Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Hajdúszoboszló ősszel is...Hajdúszoboszló ősszel is...

Ékszerekkel vízközelben

2020. 02. 04. 14:06
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Strandra az ember kikapcsolódni, lazítani és feltöltődni jár. Ez pedig akkor az igazi, ha jól érzi magát a bőrében, tetszik neki, amit a tükörben lát. Ebben segíthetnek a különböző fürdőruhák, de a kiegészítők és az ékszerek is. Legyen az bizsu, ezüst vagy arany ékszer, ha jót tesz a közérzetünknek, hordjuk bátran. Milyen ékszereket viselhetünk a strandon és mire figyeljünk, hogy megóvjuk szépségüket?

Mikor ne viseljünk ékszert a strandon?

Van néhány olyan helyzet, amikor nem feltétlenül szerencsés, ha ékszert viselünk a strandon:
  • napozás közben az ékszerek letakarják a bőrfelületet, így előfordulhat, hogy fehér folt marad alatta;
  • szaunázás során az ékszerek felhevülhetnek és égethetik a bőrünket, illetve néhány ékszernek az intenzív verejtékezés is árthat (főleg néhány bizsu és ezüst ékszernek);
  • sportolás közben az ékszerek megsérülhetnek, ütés érheti őket, illetve itt is az intenzív verejtékezés okozhat gondot;
  • ha hideg vízbe megyünk, a gyűrűt érdemes levenni az ujjunkról, hideg hatására ugyanis az ujjaink kissé összezsugorodnak, így könnyen lecsúszhatnak;
  • ezüst és bizsu ékszereket ne viseljünk, ha termálvízbe megyünk, mert elszíneződhetnek.

Mire figyeljünk, ha ékszert viselünk a strandon?

Nézzük, milyen fajta ékszereket viselhetünk a strandon, akár vízközelben is. És melyek azok, amiket mindenképp vegyünk le lubickolás előtt.
Bizsu ékszerek
A bizsu ékszerek nem igazán bírják a nedvességet, így azokat inkább csak a parton viseljük. Ez alól kivételt jelent néhány bizsu fajta, melyeknek nagyobb a víztűrő képességük. Ilyen lehet például a gumiból készült ékszerek vagy a teljesen műanyagból készült bizsu ékszerek.
Ezüst ékszerek
Az ezüst ékszerekre különösen vigyázni kell víz közelében, főleg akkor, ha termálvízről van szó. Bizonyos termálvizek ugyanis magas kéntartalommal rendelkeznek, az pedig elszínezi az ezüst ékszereket. Ha ugyanis az ezüst kénnel érintkezik, akkor egy fekete (ezüst-szulfid) réteg képződik rajta. Ez a fekete réteg dörzsöléssel nem, de különféle házi praktikákkal (ha nem is teljes mértékben, de) eltávolítható, erről lejjebb írunk még.
Ha szeretjük az ezüst színű ékszereket, és vízben is szeretnénk viselni őket, akkor jó alternatíva lehet a fehér arany. Persze ez árban kicsit magasabb kategória, de egy fehér arany nyaklánc ugyanolyan szépen csillog mint az ezüst, és garantáltan nem lesz baja még a termálvízben sem.
Arany ékszerek
Az arany ékszerek jelentik a legtökéletesebb megoldást, ha vízközelben is ékszert szeretnénk viselni. A karikagyűrű, az eljegyzési- és gyémánt gyűrű közkedvelt anyaga is az arany, mivel ezeket az ékszereket viselik az emberek a leghuzamosabb ideig. Ezért az ékszerkészítők figyelnek arra, hogy minden tekintetben ellenállók legyenek a külső hatásoknak.

Ékszerek tisztítása

Ha esetleg megtörtént a baj és egyik-másik bizsu, ezüst vagy arany ékszerünk elszíneződött, akkor sem kell kétségbe esnünk. Vannak különböző praktikák, amivel akár otthon is szinte újjá varázsolhatjuk.
Bizsu tisztítás
Gyöngyös ékszereket nem kell semmilyen anyaggal bekenni. Csupán langyos vízzel és puha ronggyal érdemes tisztítani. A többi bizsu ékszert sem szabad semmilyen vegyszerrel, tisztítószerrel tisztítani, mert azok feloldhatják a ragasztóanyagot az illesztéseknél. Langyos, szódabikarbónás és sós oldatba áztassuk az ékszert 10-15 percig. Utána hideg vízzel, fogkefével gyengéden megdörzsölni.
Ezüst ékszer tisztítása
Az interneten rengeteg módszert és anyagot találunk, amivel ezüstöt tisztítani lehet. Itt most néhányat felsorolunk a legkézenfekvőbbek közül:
1. Szódabikarbónás tisztítás - Végtelenül egyszerű és nem utolsó sorban olcsó módszer. Egy fazékba tegyünk kis alufólia darabot, erre helyezzük majd el az ékszert. Ezután öntsünk rá szódabikarbónás vizet és forraljuk néhány percig. Látni fogjuk majd, hogy a szennyeződések leáznak róla és újra szép lesz az ékszer.
2. Ezüst tisztító kendő és folyadék vagy paszta - kicsit drágább megoldás, de a szakemberek ezt ajánlják a leggyakrabban az otthoni ezüst tisztításra.
Ezeken kívül még több anyaggal lehet próbálkozni az ezüst tisztításnál, de mindenképp érdemes előbb egy kis felületen kipróbálni. Szóba jöhet még a cigaretta hamu, fogkrém, citrom vagy akár az ablaktisztító folyadék.
Arany ékszer tisztítása
Mivel az arany ékszerek a bizsuhoz és az ezüsthöz képest drágább ékszerek, ezért hajlamosak vagyunk inkább szakemberhez fordulni, amikor tisztításra van szüksége. De nem kell feltétlenül ékszerészhez vinnünk az arany ékszert sem. Itt van néhány praktika:
1. Arany ékszerek tisztítása magnéziummal – Az egyik legegyszerűbb tisztítási mód a magnéziummal való tisztítás. Egy kevés magnéziumport szórjunk bele vízbe, ebbe helyezzük bele az arany ékszert és hagyjuk állni 24 órán keresztül.
2. Arany tisztítása alkohollal és fogkrémmel – A megkopott ékszert tegyük bele egy kis pohárba és öntsünk rá annyi alkoholt, hogy éppen ellepje. Pár percig hagyjuk benne állni. Aztán vegyük ki és óvatosan, de jó alaposan törölgessük meg. Egy vattakorongra nyomjunk kis fogkrémet és az ékszert dörzsöljük át vele finoman. Ezután egy puha ronggyal töröljük át.
3. Arany ékszerek tisztítása szódabikarbónával – Ugyanaz a módszer, amit fentebb a szódabikarbónás ezüst tisztításnál már említettünk. Egy tálban lévő alufóliára tesszük az ékszert, majd ráöntjük a szódabikarbónás vizet és forraljuk pár percig.
 
Forrás: arany.info; ekszervilag.blog.hu; gyemant.info
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi wellness élmény a Szigetközben

Ajándék masszázs kedvezmény és gyerekeknek egy egésznapos Ugripark belépő! Most hatalmas kedvezménnyel: 12 900 Ft/fő/éjtől félpanzióval. Megnézem