Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő

2021. 09. 08. 18:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Erdély városai, kirándulóhelyei, kulturális rendezvényei egyre népszerűbbek a magyar és a nemzetközi utazóközönség körében. Érdemes azonban odafigyelni Erdély termálvizes természeti kincseire is! Ma a közkedvelt úti cél, Nagyvárad felé indulunk, amelytől nem messze egy, a mi Hévizünkhöz hasonló csodaszép fürdő vár minket.
A Nagyváradtól alig kilenc kilométerre található, könnyen megközelíthető Félix-fürdő  - eredeti nevén Baile Felix  - jelenleg Románia legnagyobb, állandó jelleggel üzemelő gyógyfürdője.

Több mint ezer éves fürdő

A régi dokumentumok már az 1000-es években említik a hely gyógyhatását. Régi neve Pecze-Szent-Márton volt, valószínű az itteni Pecze-patakról kaphatta nevét, az emlékek szerint a fürdőhelyet Szent Márton fürdőnek is nevezték. Az egykori Szent Márton település a Mohácsi vész után teljesen elpusztult, csak 1716-ban állíttatta helyre és népesíttette be Helcher Félix kanonok, és a szomszédságában lévő Félix-fürdővel együtt a premontreieké lett. Az 1900-as évek elején a településen már állt egy, a kanonok által épített nagyobb kastélyszerű épület is, amelyben ma a környék egyik legkedveltebb szállója üzemel.
Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő

Gyógyítás, pihenés és szórakozás egy helyen

Nem akármilyen termálvizet találunk Félix-fürdőn, ha vállalkozunk az utazásra. Az itt feltörő vizet Európa leggazdagabb hévízforrásának tartják. Naponta több mint 17 millió liter 49°C-os, kénes, szén-dioxidos, nátriumos, káliumos víz tör itt elő a földből. A fürdő vize ásványanyag-tartalmának köszönhetően enyhíti a mozgásszervi és reumás panaszokat, segíthet nőgyógyászati vagy idegrendszeri betegségek esetén, de operáció utókezeléseire is ajánlják. Gyógykezelést biztosító központok, fedett medencék és szauna valamint és friss, hegyi levegő várja az odautazókat.

Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő
Azok is jól választanak, akik egyszerűen csak pihenni szeretnének a Félix-fürdő komplexumban, hiszen hat relaxációs és wellnessmedence, több gyerekmedence, hullámmedence, pezsgőfürdő egy ötpályás vízi csúszda, valamint röplabda, játszótér és mini focipálya kínálja szolgáltatásait. Nyári szezonban a medencékben kipróbálhatjuk a vízi tornát, a zumbát, a gyerekeket kreatív sarok várja, és egy különleges habpartyba is belecsöppenhetünk.

Tavirózsák között

Félix-fürdő egzotikumát a termálvíznek köszönhetően kialakult különleges növényvilág is erősíti. A kedvező klímának köszönhetően a Félix-fürdőn és környékén található meleg vizű tavak megfelelő élőhelyet biztosítanak különböző egzotikus növényeknek és halaknak, többek között csodálatos virágát  – ahogy Hévízen – itt is mutatja a színes tavirózsa, amelyet még a törökök honosítottak meg Nagyvárad környékén.
Az erdélyi Hévíz: úti célunk a Félix-fürdő

Medve-barlang a kalandra vágyóknak

A Félix-fürdő komplexuma, egy dombos, csodás zöld erdőkkel övezett völgyben található, így fák hűsítő erejének köszönhetően akár a nyári hőségben is jólesik megmártózni a termálvizes medencékben. Fürdőzés előtt vagy után érdemes – akár helyi vezető segítségével – hosszabb sétát, esetleg kirándulást tenni a környéken, megcsodálva az erdélyi vidék szépségét, ízlelve a friss hegyi levegőt és élvezve a szomszédos falvak lakóinak vendégszeretetét. Kalandvágyók figyelmébe ajánlandó a Félix-fürdő közelében található Medve-barlang, ami az egyetlen nemzetközi standardoknak megfelelő barlang az országban, a benne található medve maradványról kapta a nevét.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...