Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek

Ezek most a strandolás szabályai – megjelent a népegészségügyi központ iránymutatása

2020. 05. 12. 16:33
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása, amely a strandok és szabadtéri fürdők biztonságos üzemeltetését hivatottak garantálni.
A Fürdőszövetség honlapján is elérhető 10 oldalas dokumentum részletes iránymutatást tartalmaz a fürdők részére azzal kapcsolatban, milyen módon biztosítható a megfelelő higiénia a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Mi azokat a szabályokat foglaljuk össze, amelyek a fürdőzőket érintik.

A fertőtlenített medencevízben nem terjed a vírus

Az állásfoglalás bevezetőjében kiemelik, hogy a fertőzés megelőzésének továbbra is legfontosabb eszköze a gyakori alapos kézmosás, kézfertőtlenítés. Hangsúlyozzák azt is, hogy a koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek vagy aeroszol belégzésével fertőződhetnek meg. A fürdőkben, strandokon a legnagyobb kockázatot a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen és a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó vírusok jelentik, ezért ezek megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.
Magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. Megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradék fertőtlenítőszer szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben.

Egyszerre legfeljebb feleannyian lehetünk a strandon

Azt, hogy egy fürdőben vagy strandon hányan tartózkodhatnak egyszerre, a pihenőterület nagysága és az összes medence együttes befogadóképessége határozza meg. A strandok esetében most egy főre legalább 16 m2 pihenőterületet kell biztosítani, ami a korábbi értéknek pontosan a kétszerese, míg a strandmedencék teljes befogadóképességének korábban a 2,5-szörösét, most azonban csak az 1,25-szörösét engedhetik be a fürdők, ebbe azonban csak az üzemelő medencéket lehet beszámítani. Az előbbi számítási mód szerint legfeljebb  a korábbi maximális létszám felét lehet beengedni egyszerre, az utóbbi szerint azonban még kevesebbet, hiszen sok medence nem üzemel majd (ld. lejjebb).
A pihenőterületen biztosított pihenőbútorokat úgy kell elhelyezni, hogy a használat során az előírt személyes távolság biztosítható legyen.

A medencékben nem lehet zsúfoltság

A fürdőkben és a medencékben is úgy kell meghatározni a maximális létszámot, hogy a nem egy háztartásban élők közötti legalább 1,5 méteres távolság betartható legyen. Ezt az állásfoglalás szerint a fürdő személyzetének kell ellenőriznie és betartatnia.
A medencékben legfeljebb annyian tartózkodhatnak egyszerre, hogy mindenkire legalább 4 m2 vízfelület kell jusson, a medencében engedélyezett egyidejű fürdőzőszám pedig semmilyen körülmények között nem léphető túl.

A gyógyvizes medencék többsége egyelőre nem lesz használható

Ahogy az a kormányrendeletből is következik, kizárólag a szabadtéri, azaz nyitott medencék üzemelhetnek a veszélyhelyzet ideje alatt, azonban ezek közül sem mind lesz használható.
A termál-, illetve a gyógyvizes medencék túlnyomó többsége úgynevezett töltő-ürítő üzemben működik, ezek használatát pillanatnyilag nem engedélyezi az NNK. A korlátozás alól csak abban az esetben adnak felmentést, ha az adott medencében megoldható és engedélyezve is van a fertőtlenítőszerek folyamatos adagolása. Ez azonban a legtöbb termál, illetve gyógyvíz esetében nem lehetséges, így vannak olyan fürdők, amelyek ugyan rendelkeznek szabadtéri medencékkel, most azonban mégsem nyithatnak ki (vagy kinyitottak, de már be is zártak). Az ún. vízforgatásos medencék azonban mindenhol működhetnek, ezek jellemzően a strand-, úszó- és élménymedencék. Néhány helyen működnek termálvizes medencék is ilyen módon, például Zalakaroson, Hajdúszoboszlón, és egyes budapesti strandokon. A gyógyvíz fertőtlenítése esetén azoban nagyon körültekintően kell eljárni, ugyanis a fertőtlenítőszer hatással lehet a víz összetételére, ezért nagyjából 1 éves eljárás előzi meg az engedélyezését.
Az országban 2020-ig 8 fürdő rendelkezett ilyen engedéllyel, köztük Bükfürdő és Gunaras, idén azonban többen is elindították az engedélyezési eljárást.

Az élényelemek közül kevés fog működni

Az állásfoglalás szerint egyelőre le kell majd mondanunk a szaunák és gőzfürdők, jacuzzik használatáról is. Az élményelemek közül nem fognak működni többek között a nyakzuhanyok, dögönyözők, légbefúvásos masszázspadok, viszont a csúszdákat és azokat a vízbefúvással üzemelő élményelemeket, amelyek hatása a vízfelszín felett nem érezhető, idén is használhatjuk majd. Ezek közé tartoznak az örvények, sodrófolyosók.
A játszóterek is használhatóak lesznek, azokat naponta több alkalommal fertőtleníteni kell.
A gyógyászati kezelések közül azok nem vehetőek igénybe, amelyek aeroszol képződéssel járnak (pl. a tangentor és a szénsavfürdő). A többi egészségügyi kezelést igénybe tudjuk majd venni, ahogy a szépészeti szolgáltatásokat is, igaz, ezekre minden esetben előre be kell jelentkezni.

Így használhatjuk a zuhanyzókat, öltözőket, mellékhelyiségeket

A strandokon a fedett zuhanyzók, öltözők és mellékhelyiségek is használhatóak lesznek, de ezekben is tartani kell a 1,5-2 méteres távolságot, illetve az alapterület alapján korlátozva lesz, hányan tartózkodhatnak bent egyszerre. Így előfordulhat, hogy várakozni kell a bejutás előtt. Az öltözők kapacitása emiatt akár módosulhat is, ha szükséges, a működő öltözőszekrények számát is csökkenheti a fürdő.

A fürdővendégeknek is be kell tartaniuk néhány szabályt

A fürdővendégek felé az NNK szintén megfogalmazott kéréseket, vagy talán inkább iránymutatást, amit itt foglaltunk össze. Ezek a fürdőknek kiadott állásfoglalásban is szerepelnek, így számíthatunk arra, hogy ezeket be is fogják tartatni. A legfontosabb pontok a gyakori szappanos kézmosás, gyakori zuhanyzás és a megfelelő távolság tartása.

A vendégek életkorával kapcsolatban nincs korlátozás

Ahogy azt mi is megírtuk, április végén még több fürdővezető is arra számított, hogy összhangban a kijárási korlátozásokkal, a 65 év fölötti vendégeket nem engedhetik majd be a fürdőbe, erre vonatkozóan azonban nem tartalmaz megkötést az NNK állásfoglalása.

Gyakori fertőtlenítés és szájmaszk a dolgozókon

A strandon minden kézmosási ponton kötelező lesz szappant és alkoholos kézfertőtlenítőt kihelyezni. A mellékhelységekben és zuhanyzókban legalább óránként (forgalmasabb területeken szükség szerint gyakrabban) szükséges fertőtlenítő takarítást végezni. Ugyanilyen gyakorisággal kell majd fertőtleníteni az öltözőket, vállfákat, és a vendégek által gyakran érintett felületeket (pl. kapcsolók, fogantyúk, korlátok, csaptelepek, WC lehúzók, pultok, medencekorlátok). Minden használat után fertőtlenítik majd a kölcsönözhető eszközöket és a beléptető órákat, a játszótereket, sportpályákat pedig legalább naponta kétszer.
A vendégeknek nem, de a strandok személyzetének kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése.

A fenti szabályok lehetnek szigorúbbak is egyes fürdőkben

A fenti szabályokat a fürdők saját hatáskörben tulajdonképpen szigoríthatják, ha úgy látják jónak. Hódmezővásárhelyen például jelenleg a medencéken kívül a vendégeknek is kötelező a maszk viselése, a 65 év fölöttiek pedig csak a fiatalabbaktól elkülönült idősávban használhatják a fürdőt.
Az M1-nek adott interjújában Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke annak a reményének adott hangot, hogy nyár közepétől a járványügyi helyzet lehetőséget ad majd arra, hogy az NNK lazítson a szabályokon, így a töltő-ürítő medencék és akár a fürdők fedett részei is megnyílhatnának, de a korlátozásokat teljes mértékben nem lehet feloldani valószínűleg a jövő nyárig.
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide