Aktuális akciók
Szezonindító fürdőzésSzezonindító fürdőzés Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő

2016. 05. 23. 18:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Erdély városai, kirándulóhelyei, kulturális rendezvényei egyre népszerűbbek a magyar és a nemzetközi utazóközönség körében. Érdemes azonban odafigyelni Erdély termálvizes természeti kincseire is! Ma a közkedvelt úti cél, Nagyvárad felé indulunk, amelytől nem messze egy a mi Hévizünkhöz hasonló csodaszép fürdő vár minket.
A Nagyváradtól alig kilenc kilométerre található, könnyen megközelíthető Félix-fürdő  - eredeti nevén Baile Felix - jelenleg Románia legnagyobb, állandó jelleggel üzemelő gyógyfürdője.

Több mint ezer éves fürdő

A régi dokumentumok már az 1000-es években említik a hely gyógyhatását. Régi neve Pecze-Szent-Márton volt, valószínű az itteni Pecze-patakról kaphatta nevét, az emlékek szerint a fürdőhelyet Szent Márton fürdőnek nevezték. Az egykori Szent Márton település a Mohácsi vész után teljesen elpusztult, csak 1716-ban állíttatta helyre és népesíttette be Helcher Félix kanonok, és a szomszédságában lévő Félix-fürdővel együtt a premontreieké lett. Az 1900-as évek elején a településen már állt egy, a kanonok által épített nagyobb kastélyszerű épület is, amelyben ma a környék egyik legkedveltebb szállója üzemel.
Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő

Gyógyítás, pihenés és szórakozás egy helyen

Nem akármilyen termálvizet találunk Félix-fürdőn, ha vállalkozunk az utazásra. Az itt feltörő vizet Európa leggazdagabb hévízforrásának tartják. Naponta több mint 17 millió liter 49°C-os, kénes, szén-dioxidos, nátriumos, káliumos víz tör itt elő a földből. A fürdő vize ásványanyag-tartalmának köszönhetően enyhíti a mozgásszervi és reumás panaszokat, segíthet nőgyógyászati vagy idegrendszeri betegségek esetén, de operáció utókezeléseire is ajánlják. Gyógykezelést biztosító központok, fedett medencék és szauna valamint és friss, hegyi levegő várja az odautazókat. Azok is jól választanak, akik egyszerűen csak pihenni szeretnének a Félix-fürdő komplexumban, hiszen hat relaxációs és wellness medence, több gyerek medence, egy ötpályás vízi csúszda, valamint beach-volley és mini foci pálya kínálja szolgáltatásait.

Tavirózsák között

Félix-fürdő egzotikumát a termálvíznek köszönhetően kialakult különleges növényvilág is erősíti. A kedvező klímának köszönhetően a Félix-fürdőn és környékén található meleg vizű tavak megfelelő élőhelyet biztosítanak különböző egzotikus növényeknek és halaknak, többek között csodálatos virágát - ahogy Hévízen – itt is mutatja a színes tavirózsa, amelyet még a törökök honosítottak meg Nagyvárad környékén.
Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő

Medve barlang a kalandra vágyóknak

A félix-fürdői komplexum, egy dombos, csodás zöld erdőkkel övezett völgyben található, így fák hűsítő erejének köszönhetően akár a nyári hőségben is jól esik megmártózni a termálvizes medencékben. Fürdőzés előtt vagy után érdemes - akár helyi vezető segítségével – hosszabb sétát, esetleg kirándulást tenni a környéken, megcsodálva az erdélyi vidék szépségét, ízlelve a friss hegyi levegőt és élvezve a szomszédos falvak lakóinak vendégszeretetét. Kalandvágyók figyelmébe ajánlandó a Félix-fürdő közelében található a Medve barlang, ami az egyetlen nemzetközi standardoknak megfelelő barlang az országban, és az egyedülálló a benne található medvemaradványról kapta a nevét.