Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Egyre több magyar szenved a gyógyíthatatlan betegségben

2014. 11. 14. 07:34
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Hazánkban közel 600 ezren szenvednek cukorbetegségben, a kezelésben - az orvosok utasításainak betartása mellett - sokat segíthetnek gyógyvizeink is.
November 14. a cukorbetegek világnapja, azonban ez a kérdés sajnos nemcsak ezért aktuális, hanem mert Magyarországon a 2013-ban publikált adatok szerint csaknem 600 ezer cukorbeteg él, ez a felnőtt lakosság több mint hét és fél százaléka. A valós szám azonban ennél feltehetően jóval nagyobb, mivel sokan nem is tudják magukról, hogy betegek. A számok évről évre rosszabbak, a cukorbetegek száma az egész világon növekszik.
A cukorbetegség, vagy diabetes mellitus (rövidítve diabétesz) a leggyakoribb anyagcsere-betegség a világon, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. A diabetes mellitus magyarul "mézédes átfolyás"-t, vagyis cukorvizelést jelent, az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.
Kezelés nélkül halált is okozhat a cukorbetegség
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek, közben a vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség. A diabéteszes beteg vércukorszintje szabályozatlan, ebből számos szövődmény származik, károsodhat egyebek között a vese, a látás és a szív, sőt gyógykezelés nélkül a betegség halált okozhat.
A 2013-as felmérésből az is kiderült, a betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiányos életmóddal áll összefüggésben. Hazánkban évente 7514-en halnak meg a betegséggel kapcsolatos okok miatt. A diabétesz ma még nem gyógyítható, azonban egyensúlyban tartható, ilyenkor a cukorbeteg csaknem egészséges embernek tekinthető.
A gyógyvíz segíthet a diabétesz kezelésében
Hazánkban kétfajta gyógyvíz jótékony hatása is ismert cukorbetegség esetén. A Hunyadi János keserűvízből naponta 2-3 deciliter fogyasztását ajánlják több részletben elosztva. A bükkszékfürdői Salvus-víz szintén orvosilag is javallt a cukorbetegség kezelésére. A gyógyvizek fogyasztása nagyban hozzájárulhat a beteg állapotának javulásához, azonban az életmódváltás és az orvos utasításainak betartása is elengedhetetlen.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...