Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Csontritkulás: van egyszerű segítség a súlyos betegségre

2014. 10. 20. 09:18
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Október 20. a csontritkulás nemzetközi világnapja. Ennek a szörnyű betegségnek a kezelésében és a megelőzésében is sokat segíthet a gyógyvíz.
A csontritkulás, vagy latin nevén oszteoporószisz a hazai lakosság megközelítőleg 7-10 százalékát sújtja, változó korban minden harmadik nőt érint ez a betegség, így semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a problémát. A csontritkuláson - ahogy latin nevének szó szerint jelentése "csontlyukasodás" vagy "csont porózussá válása" is sejteti - azt értjük, amikor a csont tömege és mésztartalma olyan jelentősen lecsökken, hogy ezáltal a csontok törékennyé válnak. A betegnél ilyenkor akár spontán csonttörések is bekövetkezhetnek, a csigolyák még a test saját súlya alatt is megroppanhatnak.
Annak ellenére, hogy az oszteoporósziszt sokan az idős nők betegségének tartják, a folyamat már sokkal korábban, fiatal korban indul el. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik - eddig kell lehetőleg minél erősebb csontozatot felépíteni, hogy azok később is erősek tudjanak maradni -, majd tömege fogyni, a csont pedig gyengülni kezd. Az normális csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5 százalék. Csontritkulás akkor alakulhat ki, ha a csontépítő sejtek és a csontlebontást végző sejtek működésének egyensúlya megbomlik, és így ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be.
Így tehetünk a csontritkulás ellen
Az oszteoporószisz elkerülésért azonban mi is tehetünk egészséges életmóddal és helyes táplálkozással. Az egészséges csontozat megtartásához alapvetően három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához szükséges. Továbbá kerülni kell a dohányzást, a túlzott alkohol- és üdítőital fogyasztást. A dohányzás ugyanis visszafogja az ösztrogéntermelést és a kalciumfelszívódást, akárcsak a sok alkohol, ami a csontképzést is csökkenti és még vízhajtó hatása miatt is kalciumvesztést okoz. Ugyan nem igaz az az állítás, hogy a szénsavas üdítők "kimossák a csontból a kalciumot", de a meglévő hiánytüneteket fokozzák: az üdítők előállításához használt foszforsav felerősíti a D-vitamin- és kalciumhiány csontozatra gyakorolt negatív hatását.
Gyógyvízzel az egészséges csontokért
Gyógyvízzel is sokat tehetünk csontjaink épségének megőrzésért, sőt már a kialakult betegség kezelésében is komoly szerepe lehet a gyógyfürdőknek. Mind ivó-, mind fürdőkúraként is lehet alkalmazni gyógyvizeinket a csontok állapotának javítása érdekében. A hazai gyógyfürdők közül egyebek között a bükfürdői, a gyopárosfürdői, a harkányi, hévízi és a kehidai gyógyfürdőknek alkalmas a vize a csontritkulás megelőzésére és kezelésére. A budapesti fürdők közül a Király, a Lukács, a Rudas és a Széchenyi vize használható a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelésére. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha fürdőzést úszással és vízi tornával kombináljuk.
Fontos azonban hangsúlyozni, a gyógyvíz önmagában nem szünteti meg, vagy gyógyítja a csontritkulást, de a betegség kezeléséhez nagyban hozzájárulhat az orvos által előírt egyéb kúrák és gyógyszerek kiegészítéseként.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...