Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Balatoni strandok: kiderült, hova érdemes menni

2015. 06. 29. 20:55
Forrás: Turizmus.com
Fürdőzés
Míg a vízminőséggel gyakorlatilag egyetlen strandon sem volt probléma a Balatonnál, addig a szolgáltatási színvonalban jelentős különbségek tapasztalhatók, ami alapvetően az üzemeltetők hozzáértésén múlik.
A napokban adták át Balaton strandjait minősítő Kék Hullám Zászlókat és a különdíjakat. Az eseménynek idén Gyenesdiás, a Diási Játékstrand adott otthont. Az idei minősítés nagy tanulsága, hogy színvonalát illetően az eltérő működési feltételek ellenére számos szabad strand megelőzi több fizetős vetélytársát – írja a turizmus.com.
A strandokat az elmúlt évektől eltérően idén nem szezon előtt, hanem már „működés" közben vizsgálta a Balatoni Szövetség. Az ellenőrző bizottság így a turisták szemével is vizsgálhatta a szolgáltatásokat – hangsúlyozta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. A minősítés célja kettős. Az egyik, hogy a turisták a kapható 1-3 csillag alapján képet kapjanak az egyes fürdőhelyek várható színvonaláról. A másik, hogy maguk az üzemeltetők is motiváltak legyenek, illetve tanuljanak a külső szakértők által feltárt problémákból.

A minőséget nem lehet félvállról venni

Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár örömtelinek nevezte, hogy ma már szinte alig van olyan strand, ahol nincsenek sportpályák, vagy ahol ne javult volna kisebb-nagyobb mértékben a szolgáltatási színvonal a korábbiakhoz képest. A balatoni üzemeltetők és szolgáltatók szemlátomást megérezték, hogy nagy tavunk is csak a minőségi kínálat növelése révén őrizheti meg a hazai turizmusban betöltött pozícióját.

Számos szempont szerint értékeltek

A zsűri idén nem csak a vizesblokkok meglétét, de felszereltségét, tisztaságát is értékelte. Vizsgálat tárgya volt még a mozgáskorlátozottak számára biztosított parkolóhelyek megléte, a strand megközelíthetősége, alakítottak-e ki számukra WC-t, zuhanyzót, illetve biztosított-e a vízbe való bejutásuk.
Fontos volt, hogy a kisgyermekes családok számára milyen szolgáltatásokat kínál a strand. Rendelkezik-e például lídós partszakasszal, a játszóterek pedig hány korosztály számára használhatók, és van-e felettük valamilyen árnyékoló. Ellenőrizték, hogy a vizesblokkokban biztosítanak-e pelenkázót, családi öltözőt, valamint hogy a külső és belső kabinok, hideg és meleg vizes zuhanyzók állapota milyen.
Értékelték a vízfelület tisztaságát, a meder talaját, a hínárosodást, a bejárók állapotát, a napozórészeket, az árnyékos felületek arányát, a szemetesek mennyiségét, a járdák állapotát, a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét, valamint a strand általános tisztaságát, de ponttal jutalmazták az egynyári virágágyások gondozottságát is. Minősítési szempontot jelentettek a vendégek közérzetét javító szolgáltatások, a dohányzásra kijelölt helyek szabályozása, de fontos szempont volt a különféle sportpályák megléte és állapota, a vízi sportolás lehetőségének biztosítása is. Értékelték a vendéglátóegységek kínálatát, összképét, az értékmegőrző, a WIFI, a kerékpártárolók meglétét, a parkolók számát és állapotát.

Különdíjat is adtak

A minősítésre nevezett strandok közül a csillagok mellett különdíjat kapott a leginkább családbarátnak, kerékpáros-barátnak, legsportosabbnak ítélt fürdőhely, illetve a legjobb szabad strand is.
A tetten érhető pozitív változások ellenére volt strand, ahol szinte megállt az idő, ezért nem minden nevező kapott Kék Hullám Zászlót. A nevezett strandok közül idén 8 lett három-, 14 kettő- és 6 egycsillagos minősítésű.
Három csillagos strandok:
-          Lidó strand Vonyarcvashegy
-          Esterházy strand Balatonfüred
-          Kisfaludy strand Balatonfüred
-          Községi strand Csopak
-          Községi strand Balatongyörök
-          Napfény strand Balatonlelle
-          Diási Játékstrand Gyenesdiás
-          Községi Strandfürdő Szigliget
Két csillagos strandok:
-          Fövenyfürdő Balatonfűzfő
-          Községi strand Ábrahámhegy
-          Balatonakali Strand
-          Wesselényi strand Balatonalmádi
-          Központi Strand Balatonszárszó
-          Központi strand Balatonfenyves
-          Badacsony Strand Badacsonytomaj
-          Platán Strand Balatonboglár
-          Zánka Községi Strand
-          Alsóörs Községi Strandfüdő
-          Balatonföldvári Keleti Strand
-          Városi Strand Keszthely
-          Nagystrand Zamárdi
-          Községi Strand Balatonberény
Egy csillagos strandok:
-          Helikon Strand Keszthely
-          Keszthelyi Libás strand
-          Badacsonytomaj Városi Strand
-          Tobruk strand Balatonfűzfő
-          Sport Beach Gárdony
-          Nagystrand Siófok
Kék Hullám Zászlót kapott kikötő:
- Erzsébet kikötő Zánka
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...