A törölközőpörgető - ki az a szaunamester?

2013. 05. 14. 14:02
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Sokan nem tudják, ki az a szaunamester, és minek is ő a szaunába. Ám aki egyszer megismeri őket, annak attól kezdve mást jelent már a szaunázás.

Ki az a szaunamester?

Egy-egy programjuk 15 percig tart, ezalatt felöntéseikkel többször hirtelen megnövelik a páratartalmat, majd a szauna felső légrétegeiben megülő forró, páradús levegőt törölközőikkel, zászlóikkal testünkre terelik. Hátborzomgató érzés - jó értelemben. (Lásd: szaunaorgazmus.) Ám a jó szaunamester tevékenységének ez csak egy része, emellett lényeges a szerethető, humorra nyitott személyiség, hiszen ő az aki jó hangulatot teremt a szaunában. A szaunamester ugyanis - ha csak nem relaxációs programot tart - mindig közösséget teremt a szaunában.
Kreativitása is fontos, mely a peelingek és bőrtápláló krémek, frissítők összeállításában bontakozhat ki, és természetesen elméleti tudása is, mely a szaunázáshoz kapcsolódó egészségügyi, történeti és gyakorlati kérdésekre is kiterjed. És akkor még az illatorgiákról, azaz a felöntővízbe kerülő csodálatos illóolaj-keverékekről nem is beszéltünk, melyek kikísérletezése igen jó orrot követel.

Közösségi élmény

A szaunázás ugyan lehet csendes, relaxálós ücsörgés is, de ezeken a jó hangulatú szaunaesteken igazi közösségi élményben lehet részünk! Ez eleve különleges élmény, főleg egy rideg, közömbös nagyvárosban. Gyorsan rákaphatunk a szaunatestvériség ízére, az újonnan érkezők is igazán baráti fogadtatásban részesülnek. Elfelejtjük az egész heti rohanást, a szaunaprogram kioldja belőlünk a feszültséget, a programokat követő relaxálás pedig kitöröl minden negativizmust, stresszt az életünkből.

Mi az a szaunaorgazmus?

Nem kell semmi rosszra gondolni, a szexualitás a szaunában csak a viccekben jelenik meg, noha ott rendszeresen. Ám azt a jóleső, hátborzongató érzést, melyet egy szaunamester törölközőjének léghulláma kelt bennünk, nehéz lenne máshoz hasonlítani. Egy felöntés után a szauna forróságában hirtelen megemelkedik a páratartalom, ezt "egy kis lecsapással" verejtékező bőrfelületünkre irányítva azonnal kiráz minket a hideg. Vagy a meleg? Mindenesetre valami kiráz, az biztos, és furcsamód ilyenkor bőrünk hidegérző receptorai lépnek működésbe - melyekből jóval több akad. A hátborzongató sem a legjobb kifejezés erre, hiszen ez ahhoz hasonló kellemes érzés, mint a libabbőr-effektus, melyet egy szép dal, romantikus film, vagy mélyen megérintő kép válthat ki belőlünk. Valami művészi. Ebben az esetben azonban csak a testi inger van jelen, melyet a forróságban ránk terelt gőzpára eredményez. Felállt a hátamon a szőr - szoktuk még mondani, ha valami különlegesen kellemetlen élmény ér minket, ám ez is egyértelműen negatív kicsengésű. Ám ha negatív, ha pozitív: maga az élmény extremitása közös, mely endorfint vált ki az agyunkban, akárcsak a szaunaorgazmusnál. Ritkán tapasztalható élményeknél jó és rossz határvonalai valahol összefolynak, ahogy a szaunaorgazmust is csak a hidegrázáshoz hasonlíthatom.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...