk akár a fürdőkúrát kiegészítve is lehetséges, így támogatva és elősegítve az elérni kívánt terápiás cél mihamarabbi bekövetkezését.

 

A cikk Dr. Bögöthy Zsolt, a thermalion DOLO készítményeket kifejlesztő szakgyógyszerész közreműködésével készült.

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...